Ενέργεια

Σούνακ στη Telegraph: Η Βρετανία χρειάζεται ακόμα το φυσικό αέριο για την ενεργειακή της ασφάλεια

Σούνακ στη Telegraph: Η Βρετανία χρειάζεται ακόμα το φυσικό αέριο για την ενεργειακή της ασφάλεια
Τι έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην Τelegraph για την ενεργειακή πολιτική της Βρετανίας
Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια, χωρίς να διασφαλίσουμε πρώτα την ενεργειακή ασφάλεια, γράφει στην Telegraph ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε ένα άρθρο που θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της ολόκληρη η Δύση.

Ο Σούνακ εξηγεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε αυτή τη μεγάλη αλήθεια.

Ένα έθνος που εξαρτάται από τις συγκυριακές πολιτικές των δικτατόρων για τον ενεργειακό του εφοδιασμό δεν μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά ασφαλές.

Αυτός είναι ο λόγος, εξηγεί, για τον οποίο η Βρετανία σταμάτησε τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων και τώρα η χώρα του μπορεί και στέκεται στα δικά της πόδια. 

Υπερήφανοι οι Βρετανοί για την πράσινη μετάβαση

«Αντί να ενδυναμώνουμε τον Πούτιν, ενισχύουμε τη Βρετανία - αξιοποιώντας νέες πηγές εγχώριας ενέργειας, με νέους πυρηνικούς σταθμούς, κάνοντας επενδύσεις ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξασφαλίζοντας νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα» γράφει ο Σούνακ.

«Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που η εγχώρια παραγωγή ενέργειας ευδοκιμεί, υποστηρίζοντας άμεσα πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας, με δεκάδες χιλιάδες άλλες κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας για την κλιματικά ουδέτερη οικονομία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, με την εξάπλωση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, των αντλιών θερμότητας και της μόνωσης των σπιτιών, η Βρετανία έχει πετύχει να μειώσει σημαντικά τη σημασία των ορυκτών καυσίμων σε όλο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους, ενώ ταυτόχρονα οι εκπομπές άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ελαττωθεί κατά 65% από το 2010. 

Όπως χαρακτηριστικά γράφει στη Telegraph, «ενώ άλλα έθνη συνεχίζουν να κατασκευάζουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ο τελευταίος μας κλείνει φέτος».

«Προχωράμε περισσότερο και γρηγορότερα από ποτέ για την παροχή πράσινης ενέργειας, με τρόπο που δεν επιβαρύνει επιπλέον τον βρετανικό λαό. Όμως η ανάλυσή μας -που υποστηρίζεται από έρευνα - δείχνει ότι θα χρειαστούμε αναγκαστικά κι άλλη παραγωγή φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον για να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση. Τελικά, θα καλύψουμε αυτή τη ζήτηση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με νέες, καθαρότερες τεχνολογίες φυσικού αερίου για τη μείωση των εκπομπών. Επενδύουμε εκατομμύρια για να το πετύχουμε αυτό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος» συμπληρώνει ο Σούνακ.

Πρόκληση το φυσικό αέριο

Με βάση το άρθρο, πληροφορούμαστε πως η βρετανική Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής επιτελεί επίσης έναν πολύ κομβικό ρόλο για την παραγωγή φυσικού αερίου το 2035, αν και η Γηραιά Αλβιώνα έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση, καθώς μεγάλο μέρος της υφιστάμενης δυναμικότητας φυσικού αερίου πλησιάζει στο τέλος.

Όταν ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσάει, με το φυσικό αέριο είναι που θα συνεχίσουν να ικανοποιούνται οι ενεργειακές ανάγκες εκατομμυρίων Βρετανών πολιτών ενώ παράλληλα και οι λογαριασμοί ρεύματος θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. 

Ο Σούνακ γράφει πως «ενώ θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε παγκοσμίως στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, θα αναλάβουμε επίσης αποφασιστική δράση για να ενισχύσουμε την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο. Πρώτον, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, όπου αυτό είναι πρακτικά εφικτό. Δεύτερον, με την κατασκευή της απαραίτητης νέας δυναμικότητας για την αντικατάσταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που θα πρέπει να αποσυρθούν».

Η στάση των Εργατικών

«Το Εργατικό Κόμμα προτιμά να ακολουθήσει μια φανταστική προσέγγιση, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή μας ασφάλεια. Η υπόσχεση των Εργατικών ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμείωτη λειτουργία φυσικού αερίου το 2030 θα βύθιζε τα νοικοκυριά στο σκοτάδι, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν τους φίλους τους στο κίνημα Just Stop Oil. Η προσέγγιση αυτή θα ήταν μουσική στα αυτιά του Πούτιν και θα άφηνε τη Βρετανία ευάλωτη» τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Οι συντηρητικοί δεν θα έπαιρναν ποτέ τέτοια ρίσκα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, και με την ενεργειακή αστάθεια να είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα, θα ήταν απερίσκεπτο να ρισκάρουν τώρα», υπογραμμίζει στο τέλος του άρθρου.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης