Ενέργεια

Ποια είναι η αραβική Masdar που θα εξαγοράσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ποια είναι η αραβική Masdar που θα εξαγοράσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Όπως είχε γράψει το WEN στις 14 Μαρτίου, το deal αναμένεται να ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα ή την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου
Όπως το WEN είχε αναδείξει με δημοσίευμά του, είναι θέμα ημερών η τελική υπογραφή της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αραβική Masdar, αν και ελάχιστα είναι ως τώρα γνωστά για τον μεγάλο αυτό παίκτη ο οποίος έχει μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά.

Η Masdar είναι κρατική εταιρεία που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ μέτοχοι σε αυτή είναι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), το fund TAQA με ενεργό ρόλο και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το fund Mubadala (πάνω από 290 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια) το οποίο ενεργεί ως ένα από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της αραβικής χώρας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της Masdar City, που αποτελεί την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Masdar είναι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια χώρα κατεξοχήν προσανατολισμένη στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ έχει αξιοσημείωτη παρουσία από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Αίγυπτο και από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Να σημειωθεί ότι μόνο στην Αρμενία αναπτύσσει μετά από συμφωνία με την εκεί κυβέρνηση φωτοβολταϊκά πάρκα με στόχο την ηλεκτροδότηση 280 χιλιάδων νοικοκυριών, ενώ την ίδια στιγμή έχει «δουλειές» με όλες τις μεγάλες τράπεζες και πιστοληπτική αξιολόγηση από τη Moody’s (A2) και από τη Fitch (A+).

Η παρουσία της στην Ελλάδα και η Motor Oil

Το 2021, η αραβική εταιρεία συμφωνήθηκε να αναπτύξει στην Ελλάδα το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο 65 MW σε περιοχή της Βοιωτίας, στο πλαίσιο ελληνοαραβικής κοινοπραξίας, ενώ πριν λίγους μήνες μήνες ο όμιλος Κοπελούζου συμφώνησε να συνεργαστεί με την αραβική Infinity Power για το καλώδιο GREDY, δηλαδή την ένωση Ελλάδας με Αίγυπτο για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας 3,5 GW που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του καλωδίου.

Βασικός μέτοχος της Infinity Power είναι η Masdar, η οποία το 2019 είχε υπογράψει και με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ισχύος 300 mW.

Tέλος, τον Μάιο του 2022, η Masdar υπέγραψε δυο Μνημόνια Συναντίληψης (MoU), με τη MORE, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Motor Oil για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μονάδας επαναεριοποίησης της Dioriga Gas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης