Ενέργεια

Θ. Σκυλακάκης: Προτεραιότητα θα έχουν οι διμερείς συμβάσεις που θα παράσχουν ηλεκτροδότηση σε πρώτο χρόνο

Θ. Σκυλακάκης: Προτεραιότητα θα έχουν οι διμερείς συμβάσεις που θα παράσχουν ηλεκτροδότηση σε πρώτο χρόνο

Κάνουμε την αναγκαία προτεραιοποίηση για να κρατήσουμε την παραγωγική μας βάση και στον πρωτογενή τομέα δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας

« Χρησιμοποιούμε δύο εργαλεία, τον ηλεκτρικό χώρο και τις περικοπές, για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος μεσομακροπρόθεσμα στους αγρότες και στην ενεργοβόρο βιομηχανία» είπε χθες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε σχέση με τις προτεραιότητες που θέτει η  τροπολογία σημείωσε ότι προηγούνται οι υφιστάμενες διμερείς συμβάσεις   που έχουν αντανάκλαση στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ. «Γιατί θα ήταν παράλογο να κάνουμε ένα μέτρο για τη βιομηχανία και οι βιομηχανίες που ήδη εξυπηρετούνται να αντιμετωπιστούν αρνητικότερα από τις υπόλοιπες. Αντιθέτως, πρέπει να διατηρηθούν αυτές οι συμβάσεις.

Μετά μπαίνουμε και δίνουμε σε όλη την κατηγορία Α και Β με  προτεραιότητα σε όποιον θα συνάψει πρώτος μία τέτοια διμερή σύμβαση. Αλλά, αν έχουμε υπερβολικό αριθμό συμβάσεων, τότε θα βάλουμε ως κυρίαρχο κριτήριο τον χρόνο ηλεκτροδότησης, γιατί αυτό είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο που ευνοεί την ενεργοβόρα βιομηχανία. Όσο πιο γρήγορα ηλεκτροδοτήσεις, τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι συμβάσεις, τόσο νωρίτερα θα έχεις ανταγωνιστικότητα.

Όπως είπε η βιομηχανία παραπονιέται ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προσφέρουν διμερείς συμβάσεις.

«Γι’ αυτό και παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να υπάρξουν καλές προσφορές από τους παρόχους. Ως τώρα οι υφιστάμενοι, αυτοί που είχαν δυνατότητα και είχαν ηλεκτρικό χώρο στη διάθεσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε ευνοϊκές διμερείς συμβάσεις προς τη βιομηχανία». 

Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία αυτής της ρύθμισης. Είναι μία ρύθμιση η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγική μας ικανότητα στα επόμενα χρόνια.

Ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι κοινόχρηστος

Ο υπουργός τόνισε ότι «ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι κοινόχρηστος. «Έχει σοβαρό κόστος για να τον δημιουργήσεις. Δεν είναι δηλαδή κάτι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και είναι κοινής χρήσης.

 Έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος.

 Και η προτεραιοποίηση αυτή είναι μια αναγκαία προτεραιοποίηση για να κρατήσουμε την παραγωγική μας βάση και στον πρωτογενή τομέα και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν την εξής δυσκολία -πολύ σοβαρή-, ότι υπάρχουν μεγάλες επιδοτήσεις που έκαναν τον τελευταίο χρόνο και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ενεργοβόρο βιομηχανία τους και είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά της, δίνοντας αυτό το εργαλείο του ηλεκτρικού χώρου κατά προτεραιότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες».

Δεν θα συγκρίνουμε ένα συμβόλαιο δεκαετίας με τις τιμές ενός μήνα

Για τους  αγρότες σημείωσε ότι  υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον πρωτογενή τομέα από πλευράς κόστους  και ένα σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης υψηλών χρεών, που ανεβάζει πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους αγρότες. Γι’ αυτό και κομμάτι της ρύθμισης της τροπολογίας είναι η ρύθμιση αυτών των ληξιπρόθεσμων χρεών, κάτι που δεν έχει γίνει –θεωρώ- τουλάχιστον από τότε που παρακολουθώ τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά με τις τιμές των δεκαετών συμβολαίων απαντώντας στα σχόλια ότι η τιμή είναι ακριβή, σε σύγκριση μετά τις τελευταίες τιμές των τελευταίων ημερών,  σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι δεν θα συγκρίνουμε ένα συμβόλαιο δεκαετίας με τις τιμές ενός μήνα».

«Σκεφτείτε να έρθετε με τις τιμές ενός μήνα του 2020 και να δώσετε τιμές δεκαετίας για την περίοδο 2020 – 2030 και μετά στη δεκαετία πάνω θα έρθει ο covid, θα έρθει μετά η ενεργειακή κρίση, θα έρθουν πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα, που προφανώς δεν αφορούν τις τιμές ενός μηνός, αφορούν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος που δίνει αυτές τις τιμές για μία δεκαετία».


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης