Ενέργεια

Την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Η πυρηνική ενέργεια έπεσε σε δυσμένεια στην Ευρώπη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά το ατύχημα της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα το 2011
Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται πλέον υπέρ της πυρηνικής ενέργειας όπως αποδείχθηκε και την Πέμπτη (21/3) στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες,

Βασικός στόχος, σύμφωνα με το Reuters, είναι η ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας μετά από χρόνια παραγκωνισμού.

Η απαραίτητη πολιτική ώθηση με σκοπό την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας - μια πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα - είναι μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της γηραιάς ηπείρου.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με κυριότερα την έλλειψη επενδύσεων και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ήδη σχεδιαζόμενων έργων.

«Χωρίς την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, δεν έχουμε καμία ευκαιρία να πιάσουμε έγκαιρα τους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ σε δημοσιογράφους ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια στις Βρυξέλλες.

Η πυρηνική ενέργεια έπεσε σε δυσμένεια στην Ευρώπη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά το ατύχημα της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα το 2011, το οποίο ανάγκασε τη Γερμανία να κλείσει αμέσως έξι πυρηνικούς σταθμούς και να καταργήσει σταδιακά τους εναπομείναντες αντιδραστήρες της.

Όμως η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων για το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% έως το 2030 έχει αναπτερώσει το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια.

Τα στρατόπεδα

Αυτή τη στιγμή πάντως, οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα προωθήσουν τα πυρηνικά, με τα δύο στρατόπεδα να είναι σε κόντρα - το ένα με επικεφαλής τη Γαλλία πιστεύει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας και το άλλο με επικεφαλής την Αυστρία και τη Γερμανία, θέλει να προωθηθούν κυρίως οι ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι «όμηρος ιδεολογικών προσεγγίσεων».

Σε κοινή δήλωση ωστόσο, οι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών δεσμεύτηκαν να εργαστούν για να ξεκλειδώσουν πλήρως το δυναμικό της πυρηνικής ενέργειας λαμβάνοντας μέτρα για τη χρηματοδότηση της παράτασης της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως και για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και την έγκαιρη ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αρθρωτών.

Ο επικεφαλής της Ατομικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση είναι βασικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού με άλλα ενεργειακά έργα.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο πρότεινε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση νέων αντιδραστήρων.

Να τονιστεί πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από τη ρωσική τεχνολογία και το ουράνιο για την προμήθεια και συντήρηση των αντιδραστήρων τους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν κινήσεις ώστε να αναβιώσουν την πυρηνική ενέργεια, επενδύοντας και στην τεχνολογία της σύντηξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης