Ευρώπη

Η Naftogaz προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν για τον αγωγό OPAL

Η Naftogaz προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν για τον αγωγό OPAL
Η ουκρανική εταιρεία υποστηρίζει, ότι η απόφαση της Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Η ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να ακυρώσει την απόφαση, που θα επιτρέψει στην Gazprom να αυξήσει τη χορήγηση φυσικού αερίου στον αγωγό OPAL.
Η ουκρανική εταιρεία υποστηρίζει, ότι η λήψη αυτής της απόφασης χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την Ουκρανία, παραβιάζει τη συμφωνία Ουκρανίας-ΕΕ και τις υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της συνθήκης για τον ενεργειακό χάρτη και τη συνθήκη για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας.
Υπογραμμίζει δε, ότι «επιπλέον, η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών της ΕΕ και της Ενεργειακής Κοινότητας με την ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης της Gazprom και των θυγατρικών της».
Η Naftogaz υποστηρίζει, ότι η Κομισιόν δεν είχε την αρμοδιότητα να αναθεωρήσει το νόμο της ΕΕ κατά των μονοπωλίων εγκρίνοντας την απόφαση της Γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Bundesnetzagentur), σύμφωνα με την οποία η Gazprom μπορεί να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου στον αγωγό OPAL.
Ο αγωγός OPAL αποτελεί επέκταση στην ενδοχώρα της Γερμανίας του Nord Stream, ο οποίος τροφοδοτεί τη χώρα με 36 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου το χρόνο μέσω της Βαλτικής, παρακάμπτοντας έτσι την Ουκρανία και την Πολωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης