Ενέργεια

Άνοδος 1,5% για το πετρέλαιο λόγω αυξημένων ανησυχιών για την προσφορά

Άνοδος 1,5% για το πετρέλαιο λόγω αυξημένων ανησυχιών για την προσφορά

 Στα 86 δολ. κινείται το brent, στα 81 δολ. το αργό

 

 Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1,5% τη Δευτέρα, καθώς εντάθηκαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  Brent αυξήθηκαν κατά 1,5%, στα 86,71 δολ. το βαρέλι έως τις 1723 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο  1,67%, στα 81,98 δολ.

Και οι δύο δείκτες αυξήθηκαν σταθερά φέτος, με το Brent να ενισχύεται σχεδόν κατά 11% και το WTI περίπου 12,5% μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής.

 Η ανοδική τροχιά συνδέεται με την πεποίθηση ότι καταπολεμείται μια κολλώδης ύφεση, με τα επιτόκια στις μεγάλες οικονομίες να αναμένεται να μειωθούν μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ+ επέκτεινε τους περιορισμούς της προσφοράς στο δεύτερο τρίμηνο.

 Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου εντείνονται από τις επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και την ουκρανική ενεργειακή υποδομή, καθώς και από την εξασθένιση των ελπίδων για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδα της Nissan Securities. 

Ένα ακόμη ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου καταστράφηκε κατά το ήμισυ της χωρητικότητάς του σε επίθεση με drone το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Είναι το τελευταίο θύμα από μια σειρά επιθέσεων από την Ουκρανία αυτόν τον μήνα που έκλεισε το 7% της συνολικής ικανότητας διύλισης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

 Η Ρωσία επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Ένταση και στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν την επίθεσή τους στη Γάζα την Κυριακή, με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου να έχουν αποτύχει να εξασφαλίσουν συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.

Αλλού, οι δυνάμεις των ΗΠΑ ενεπλάκησαν με έξι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Χούτι πάνω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα μετά την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων προς ένα πετρελαιοφόρο κινεζικής ιδιοκτησίας, δήλωσε το Σάββατο η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

 Οι προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2024 έχουν λάβει μέτριες αναβαθμίσεις καθώς η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία συνεχίζεται μετά την προκληθείσα από τον πληθωρισμό πτώση, αλλά ο ΟΠΕΚ διατήρησε τους περιορισμούς της προσφοράς, δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πραγματικής έλλειψης εφοδιασμού τόνισε ο Varga.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης