Διεθνή

Novak: Η Ρωσία θα υποστηρίξει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιαπωνία

Novak: Η Ρωσία θα υποστηρίξει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιαπωνία
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε, ότι το εν λόγω σχέδιο έχει προκύψει εδώ και πολύ καιρό.
Η Ρωσία θα υποστηρίξει το σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιαπωνία, αν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις.
«Αν ένα τέτοιο σχέδιο αποδεικνύεται οικονομικά εφικτό και οι επιχειρήσεις αποφασίσουν ότι τους ενδιαφέρει, θα το υποστηρίξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά» και ότι «πρέπει να ερευνηθεί πρώτα το θέμα σε βάθος».
Ο Νόβακ υποστήριξε ακόμη, ότι το εν λόγω σχέδιο έχει προκύψει εδώ και πολύ καιρό.
Όπως είπε «η Gazprom είναι στο στάδιο της μελέτης του» για να συμπληρώσει ότι «εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών πρωτοβουλιών, διότι είναι οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν τελικά την υλοποίηση των έργων».
«Το κράτος απλώς παρέχει υποστήριξη για το εν λόγω σχέδιο» συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Ανατόλι Γιανόφσκι είπε, ότι διατηρεί τις αμφιβολίες του για το αν αξίζει η υλοποίηση αυτού του έργου.
Από την πλευρά της Gazprom ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ είπε, ότι η Gazprom δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού παροχής φυσικού αερίου από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας στην Ιαπωνία.
Ωστόσο, πολλές από τις περιοχές της Ιαπωνίας και κυρίως στο Βόρειο Χοκάιντο, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Μάλιστα, το 2016 μια ομάδα Ιαπώνων βουλευτών δηλώσαν την πρόθεση τους να καταθέσουν μια πρόταση, για την εξέταση ενός σχεδίου για αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σαχαλίνη της Άπω Ανατολής της Ρωσίας στον κόλπο του Τόκιο.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η κατασκευή του αγωγού μήκους 1.500 χλμ. θα κοστίσει 6,7 δισ. δολάρια.
Εκτιμάται, ότι ένας αγωγός από τη Σαχαλίνη θα μπορούσε να παραδώσει έως και 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην Ιαπωνία, που ισοδυναμεί περίπου με το 17% των σημερινών εισαγωγών LNG της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης