Αντιδράσεις από παραγωγούς ΑΠΕ για την προτεραιοποίηση των PPAs - Στο ΥΠΕΝ το μαχαίρι και το πεπόνι

Αντιδράσεις από παραγωγούς ΑΠΕ για την προτεραιοποίηση των PPAs - Στο ΥΠΕΝ το μαχαίρι και το πεπόνι

Το επόμενο δίμηνο το πόρισμα  της Επιτροπής

 

Σχετικά Άρθρα

Τα πάνω κάτω στην υπάρχουσα προτεραιοποίηση  με ομάδες έφερε η χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ δίνοντας προβάδισμα στην εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου στους αγρότες και την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιεί από τη μια την ενεργοβόρο βιομηχανία που ζητά όρους σύνδεσης για διμερή συμβόλαια που έχει υπογράψει και θέλει να δει να υλοποιούνται, ενοχλεί όμως την υπόλοιπη αγορά επενδυτών ΑΠΕ που βλέπει τα έργα τους, να μένουν πίσω στου όρους σύνδεσης. Βέβαια και η ενεργοβόρος βιομηχανία τώρα είναι αμφίβολλο κατά πόσο θα χρειαστεί άμεσα τα PPA.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι αλλάζουν και πάλι οι προτεραιότητες για τη σύνδεση με το σύστημα, έφερε έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων παραγωγών ΑΠΕ που βλέπουν να πηγαίνουν ακόμη πιο μακριά οι όροι σύνδεσης για τα δικά τους έργα, εφόσον δεν έχουν διμερή συμβόλαια για τη βιομηχανία.

Όπως αναφέρουν πηγές, «η συνεχής αλλαγή των κανόνων, δεν ωφελεί τις επενδύσεις, καθώς σήμερα όσοι σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ δεν γνωρίζουν πότε θα μπουν στην αγορά και τα επιχειρηματικά σχέδια δεν μπορούν να διαμορφωθούν με βεβαιότητα».

«Σήμερα καθώς δεν είναι ξεκάθαρες οι διαδικασίες που καθορίζουν ποια έργα ΑΠΕ παίρνουν τελικά όρους σύνδεσης, υπάρχει έλλειψη ορατότητας στις προγραμματισμένες επενδύσεις», σημειώνουν.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να ξεκαθαριστεί στο επόμενο δίμηνο, όταν εκτιμάται ότι θα βγει και το πόρισμα της Επιτροπής που έχει ορίσει το ΥΠΕΝ για να καθορίσει τις δυνατότητες του ηλεκτρικού χώρου, ώστε να υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης για το πόσες ΑΠΕ θα συνδέονται με το ηλεκτρικό σύστημα κάθε χρόνο.


Προτεραιότητα όσοι έχουν υπογεγραμμένα
PPA με ενεργοβόρες

Ειδικότερα, η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα  Πέμπτη 13/3, δίνει απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο στα έργα ΑΠΕ των οποίων η παραγωγή διοχετεύεται, μέσω διμερών συμβολαίων, στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και στους αγρότες. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο ηλεκτρικό χώρο θα χρειαστεί να δεσμεύουν  τα PPA των αγροτών και της βιομηχανίας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να δοθεί πάνω από 1 -1,4 GW. Η οριστική ισχύς ηλεκτρικού χώρου που θα δεσμευτεί θα οριστεί με υπουργική απόφαση σε δύο μήνες.

Πηγές από την ενεργοβόρο βιομηχανία, εκφράζουν ικανοποίηση, καθώς ο τρόπος που είναι γραμμένη η τροπολογία,   δεν αποκλείει κανέναν κάτοχο υπογεγραμμένου ppa, εφόσον το προσκομίσει και πληροί τις προδιαγραφές, που τίθενται, όπως να περιγράφουν συγκεκριμένο έργο ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι δεν αρκεί το Letter of Intend για την υπογραφή διμερούς συμβολαίου αλλά ζητείται η τελική σύμβαση. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι αυτό μπορεί μέσα στο επόμενο δίμηνο να αυξήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών ΑΠΕ να συνάψουν διμερείς συμφωνίες  με την ενεργοβόρο βιομηχανία για να μπορέσουν να πάρουν όρους σύνδεσης. Ωστόσο δεν θα είναι και βέβαιο, αφού τελικός κριτής θα είναι ο υπουργός, που θα συγκεντρώσει όλα τα υποψήφια διμερή συμβόλαια που θα του προσκομιστούν το επόμενο διάστημα.


Τα κριτήρια για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις PPA με τη βιομηχανία και ειδικότερα τα έργα της Κατηγορίας Β, η τροπολογία ορίζει ότι απόλυτη προτεραιότητα παίρνουν τα έργα:

  • εφόσον έχει συναφθεί σύμβαση με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή φυσική παράδοση μεταξύ παραγωγού ως πωλητή και προμηθευτή ως αγοραστή για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από έργα της εν λόγω κατηγορίας
  • είτε έχει συναφθεί σύμβαση μεταξύ του εν λόγω προμηθευτή και ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή που υπάγεται σε τομείς ή υποτομείς του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF) για την πώληση ρεύματος στο εν λόγω καταναλωτή.

Οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ υποβάλλουν στον ΑΔΜΗΕ και τη Διεύθυνση ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ υπεύθυνη δήλωση εντός 35 ημερών με το αντίγραφο της σύμβασης.

 Οι συμβάσεις πρέπει να αναφέρουν ρητά τα συγκεκριμένα έργα της Κατηγορίας Β που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις, διαφορετικά τροποποιούνται πριν την υποβολή τους. Κατά χρονική προτεραιότητα ταξινομούνται και αξιολογούνται για τη χορήγηση ΟΠΣ οι συμβάσεις από την παλαιότερη προς τη νεότερη ημερομηνία έναρξη εκτέλεσης τους.

Για την απόδειξη του χρόνου εκτέλεσης προσκομίζονται στον ΑΔΜΗΕ οι σχετικές αναφορές συναλλαγών.

Στις προβλέψεις της παρούσας απόφασης μπορούν να περιληφθούν και έργα που έχουν ενταχθεί σε υποομάδα της Κατηγορίας Α και τα οποία δεν έχουν λάβει ΟΠΣ, εφόσον εντός 35 ημερών υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα στον ΑΔΜΗΕ και το ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης