Energypost: Εύσημα στην UEFA για το πράσινο Euro 2024 - Το Ταμείο για το Κλίμα και η Περβαλλοντική Στρατηγική των 32 εκατ ευρώ

Energypost: Εύσημα στην UEFA για το πράσινο Euro 2024 - Το Ταμείο για το Κλίμα και η Περβαλλοντική Στρατηγική των 32 εκατ ευρώ

 Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (UEFA) και η αντίστοιχη Γερμανική (DFB) θα συνεργαστούν για να το κάνουν το πιο βιώσιμο Euro όλων των εποχών, εφαρμόζοντας σχέδια για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα στάδια

Πρωτοποριακό θα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Euro 2024) που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι (14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου) στην Γερμανία.


Η συγκεκριμένη διαπίστωση
δεν αφορά το θέαμα στη διάρκεια των αγώνων και την οργανωτική δομή του (στα τετριμμένα ζητήματα), αλλά τη συμμετοχή του «βασιλιά των σπορ» στην ενεργειακή μετάβαση μέσω της εν λόγω διοργάνωσης εθνικών ομάδων.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (UEFA) και η αντίστοιχη Γερμανική (DFB) θα συνεργαστούν για να το κάνουν το πιο βιώσιμο όλων των εποχών, εφαρμόζοντας σχέδια για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα γήπεδα.

Το φιλόδοξο και καινοτόμο εγχείρημά τους θα κοστίσει 32 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο Ευρωπαϊκό (2021) κατακρίθηκε για τις κλιματικές συνέπειες των σχετικών διεθνών ταξιδιών.

euro24_1.jpg

 
Συνοπτικά οι κλιματικοί νεωτερισμοί
του Euro 2024

Μια από τις καινοτομίες θα είναι ότι για πρώτη φορά όλα τα γήπεδα και οι χώροι δημόσιας προβολής σχεδιάζουν να έχουν επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα.

Ακόμη η UEFA θα χρηματοδοτήσει ένα Ταμείο για το Κλίμα.

Όπως εξηγεί η Ruby Russell που γράφει για το CLEW, τα σχέδια εκτείνονται σε 10 γήπεδα που διψούν για ενέργεια, μεταφορές και ταξίδια μεταξύ 51 αγώνωv (80% των εκπομπών), εμπορεύματα και catering.

Χορτοφαγικές εναλλακτικές προμήθειες θα πωλούνται παράλληλα με τα παραδοσιακά αγαπημένα bratwurst, με ελάχιστη και ανακυκλώσιμη συσκευασία για αναλώσιμα.

Η αντιστάθμιση άνθρακα θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός Ταμείου για το Κλίμα για τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας των γερμανικών ερασιτεχνικών συλλόγων σχετικά με την ενέργεια, το νερό, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έξυπνη κινητικότητα.

Όλα τα κλιματικά συνειδητά μηνύματα προς τους θαυμαστές και το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό θα πρέπει να είναι από μόνα τους πολύτιμα.

 

Η συμπόρευση του ποδοσφαίρου με την υπόλοιπη κοινωνία στο «πράσινο» μέλλον

Το 2020, η UEFA ανακοίνωσε ότι θα μειώσει στο μισό τις εκπομπές της έως το 2030.

Έτσι, οι σκεπτικιστές θα κοιτάξουν το EURO 24 ως δείκτη για το εάν οι θεσμοί, τα πρωταθλήματα και οι μεγάλες ομάδες λαμβάνουν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση .

Το ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Τα γήπεδα που διψούν για ενέργεια φωτίζονται, θερμαίνονται και ψύχονται και ο χλοοτάπητας διατηρείται έτοιμος για αγώνες με τεράστιες ποσότητες νερού.

Όπως τα έθνη πρέπει να δείξουν ότι περιορίζουν τον αντίκτυπό τους στο κλίμα, έτσι και οι ποδοσφαιρικοί φορείς έχουν δεσμευθεί να πράξουν το ίδιο.

 

Το «πράσινο» σχέδιο της UEFA

Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 28) τον Δεκέμβριο του 2023, η UEFA παρουσίασε τη περιβαλλοντική και κοινωνική στρατηγική ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ για το Euro 2024.

Σε συνεργασία με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB), δεσμευθηκε ότι η έδρα της Energiewende (συνεχιζόμενη μετάβαση από τη Γερμανία σε έναν ενεργειακό εφοδιασμό χαμηλών εκπομπών άνθρακα, περιβαλλοντικά ασφαλή, αξιόπιστο και προσιτό) και το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που έθεσε περιβαλλοντικά πρότυπα για τους συλλόγους της, θα φιλοξενούσε «το πιο βιώσιμο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όλων των εποχών».

 

Το 80% των εκπομπών θα προέρχεται από τις μεταφορές

Από την αρχή, η βιωσιμότητα ήταν κεντρική στην προσπάθεια της Γερμανίας για να φιλοξενήσει το πρωτάθλημα UEFA Euro 2024.

Το προηγούμενο Ευρωπαϊκό (2021) που φιλοξενήθηκε σε 11 χώρες, προκάλεσε εκτεταμένη κριτική για τις κλιματικές επιπτώσεις των σχετικών διεθνών ταξιδιών.

Παρόλο που όλοι οι αγώνες θα γίνουν στη Γερμανία φέτος, περίπου το 80% του αποτυπώματος άνθρακα του πρωταθλήματος αναμένεται να προέρχεται από τις μεταφορές, καθώς οι οπαδοί συρρέουν από όλη την ήπειρο και όχι μόνο.

Συνολικά 2,7 εκατομμύρια εισιτήρια είναι διαθέσιμα για τους 51 αγώνες του τουρνουά που είναι προγραμματισμένοι σε 10 στάδια και η Εθνική Τουριστική Επιτροπή της Γερμανίας αναμένει επιπλέον 7 εκατομμύρια επισκέπτες σε ζώνες φιλάθλων και σε εκδηλώσεις δημόσιας προβολής.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης πωλήσεων τον Οκτώβριο του 2023, υπήρξαν περισσότερες από 20 εκατομμύρια αιτήσεις εισιτηρίων από συνολικά 206 χώρες.

Η στάθμευση αυτοκινήτων, εν τω μεταξύ, θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Προτροπές από DFB και ΜΚΟ

Η DFB ανέφερε ότι έχει προγραμματίσει αγώνες του Euro 24 για να ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις των ομάδων κατά τη φάση των ομίλων και απαιτεί από τις ομάδες να αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια εξοικονόμησης εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης οχημάτων χαμηλών εκπομπών.

Μια συμμαχία περιβαλλοντικών ΜΚΟ ( συμπεριλαμβανομένων των Germanwatch και Transport & Environment), προέτρεψε τη εθνική γερμανική ομάδα να ταξιδέψει βιώσιμα κατά τη διάρκεια του θεσμού επιλέγοντας τρόπους μεταφοράς χαμηλών εκπομπών, όπως ο σιδηρόδρομος. «Ως οικοδεσπότες ειδικότερα, πρέπει και μπορούμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή τους.

 

Αποτελεσματικά στάδια και χορτοφαγία

Αν οι συγκοινωνιακές συνδέσεις και η "βολική" γεωγραφία της Γερμανίας της έδωσαν οικολογικό πλεονέκτημα έναντι της ανταγωνιστικής της Τουρκίας, τότε το ίδιο κάνουν και τα γήπεδά της.

Ενώ η Τουρκία θα χρειαζόταν να ανοικοδομήσει πλήρως 2 χώρους, η Γερμανία είχε ήδη έναν στόλο ενεργειακά αποδοτικών σταδίων.

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας βιωσιμότητας, η DFB πιστεύει ότι θα ελαχιστοποιήσει περαιτέρω τις εκπομπές με ευκολία στον προβολέα και τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στα κέντρα πολυμέσων.

Θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα γήπεδα και τα κεντρικά γραφεία και όπου χρησιμοποιεί γεννήτριες, θα είναι «φιλικές προς το περιβάλλον» τελευταίας τεχνολογίας.

Υπόσχονται επίσης μέτρα για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού.

Χορτοφαγικές εναλλακτικές θα προσφέρονται μαζί με το παραδοσιακό bratwurst  με ελάχιστη, ανακυκλώσιμη συσκευασία.

«Είναι η πρώτη φορά που όλα τα στάδια και οι χώροι δημόσιας προβολής σχεδιάζουν να έχουν επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα, οπότε αυτό είναι σίγουρα πρόοδος», δήλωσε ο Χάρτμουτ Σταλ (επικεφαλής της μελέτης σκοπιμότητας για ένα «Κλιματικά ουδέτερο UEFA EURO 2024» από την περιβαλλοντική ομάδα σκέψης Oeko-Institut).

Αντιστάθμιση άνθρακα

Περισσότερο από τα 2/3 των εκπομπών που δεν σχετίζονται με τις μεταφορές για το πρωτάθλημα αναμένεται να προέρχονται από διανυκτερεύσεις φιλάθλων και αξιωματούχων (σε σύγκριση με μόλις 7% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στα γήπεδα).

Τελικά, μόνο η αντιστάθμιση θα μπορούσε να φέρει το ισοζύγιο άνθρακα πιο κοντά στο μηδέν. Αλλά τα τελευταία χρόνια, η ευρεία πρακτική της χρήσης αντιστάθμισης για τον ισχυρισμό της «κλιματικής ουδετερότητας» έχει απαξιωθεί, καθώς πολλά προγράμματα αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό άχρηστα για το κλίμα.

Το Κατάρ 2022 τιμολογήθηκε ως το «πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο ουδέτερου άνθρακα».

Συνέπεια ήταν η Ελβετική Επιτροπή Δικαιοσύνης να αποφασίσει ότι η FIFA είχε παραπλανήσει τους οπαδούς.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι η αντιστάθμιση του αποτυπώματος άνθρακα των 3,6 εκατομμυρίων τόνων βασίστηκε σε μια θλιβερή υποεκτίμηση. Ορισμένοι υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους.

 

Συνδρομή της UEFA σε ένα Ταμείο για το Κλίμα

Ωστόσο, για κάθε «αναπόφευκτο» τόνο CO2 που παράγει το πρωτάθλημα, η UEFA θα συνεισφέρει 25 ευρώ σε ένα Ταμείο για το Κλίμα (υπολογίζεται συνολικά σε 7 εκατομμύρια ευρώ) για πρωτοβουλίες γερμανικών ερασιτεχνικών συλλόγων για την ενέργεια, το νερό, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έξυπνη κινητικότητα.

«Πιστεύω ότι είναι υπέροχο, που για πρώτη φορά το εγχείρημα για τον μετριασμό των εκπομπών δεν αφορά σε χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου» όπου δεν μπορούμε να δούμε πραγματικά τον αντίκτυπο», δήλωσε ο Anton Klischewski, (συντονιστής βιωσιμότητας στην ερασιτεχνική FC Internationale και ένας σύμβουλος δίκαιου εμπορίου που συνεργάζεται με οργανισμούς όπως η Aktionsbündnis Fairer Handel Berlin και η Sport handelt Fair).

 

Το κόστος για τα κράτη υποδοχής τέτοιων διοργανώσεων σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν μια τοπική κληρονομιά.

Ο προϋπολογισμός του Euro 2024 είναι ένα κλάσμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αλλά όπως η γαλλική πρωτεύουσα έτσι και η Γερμανία στοχεύει να γίνει πιο πράσινη.



Εκτιμήσεις ότι το Ταμείο για το Κλίμα θα βοηθήσει τους μεγαλύτερους ερασιτεχνικούς συλλόγους


Ο Klischewski (ήταν μέλος της ομάδας εργασίας βιωσιμότητας του Euro 2024 για το Βερολίνο), επισημαίνει ότι το Ταμείο για το Κλίμα στοχεύει σε νέα έργα για την αναβάθμιση των υποδομών, τα οποία είναι δύσκολα για τους περισσότερους αστικούς συλλόγους επειδή δεν κατέχουν τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν.

«Η UEFA είναι πολύ αφοσιωμένη στο να έχει αυτό το τυποποιημένο, ώστε να μπορούν πραγματικά να δουν πόσες εκπομπές μπορούν να εξοικονομηθούν», λέει.

Αυτό ενδεχομένως να ευνοήσει τους μεγαλύτερους συλλόγους που ήδη σκέφτονται το αποτύπωμά τους άνθρακα και έχουν την τεχνογνωσία να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση.

Η FC Internationale του Klischewski έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση για ένα ηλεκτρονικό λεωφορείο, αλλά ο σύλλογος είναι ήδη πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα του οποίου τα πράσινα διαπιστευτήρια έχουν αναγνωριστεί με βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Berlin Sport Future Prize 2021. Για να βοηθήσει άλλους συλλόγους να καλύψουν τη διαφορά, θα ήθελε να δει περισσότερη χρηματοδότηση για γενικά έξοδα, όπως η εκπαίδευση και η πληρωμή του προσωπικού βιωσιμότητας όπως ο ίδιος.

Ο Klischewski λέει ότι  «μερικοί από τους φιλάθλους σκέφτονται πραγματικά, πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν κομφετί ή να ανακυκλώσουν σημαίες που συνήθως είναι μιας χρήσης».

Στην πραγματικότητα, αισθάνεται πολύ πιο σοβαρή ενασχόληση με τη βιωσιμότητα σε επίπεδο βάσης.


Πρωτοπόρο το γερμανικό ποδόσφαιρο στις ΑΠΕ

Το 2021, η Deutsche Fußball Liga (DFL) ανακοίνωσε ότι οι 2 πρώτες ποδοσφαιρικές κατηγορίες της Γερμανίας θα είναι «τα πρώτα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου που θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά κριτήρια βιωσιμότητας στους κανονισμούς αδειοδότησης», οι οποίοι εισήχθησαν το επόμενο έτος.

Για συλλόγους όπως η Φράιμπουργκ, που καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του γηπέδου του με τεράστια ηλιακά πάνελ οροφής και η Μάιντς η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι κλιματικά ουδέτερη από το 2010, αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να είναι απλές.

Ωστόσο, άλλοι σύλλογοι δεν πληρούν τα κριτήρια τα οποία περιλαμβάνουν μέτρα για τη χρήση ενέργειας, την κατανάλωση νερού και τη χρήση λιπασμάτων. Μέχρι στιγμής όμως, αυτό δεν έχει οδηγήσει σε απόρριψη αδειών.

Ορισμένοι από την κοινότητα του κλίματος αναρωτιούνται ποια πρωταθλήματα θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμα σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης