Ενέργεια

EastMed: Υπεγράφη η συμφωνία για το ενεργειακό project Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας και Κύπρου

EastMed: Υπεγράφη η συμφωνία για το ενεργειακό project Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας και Κύπρου
Γ.Τσίπρας: Στα 6-7 δισ θα ανέλθει το κόστος κατασκευής του EastMed - Η Ιταλία θα τον παρουσιάσει στους G-20
Την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα 4 Απριλίου 2017 ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz.
Το γιγαντιαίο ενεργειακό project θα «τρέξει» από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και το Ισραήλ, με το συνολικό κόστος να κυμαίνεται στα 6 με 7 δισ. δολάρια.
Ο αγωγός θα έχει μήκος 2.200 χιλιόμετρα και θα ξεκινά από τις ακτές της Κύπρου και του Ισραήλ, για να φτάσει σε Ιταλία και Ελλάδα.
Μάλιστα, σε κάποια σημεία της Μεσογείου θα φτάνει ακόμα και τα 3 χιλιόμετρα βάθος!
Το project θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία από το 2025…
Επισημαίνεται πως η Άγκυρα έχει εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις της για τον EastMed.

Νωρίτερα το worldenergynews κατέγραφε:

Στην πολυδιάστατη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης Ελλάδας-Ιταλίας-Κύπρου-Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.

Ειδικότερα, εστίασε στη γεωπολιτική και στην οικονομική αξία του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού σε μήκος και σε βάθος που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, τονίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ΕΕ.
Ωστόσο, ακόμη σημαντικότερη σπουδαιότητα απέδωσε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνοντας πως το έργο του EastMed σηματοδοτεί και μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε εξάλλου στο γεγονός ότι ο αγωγός αυτός προβλέπεται να διέλθει από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και παρατήρησε πως είναι ένα ακριβό project, καθώς η κατασκευή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 6-7 δισ. ευρώ, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη του έργου.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Ενέργειας στο Τελ Αβίβ, όπου συνόδευε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, διαπίστωσε πως πήγε καλύτερα του αναμενομένου και επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ισραήλ και της Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού.
Μάλιστα, η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει το θέμα στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών των G7 που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα στη Ρώμη.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των τεσσάρων χωρών για τον αγωγό EastMed διαφαίνεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, στην οποία περιλαμβάνεται, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, και η απόφασή τους για τη στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου, αφενός κάθε δίμηνο από μία τετραμερή ομάδα εργασίας και αφετέρου κάθε εξάμηνο από τους ίδιους του υπουργούς που θα συναντώνται προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδό του.

( Αρχική δημοσίευση 09:15)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης