Ενέργεια

Έως και 700 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τους προμηθευτές - Παρέμβαση ΡΑΑΕΥ ζητά ο ΕΣΠΕΝ

Έως και 700 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τους προμηθευτές - Παρέμβαση ΡΑΑΕΥ ζητά ο ΕΣΠΕΝ

ΕΣΠΕΝ: H ΡΑΑΕΥ να επιβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει μέρος της ευθύνης καλύπτοντας μέρος του επιπλέον κόστους

 

 Αντιμέτωποι με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ενδέχεται να κινούνται μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ, είναι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας του αναδρομικού υπολογισμού από τον ΔΕΔΔΗΕ των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που αγόρασαν από το σύστημα για την κάλυψη των αναγκών των πελατών τους αλλά για την κάλυψη των τεχνικών και άλλων απωλειών.
Οι αποδεκτές απώλειες είναι προσδιορισμένες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε ποσοστό 13,5% και σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο οι φυσιολογικές απώλειες του δικτύου χαμηλής τάσης όσο και οι ρευματοκλοπές. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι φυσιολογικές απώλειες του δικτύου υπολογίζονται σε 7-8% και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τις ρευματοκλοπές.

Κάλυψη αναγκών

Έτσι οι προμηθευτές αγοράζουν ενέργεια από το σύστημα για να καλύψουν τόσο τις ανάγκες των πελατών τους, όσο και τις απώλειες όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από τη ΡΑΑΕΥ και κοστολογούν του τελικούς πελάτες τους, δηλαδή διαμορφώνουν τιμολόγια, έχοντας συνυπολογίσει και τις απώλειες. Όμως ο ΔΕΔΔΗΕ που κάνει πραγματικές μετρήσεις ανά τετράμηνο και έχει την υποχρέωση σε τακτά χρονικά διαστήματα να υπολογίζει την πραγματική κατανάλωση και τις πραγματικές απώλειες καθυστερεί να ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις με βάση τα δεδομένα του συστήματος.

Στην παρούσα φάση εκτός οριστικής εκκαθάρισης είναι η τριετία 2021-2023 με τον ΔΕΔΔΗΕ να ανεβάζει τις απώλειες στο 17,5% και μάλιστα για μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση ήταν σε πλήρη εξέλιξη και οι τιμές του ρεύματος είχαν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση καθώς εκτιμάται ότι τα επιπλέον ποσά μπορούν να φθάσουν και τα 700 εκατ. ευρώ για το σύνολο της αγοράς.

Το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΕΣΠΕΝ ο οποίος έχει προτείνει στη ΡΑΑΕΥ να λύσει το θέμα επιβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει μέρος της ευθύνης καλύπτοντας κομμάτι του επιπλέον κόστους αλλά και κυρίως ζητώντας να μειωθούν οι απώλειες στα αποδεκτά διεθνώς επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα αποδεκτό ύψος τεχνικών απωλειών είναι της τάξης του 7-8%, ενώ το επιπλέον μέχρι το 17,5% που ζητεί ο ΔΕΔΔΗΕ ειδικά για την περίοδο της κρίσης προκύπτει από ρευματοκλοπές οι οποίες θα πρέπει να περιοριστούν με αυστηρά μέτρα και βεβαίως με τακτικές μετρήσεις της πραγματικής κατανάλωσης.


Εργαλείο για την μείωση των τιμολογίων

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των απωλειών και βεβαίως των ρευματοκλοπών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Θόδωρο Σκυλακάκη να θεωρεί ότι είναι ένα βασικό εργαλείο για τη μείωση των τιμολογίων.

Μάλιστα σχετική ρύθμιση για τη μείωση των ρευματοκλοπών αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο και το οποίο όπως όλα δείχνουν θα κατατεθεί στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ ο ΔΕΔΗΕ έχει δεσμευθεί ότι από τον Απρίλιο θα προχωρήσει σε μηνιαίες καταμετρήσεις για όλους τους καταναλωτές κάτι το οποίο επί του παρόντος μοιάζει αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Όσο δε για τα επιπλέον χρήματα που θα κληθούν να καταβάλουν οι προμηθευτές για τις απώλειες, κάποιες πληροφορίες λένε ότι μπορεί να συμψηφιστούν με τα υπερκέρδη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης