Ενέργεια

Η ενεργειακή στρατηγική της Μυτιληναίος στα νέα δεδομένα - Κλειδί τα EPC - 6 GW ΑΠΕ θα προσθέσει έως το 2030

Η ενεργειακή στρατηγική της Μυτιληναίος στα νέα δεδομένα  - Κλειδί τα EPC - 6 GW ΑΠΕ θα προσθέσει έως το 2030

Η Mytilineos κάνει την στροφή στις διασυνδέσεις και στις κατασκευές μονάδων φυσικού αερίου νέας τεχνολογίας μειώνοντας την έκθεση στα PPA

 

Σχετικά Άρθρα
Η επόμενη μέρα της ενεργειακής κρίσης που ήλθε σαν αποκύημα της εμπλοκής στην Ουκρανία αλλάζει τελείως τα δεδομένα σε σχέση με τις υψηλές ενεργειακές τιμές που υπήρχαν ένα χρόνο πριν.
Αυτό έχει επιπτώσεις και στην αγορά των ΑΠΕ, με το παράδειγμα της Ιταλίας όπου ανεβαίνουν οι ταρίφες για τους διαγωνισμούς στα Αιολικά, καθώς έχει ανέβει το κόστος κατασκευής των έργων, αλλά και στην μείωση ζήτησης για τα PPA.

O αναβαθμισμένος ρόλος του φυσικού αερίου με αυξανόμενες επενδύσεις σε Γερμανία και Βρετανία στις μονάδες νέας τεχνολογίας OCGT είναι ο ένας κλάδος που δραστηριοποιείται η εταιρία.
Η αναλήψη έργων στι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στην ανάπτυξη των διεθνών δικτύων, όπου συμμετέχει ήδη στην μεγάλη υποθαλάσσια διασύνδεση Σκωτίας και Βρετανίας, είναι ο νέος τομέας όπου διεκδικεί σημαντικές αναθέσεις.

Η αγορά των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη των offshore αιολικών, και έχοντας στο track record του ένα έργο ορόσημο όπως η διασύνδεση EGL1 Αγγλίας-Σκωτίας, ο όμιλος Mytilineos, αποκτά πλεονέκτημα για την ανάληψη και άλλων ανάλογων έργων. Όπως έχει καταγράψει το WEN δείτε εδώ

Διαφωτιστική είναι και η ανάλυση της Panetlakis Sec που δημσιοποιήθηκε χθες και βλέπει  περαιτέρω ανάπτυξη της Μυτιληναίος στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση, με έργα στα δίκτυα, τις ΑΠΕ και την καινοτομία προβλέπει για τα επόμενα χρόνια, ανάλυση της “Pantelakis Securities”


Συμβόλαια EPC: Υψηλό ανεκτέλεστο που ανεβαίνει

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η έκθεση στα συμβόλαια EPC (σχεδιασμός, προμήθεια και κατασκευή) του ομίλου, τα οποία θεωρεί καθοριστικά για τη μελλοντική αύξηση των κερδών. Όπως αναφέρει η μονάδα «Power projects» προσθέτει ετησίως περίπου 0,7 δις ευρώ στα έσοδα και 100 εκατ. ευρώ στα EBITDA του ομίλου, κατά την περίοδο 2024-26.

Στο τέλος του 2023 το ανεκτέλεστο έργο του τμήματος ενέργειας της Μυτιληναίος για λογαριασμό τρίτων πελατών ανερχόταν σε 1,5 δισ. ευρώ και φθάνει στα 1,8 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν συμφωνίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για συμβασιοποίηση. Τα ταχέως αναπτυσσόμενα έργα που σχετίζονται με το δίκτυο αποτελούν σχεδόν το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου, εκ των οποίων το 60% αφορά σε έργα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2023 ο όμιλος έκλεισε δύο σημαντικές συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο μια σύμβαση EPC για έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής αεριοστροβίλου ανοιχτού κύκλου (OCGT) 299 MW με την ολλανδική Vitol, και μία ακόμα σύμβαση για υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με την αμερικανική GE.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανάλυσης, η Μυτιληναίος ως το 2030 θα προσθέσει δυναμικότητα 6 GW ΑΠΕ κυρίως φωτοβολταϊκά, σε εγκαταστάσεις που θα εκτείνονται από τον Καναδά μέχρι τη Χιλή και από την Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι την Αυστραλία. Από το σύνολο των νέων έργων ο οίκος εκτιμά ότι πάνω από το 60% θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη και ότι ο όμιλος θα παράγει περίπου 12,5 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2030, από μόλις 1,1 TWh το 2023.


Παραγωγή ενέργειας

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου επίσης αυξάνεται, καθώς η νέα μονάδα CCGT 826 MW ενισχύει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό.
Η συνολική παραγωγή θερμικής ενέργειας της MYTIL (δηλαδή εξαιρουμένου του σταθμού συμπαραγωγής/συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας 334 MW, ΣΗΘ, στη θυγατρική Αλουμίνιον της Ελλάδος) σχεδόν διπλασιάζεται σε σχεδόν 8TWh το 2026 από 4TWh το 2023.

Λόγω της υψηλής απόδοσης και του προβλεπόμενου συντελεστή φορτίου 60% όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, εκτιμάται ότι ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα εισφέρει στο EBITDA της μονάδας «Παραγωγής Ενέργειας» του ομίλου περί τα €80 εκατομμύρια ετησίως από 2026 και μετά, αντισταθμίζοντας τις όποιες επιπτώσεις από την εξομάλυνση των spreads στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού μετά τα ρεκόρ της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την έκθεση, η MYTIL προμηθεύεται φυσικό αέριο σε τιμές κάτω από τα επίπεδα TTF και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής (ειδικά οι νεότεροι, 826 MW) είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τον μέσο όρο.
Επιπλέον, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζει την άνοδο της στις αρχές του 2024, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,6% σε ετήσια βάση στις 4,5 TWh τον Ιανουάριο, παρά το σχετικά ζεστό χειμώνα.


Ενίσχυση του μεριδίου αγοράς

Η Μυτιληναίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό μερίδιο αγοράς μετά τις εξαγορές των εταιριών “Watt + Volt” και “Volterra”, που πρόσθεσαν περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες στο μερίδιο αγοράς του ομίλου. Εξάλλου, η “Αλουμίνιον της Ελλάδος” - που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος στη χώρα μετά τη λήξη της σύμβασης προμήθειας με τη ΔΕΗ στο τέλος του 2023, ηλεκτροδοτείται πλέον από τον όμιλο, πράγμα που αύξησε περαιτέρω το μερίδιο αγοράς στο 16,8% Φεβρουάριο. Πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι εύκολα το μερίδιο της Μυτιληναίος θα ανέλθει στο 18%.

Ο όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από την ικανότητά της να προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, όχι μόνο ως πρώτη ύλη για τα εργοστάσιά της, αλλά και για τους πελάτες της (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό).

Ωστόσο υψηλότεροι όγκοι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, αναφέρει η έκθεση, εκτιμώντας ότι η συνδυασμένη μονάδα Ενεργειακής Προμήθειας (δηλ. «Ενεργειακές Λύσεις Πελατών» συν «Ολοκληρωμένη Προμήθεια & Εμπορία») θα εμφανίσει έσοδα/EBITDA περίπου 2,6 δισ. ευρώ/240 εκατ. ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-26, μειωμένα από 2,8 δισ. ευρώ/282 εκατ. ευρώ του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης