Οι στρατηγικές επενδύσεις

ΕΥΑΘ: Βιώσιμη Ανάπτυξη με όχημα τα «Πράσινα» Έργα και την Κυκλική Οικονομία

ΕΥΑΘ: Βιώσιμη Ανάπτυξη με όχημα τα «Πράσινα» Έργα και την Κυκλική Οικονομία
Aυξάνεται η ανάγκη για πράσινες πρωτοβουλίες και γενναίες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις με στόχο την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Στα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, με την παγκόσμια κλιματική κρίση ήδη στο προσκήνιο και τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να διευρύνεται με την εμπλοκή σημαντικών ενεργειακών παικτών όπως είναι το Ιράν, η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης καθίσταται περισσότερο περίπλοκη αλλά και πιο επιτακτική.

Ως εκ τούτων, αυξάνεται η ανάγκη για πράσινες πρωτοβουλίες και γενναίες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις με στόχο την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, η ΕΥΑΘ ξεχωρίζει για τις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί και για τις έμπρακτες προσπάθειες μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματός της, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και στον ρόλο της ως διαχειρίστρια εταιρεία ενός αγαθού ύψιστης σημασίας για τη ζωή, όπως είναι το νερό.

Το πρώτο πράσινο PPA του δημόσιου τομέα με την υπογραφή της ΕΥΑΘ

Στην προσπάθεια για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η ΕΥΑΘ, η οποία λειτουργεί καθημερινά τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης στο ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, πρωτοστατεί όντας η πρώτη εταιρεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που σύναψε πράσινη διμερή σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (PPA).

Με τη συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο μήνα, η ΕΥΑΘ εξασφαλίζει καθαρή ενέργεια για τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της, με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους, κάνοντας, παράλληλα, ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων, αλλά και τη μείωση του ενεργειακού κόστους της.

Επενδύοντας στην ενεργειακή αναβάθμιση και την κυκλική οικονομία

Ταυτόχρονα, η ΕΥΑΘ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της. Ξεχωρίζουν η δημιουργία του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, με την οποία προσβλέπει σε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά και γενικότερα η ανακαίνιση, λειτουργική αναβάθμιση και ενεργειακή βελτίωση των δύο μεγάλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στα ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η εταιρεία προχώρησε σε εκ βάθρων ανακαίνιση του κτιρίου της έδρας της, για τη μετατροπή του σε «πράσινο» κτίριο.

«Η ΕΥΑΘ στοχεύει στη σταδιακή μείωση των παραγόμενων αποβλήτων της, ώστε να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, και παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα οργανωμένο σύστημα κυκλικής οικονομίας, τόσο αναφορικά με τη διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων της όσο και με τη Μονάδα Θερμικής Ξήρανσης Αφυδατωμένης Ιλύος» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, στο Delphi Economic Forum 2024 τονίζοντας την ανάγκη να «κινηθούμε κυκλικά» για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΕΥΑΘ αποτελεί πρότυπο βέλτιστων πρακτικών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης δίνοντας τεχνογνωσία στα Βαλκάνια και την Κύπρο. Στο πλαίσιο της προληπτικής συντήρησης ή επισκευής του δικτύου, τα απόβλητα που παράγονται και αφορούν ηλεκτρολογικό υλικό δίνονται προς ανακύκλωση, ενώ στη φάση επισκευών των βλαβών του δικτύου, τα απόβλητα εκσκαφών δίνονται σε αδειοδοτημένους σταθμούς ανακύκλωσης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις ως βιομηχανικό νερό και κυρίως για άρδευση στον κάμπο της Θεσσαλονίκης σε περιόδους λειψυδρίας.

Το παραγόμενο βιοαέριο από τη διαδικασία χώνευσης στις δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛΘ και ΑΙΝΕΙΑ) χρησιμοποιείται στη μεν πρώτη για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και στη

δεύτερη για τη θέρμανση του κτιρίου διοίκησης. Και στις δύο όμως, μια ποσότητα από το βιοαέριο επαναχρησιμοποιείται για τη θέρμανση των ίδιων των χωνευτών.

Τέλος, σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον η ανακατασκευή της Μονάδας Θερμικής Ξήρανσης ιλύος, η οποία ξεκίνησε το 2022, στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), με σκοπό η ιλύς που απομένει από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης να είναι καλύτερης ποιότητας με περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και μεγαλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητας.

Βιωσιμότητα με βάση τα διεθνή πρότυπα

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της ΕΥΑΘ, η οποία αναβαθμίζεται και εξελίσσεται συνεχώς προσαρμοζόμενη πλήρως στο τρίπτυχο ESG που αφορά στο Περιβάλλον, την Κοινωνική και την Εταιρική Ευθύνη, και τα οποία αποτελούν πλέον διεθνή δείκτη «επενδυσιμότητας».

Ορόσημο για την εταιρεία αποτέλεσε η είσοδός της στο ATHEX ESG, τον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το Νοέμβριο του 2022, στον οποίο συμμετέχουν οι εισηγμένες εταιρείες της χώρας, με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της βιωσιμότητας. Παράλληλα, από το 2021, η ΕΥΑΘ εκδίδει ετήσια αναλυτική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία καταγράφει τις επιδόσεις της αλλά και τους στόχους της σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα αναφοράς GRI, SASB αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές του Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG 2022 του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΥΑΘ αποδεικνύει τη δέσμευσή της για διαφάνεια και υπευθυνότητα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη παρουσίαση του συνολικού αποτυπώματός της στον κρίσιμο για την εποχή μας τομέα της αειφορίας, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων μερών.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης