Ενέργεια

Σε χαμηλό τριών ετών οι τιμές του LNG – Σε αγοραστική έξαρση η Ασία

Σε χαμηλό τριών ετών οι τιμές του LNG – Σε αγοραστική έξαρση η Ασία
Η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών
Η σημαντική μείωση των τιμών του LNG έχει οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των παραγγελιών από την πλευρά της Ασίας, κυρίως από την Κίνα, την Ινδία και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με το Oil Price, οι αναλυτές διατείνονται ότι αυτή η πτώση θα μπορούσε να κάνει την Κίνα να σπάσει το ρεκόρ της στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, που είχε σημειώσει το 2021, και να ενισχύσει την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ινδία κατά 10% φέτος.

Υπενθυμίζεται πως το 2021, η Κίνα εισήγαγε 78,8 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι αγορές LNG στην Ασία στην αγορά spot ανήλθαν σε 161 φορτία κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, τα οποία αποτελούν ετήσια αύξηση κατά περίπου 33%, αναφέρει το Reuters.

Η αύξηση αυτή είναι απολύτως κατανοητή όταν εξετάζει κανείς τις τιμές, καθώς η μέση τιμή ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτό το τρίμηνο ήταν 9,82 δολάρια, ενώ πριν από ένα χρόνο, η μέση τιμή ήταν στα 18,75 δολάρια ανά mmBtu.

Η πτώση των τιμών σε χαμηλό τριών ετών ήρθε μετά από έναν χειμώνα ηπιότερο του αναμενόμενου σε ορισμένα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου, ο οποίος άφησε περισσότερο φυσικό αέριο στις αποθήκες, ενώ επίσης η συνεχιζόμενη αύξηση της προσφοράς, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέβαλε κι αυτή στην πτώση των τιμών.

Οι προβλέψεις για φέτος

Φέτος τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, καθώς οι παραγωγοί φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αρχίζουν να μειώνουν την παραγωγή σε απάντηση στις χαμηλές εγχώριες τιμές φυσικού αερίου.

Η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών.

Τον περασμένο μήνα, στέλεχος της TotalEnergies προέβλεψε ότι φέτος, η Κίνα και η Ευρώπη θα είναι οι μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Shell αναμένει επίσης ότι η Κίνα θα ηγηθεί της τάσης αύξησης της ζήτησης LNG, όπου ο υπερμεγέθης οργανισμός βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 50% κατά τα έτη έως το 2040.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης