Ενέργεια

Βουλγαρία: Υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του νέου πυρηνικού έργου (Euractiv)

Βουλγαρία: Υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του νέου πυρηνικού έργου (Euractiv)
Oι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα βασίζονται στην τεχνολογία AR-1000 της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse

Βούλγαροι πυρηνικοί επιστήμονες αμφισβητούν την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου της γειτονικής χώρας να κατασκευάσει δύο αμερικανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στον σταθμό του Κοζλοντούι, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και το κατά πόσον η χώρα έχει τα μέσα να αγοράσει ενέργεια από τους σταθμούς αυτούς.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν το έργο», δήλωσε στο Euractiv ο Valentin Kolev, ειδικός σε θέματα ενέργειας και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ενεργειακών Μηχανικών.

«Αν υποθέσουμε ότι θα παράγουμε 15 τεραβατώρες ετησίως, σε 20 χρόνια λειτουργίας, αυτό κάνει 300 τεραβατώρες. Με μια τιμή 17,6 δισ. ευρώ για τους δύο αντιδραστήρες, θα προκύψει μια τιμή κοντά στα 60 ευρώ/MWh, αλλά αυτή είναι μόνο η επένδυση. Το κόστος των καυσίμων και πολλά άλλα δεν συμπεριλαμβάνονται. Η τιμή δεν μπορεί να είναι κάτω από 100-125 ευρώ».

Η γνώμη της κυβέρνησης

Ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τους νέους αντιδραστήρες του Κοζλοντούι θα κοστίζει 65 ευρώ/MWh.

Η Βουλγαρία θα κατασκευάσει τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες με δάνεια και μόνο το 30% του κόστους κατασκευής θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με έρευνα της Euractiv.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρονται να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη μελλοντική έβδομη και όγδοη μονάδα του σταθμού στο Κοζλοντούι, ωστόσο, η Βουλγαρία δεν κατάφερε να προσελκύσει τις τρεις γειτονικές χώρες ως επενδυτές.

Από πλευράς τους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου εργοστασίου, με το βουλγαρικό κοινοβούλιο να ψηφίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κορεατική εταιρεία Hyundai.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα βασίζονται στην τεχνολογία AR-1000 της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse.

Που θα κυμαίνονται οι τιμές

Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ ορίζει την τελική τιμή για τους νέους αντιδραστήρες στα 13 δισ. ευρώ, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τιμή θα ξεπεράσει τα 17,5 δισ. ευρώ.

Ο Kolev υπενθύμισε την επενδυτική μελέτη της HSBC για το εγκαταλελειμμένο έργο του πυρηνικού σταθμού Belene, το οποίο επρόκειτο να περιλαμβάνει δύο ρωσικούς αντιδραστήρες.

Η μελέτη αυτή υπολόγισε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα 75 ευρώ/MWh, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το έργο, καθώς η απόδοση της επένδυσης δεν θα ήταν αρκετά υψηλή.

«Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πώς θα πληρωθούν τα νέα πυρηνικά εργοστάσια», σχολίασε ο Neykov.

Ένας άλλος Βούλγαρος εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας - ο Georgy Stefanov - εξέφρασε επίσης φόβους ότι μπορεί να δαπανηθούν δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τελικά να κατασκευαστεί τίποτα.

«Η κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να εξεταστεί ως εξής: Πόσα χρήματα χρειαζόμαστε, πόσα χρήματα θα κερδίσουμε και μετά πόσα χρήματα θα πληρώσουμε για τη συντήρηση των πυρηνικών αποβλήτων;», δήλωσε ο Stefanov.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα έβδομη μονάδα του σταθμού στο Κοζλοντούι θα πρέπει να είναι έτοιμη το 2033-2035 και η όγδοη μονάδα λίγο αργότερα.

Παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, ο Kolev σημειώνει ότι μέχρι το 2047, όταν θα παροπλιστούν η πέμπτη και η έκτη μονάδα του σταθμού, η Βουλγαρία θα πρέπει να επανέλθει σε ένα βασικό επίπεδο παραγωγής ενέργειας, ενώ μέχρι το 2035 ή το 2038, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που λειτουργούν με άνθρακα θα κλείσουν, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε τιμή κόστους 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης