Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

ΧΑ: Στην τελική ευθεία το ανοδικό κύμα με ΜΟΗ, Μυτιλ, ΕΛΠΕ, ΤΕΡΝΑ - Oι Ειδοί του Μαρτίου καραδοκούν

ΧΑ: Στην τελική ευθεία το ανοδικό κύμα με ΜΟΗ, Μυτιλ, ΕΛΠΕ, ΤΕΡΝΑ - Oι Ειδοί του Μαρτίου καραδοκούν
Η Λήξη Παραγώγων την Παρσκευή 15 Μαρτίου μπορεί να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της εξαμηνιαίας ανοδικής κίνησης
Σχετικά Άρθρα
Η λήξη των Παραγώγων συμβολαίων επί μετοχών την Παρασκευή 15 Μαρτίου για το τρίμηνο ενδέχεται να σηματοδοτήσει και μια εξάντληση της ανοδικής κίνησης που έχουμε δει το τελευταίο εξάμηνο.
Σε κάθε πρίπτωση η αγορά προσεγγίζει την περιοχή των 1.450 - 1.480 μονάδων, όπου οι τεχνικοί αναλυτές προσδιορίζουν σαν φράγμα για το 5ο ανοδικό κύμα που είναι σε εξέλιξη.

Κατά την εκτίμησή μας η κίνηση του χρηματιστηρίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο του ανοδικού αυτού κύματος , που δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί πόσο θα κρατήσει.
Και αυτό γιατί και η Wall χρωστά μια διόρθωση μετά τα κέρδη των 1000 μονάδων του S&P κατά το τελευταίο εξάμηνο. Και στις περιπτώσεις αυτές η αφορμή αργά ή γρήγορα βρίσκεται.
Εξάλλου οι αγορές ιστορικά πάντα πλήττονται από το σύνδρομο που φέρνουν οι " Ειδοί του Μαρτίου" και καταγράφουν διόρθωση. Μόνο για τα τελευταία χρόνια θυμίζουμε το COVID το 2020, την Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ακομα όμως δεν φαίνεται το thin ice, αλλά το άνοιγμα που έχει γίνει με μεγάλες υπεραξίες και προσέλκυση τεράστιων κεφαλαίων μοιραία στην αδυναμία θα ανοίξει την όρεξη των short οι οποίοι θα κερδοσκοπήσουν, όπως έγινε και πέρυσι το φθινόπωρο.

Οι μετοχές

Προς το παρόν η Motor Oil θα πρέπει να γράψει νέα υψηλά κα να ξεχωρίσει φέτος σπάζοντας τα 30 ευρώ, ήδη οι αναλύσεις της δίνουν τιμή - στόχο υψηλότερα.
Η Mytilineos μετά μεγάλο consolidation στα 36-37 ευρώ μπορεί να αιφνιδιάσει με τα αποτελέσματα τριμήνου, καθώς οι αναλυτές υπολογίζουν σε υστέρηση στόχων κερδοφορίας λόγω χαμηλών τιμών ενέργειας.

Στην ΔΕΗ μετά την αναφορά Βεστάγκερ ο πωλητής επιμένει, ενώ τα ΕΛΠΕ δείχνουν πιο φολόδοξους στόχους σε σχέση με κερδοφορία, ΑΠΕ αλλά και στρατηγικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓΑ έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο, ενώ ο ΤΙΤΑΝΑΣ μαζεύεται με ισχυρή παρουσία ξένων και στόχο τα 30 ευρώ.

Αξιόπιστη η συμνπεριφορά της Intraktat, ενώ ευκαιρία και υποτιμημένη παραμένει η BIOXAΛΚΟ, όπου τα ενεργειακά πρόβλήματα λύνονται, αλλά βραχυπρόθεσμοι πωλητές δεν εμβάθυναν στα καλά αποτελέσματα παρά την ύφεση στις ευρωπαϊκές αγορές.


Ανέβηκαν οι όγκοι

Το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακή διακύμανση σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή ωστόσο αυτό δεν αντανακλά το μέγεθος των γεγονότων που πλέον αποτελούν ιστορία: Η Τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα μετά από μια άκρως πετυχημένη Δημόσια Προσφορά που έτυχε σημαντικής υπερκάλυψης εντός και εκτός των συνόρων, δύο εγχώριες εταιρίες πληροφορικής εξαγοράστηκαν σε τιμήματα που συνιστούν υψηλές αποτιμήσεις, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 δις ευρώ και η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στα προ Lehman Brothers επίπεδα.

Αν είναι κάτι για το οποίο σίγουρα μπορεί να επιχαίρει κανείς είναι ο βαθμός συνέπειας των γεγονότων ως τώρα, η ροή νέων και η ολοκλήρωση δύσκολων εγχειρημάτων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της ψυχολογίας, την αύξηση του ενδιαφέροντος και το βαθμό αποτελεσματικότητας της Αγοράς. Φαίνεται δε ότι η κινητικότητα θα συνεχιστεί καθώς εξωγενείς αρνητικοί παράγοντες που μπορούν να μετριάσουν την δυναμική βρίσκονται σε καταστολή: Το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευνοϊκό με τις βασικές αγορές να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα ιστορικά υψηλά τους υποστηρίζοντας την δυναμική της εγχώριας ανόδου με ή χωρίς την συνδρομή των σχετικών αποτιμήσεων.

Παράλληλα η κερδοφορία των εταιριών επιβεβαιώνει την αισιοδοξία των επενδυτών καθώς εκτός από τα ρεκόρ που καταγράφονται οι υποσχέσεις για το μέλλον παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές: Ήταν η σειρά της Cenergy, της Eurobank, της Alpha Bank και της Optima αυτή την εβδομάδα να επικαιροποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα ή να δώσουν ένα θετικό στίγμα των τάσεων της χρονιάς. Συνολικά στις 20 εισηγμένες εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη η κερδοφορία τρέχει με 5,6% στα 6,08 δις ευρώ ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να «βλέπει» τα 3,55 δις ευρώ. Τα μεγέθη αυτά συντηρούν σε τροχιά ιστορικά υψηλών επιδόσεων το σύνολο των εισηγμένων με το ανάλογο αντίκτυπο πλέον στην ελκυστικότητα της αποτίμησης αγοράς.

Αντίσταση στις 1.442 μονάδες

Σημείο αναφοράς βέβαια την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και η πορεία της μετοχής στην αγορά.

Ωστόσο εκτός από τα νέα της κερδοφορίας και την διαπραγμάτευση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέο πόλο αγοραστικού βενδιαφέροντος.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την διαφυγή από την περιοχή των 1.420 μονάδων στην συνεδρίαση της Δευτέρας καταγράφοντας ένα νέο υψηλό 13 ετών στις 1.437 μονάδες. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς η αγορά κινήθηκε πλάγια σε σχετικά χαμηλό εύρος διακύμανσης ωστόσο η εικόνα των ημερήσιων ταλαντωτών αποφορτίστηκε από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών χωρίς να χαλάσει η διαγραμματική εικόνα.

Η αντίσταση παραμένει στις 1.442 μονάδες, μια ζώνη με χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας ως προς τις ιδιότητες της ενώ η στήριξη πλέον έχει μετατοπιστεί στην περιοχή των πρόσφατων χαμηλών πέριξ των 1400 μονάδων. Το μοτίβο των νεότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών είναι χαρακτηριστικό ανοδικής αγοράς και ως τώρα οι αγοραστές δείχνουν ικανοί να υπερασπιστούν τα κεκτημένα. Εξόχως ενδιαφέρουσα και η ερχόμενη εβδομάδα με περιεχόμενο που θα κρατήσει τους επενδυτές σε εγρήγορση.

Η Σαράντης την Δευτέρα συνεχίζει την ροή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2023 ενώ ακολουθούν την Τρίτη Aegean Air., Εθνική Τράπεζα και Trade Estates. Την Τετάρτη την σκυτάλη παίρνουν οι Titan και ΟΠΑΠ ενώ την Πέμπτη η Σαράντης έχει προγραμματίσει επενδυτική ημερίδα για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου του ομίλου. Την Παρασκευή το μεσημέρι θα κλείσουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE-Russel ενώ αργά το βράδυ η Moody’s θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που τοποθετεί την Ελλάδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.


Οι αποτιμήσεις



Capture_24.JPG



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης