Διεθνή

Οι Κούρδοι της Συρίας «αγκάθι» στις επαφές Τίλερσον στην Τουρκία για το Ισλαμικό Κράτος

Οι Κούρδοι της Συρίας «αγκάθι» στις επαφές Τίλερσον στην Τουρκία για το Ισλαμικό Κράτος
Η επίσκεψη του Τίλερσον στην Τουρκία είχε ξεκάθαρο στόχο να πιέσει την Άγκυρα, να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Αντιμέτωπος με τις αιχμές της Τουρκίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές πολιτοφύλακες (YPG) βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον στις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Άγκυρα.
Η επίσκεψη του Τίλερσον στην Τουρκία είχε ξεκάθαρο στόχο να πιέσει την Άγκυρα, να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, όπου η Άγκυρα είναι εξοργισμένη με την αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους μαχητές.
Το θέμα αυτό φέρεται να του έθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο πλαίσιο της συζήτησης για την προγραμματισμένη επίθεση στην πόλη Ράκκα της Συρίας, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.
Νωρίτερα ο Τίλερσον συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ και «συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των σημαντικών (διμερών) σχέσεων στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας», σύμφωνα με αξιωματούχο του State Department
Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Ρεξ Τίλερσον, η Άγκυρα ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε τον Αύγουστο κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Άγκυρα δεν διευκρίνισε ωστόσο, αν θα αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη βόρεια Συρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης