Ενέργεια

Σε υψηλό πενταμήνου οι τιμές του πετρελαίου - Στα 88 δολ. κινείται το Brent, στα 85 δολ. το αργό

Σε υψηλό πενταμήνου οι τιμές του πετρελαίου - Στα 88 δολ. κινείται το Brent, στα 85 δολ. το αργό

Ανησυχία για κλιμάκωση της σύγκρουσης

 

Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά τις νέες απειλές για την προσφορά εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και επίθεσης ουκρανικού drone σε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουνίου διαπραγματεύονταν στα 88,77 δολάρια το βαρέλι στη 19:05 μ.μ. ώρα Ελλάδας, κατγράφοντας άνοδο 1,53% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ με λήξη Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 85,06 δολάρια το βαρέλι, 1,61% υψηλότερα.

Οι τιμές του Brent δεν έχουν κλείσει πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι από τις 27 Οκτωβρίου πέρυσι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα στενό εύρος μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι από την αρχή του έτους, αλλά ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος και τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε μια άνοδο.

«Η νέα εβδομάδα, ο νέος μήνας και το νέο τρίμηνο υποδέχτηκαν με κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση ιρανική εμπλοκή», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM, σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού, που φέρεται να σκότωσε επτά αξιωματικούς του.

Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε την Τρίτη να πάρει εκδίκηση για την επίθεση, η οποία θεωρήθηκε ως μια μεγάλη κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει την ευθύνη και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το Sky News.

Ο Varga της PVM προειδοποίησε ότι η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Πλήγμα σε ρωσικά διυλιστήρια

Η Ουκρανία έπληξε την Τρίτη ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επίθεση με drone στην εξαιρετικά βιομηχανοποιημένη περιοχή Ταταρστάν νοτιοανατολικά της Μόσχας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από την πρώτη γραμμή της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής του Ταταρστάν, Rustam Minnikhanov, σε ανάρτηση ανέφερε ότι βιομηχανικές τοποθεσίες είχαν γίνει στόχος drones στις πόλεις Nizhnekamsk και Yelabuga.

«Δεν υπάρχει σοβαρή ζημιά, η τεχνολογική διαδικασία των επιχειρήσεων δεν διαταράσσεται», είπε ο Minnikhanov.

Η Ρωσία - ένα ισχυρό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων της, συλλογικά γνωστοί ως ΟΠΕΚ + - έχει πληγεί από μια καταιγίδα ουκρανικών επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους τελευταίους μήνες και έχει προσπαθήσει να κλιμακώσει τις δικές της επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης