Ενέργεια

Οι εκπομπές άνθρακα της BP αυξάνονται για πρώτη φορά από το 2019

Οι εκπομπές άνθρακα της BP αυξάνονται για πρώτη φορά από το 2019
Η βρετανική εταιρεία είναι η απόδειξη ότι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια εύκολη διαδικασία
Δυσάρεστα τα νέα για τη BP και συνολικά για τον πλανήτη, καθώς ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε την Παρασκευή (8/3) ότι οι συνολικές του εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν το 2023 για πρώτη φορά από το 2019, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε νέα έργα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα παραγωγής της.

Η βρετανική εταιρεία είναι η απόδειξη ότι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς παρά τη μαζική στροφή στα πράσινα καύσιμα και τις ΑΠΕ, οι εκπομπές ρύπων δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μειώνονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς εταιρειών και κυβερνήσεων.

Οι λεγόμενες εκπομπές Scope 3 της BP, που προκαλούνται δευτερογενώς από την καύση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που έχει παράξει η εταιρεία, αυξήθηκαν σε 315 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πέρυσι, από 307 εκατομμύρια τόνους το 2022, εξαιτίας της υψηλότερης παραγωγής αυτών των ορυκτών καυσίμων.

Οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές από τις δραστηριότητες της BP, γνωστές ως εκπομπές Scope 1 και Scope 2 αντίστοιχα, άγγιξαν πέρυσι τους 32,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα από 31,9 εκατομμύρια τόνους το 2022 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 0,6%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

Η συνολική αύξηση των λειτουργικών εκπομπών άνθρακα οφειλόταν σε πολύ συγκεκριμένους παράγοντες που σχετίζονται με την παραγωγή, με την έναρξη έργων, -μεταξύ άλλων στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ και στη Βόρεια Θάλασσα-, και με τις εξαγορές της BP των Archaea Energy και TravelCenters of America.

Οι στόχοι της BP μέχρι το 2030

Η BP στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 10% έως 15% έως το 2025 και κατά 20% έως 30% έως το 2030 σε σχέση με τη βάση του 2019.

Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί κατά 13% κατά την περίοδο αυτή.

Επίσης, η BP στοχεύει στη μείωση των λειτουργικών εκπομπών κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 20% έως το 2025 και κατά 50% έως το 2030.

Οι εκπομπές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40% μεταξύ 2019 και 2023, με την κλιματική αλλαγή ως γνωστόν να προκαλείται κυρίως από την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα οδηγώντας ανάμεσα σε άλλα σε πιο ακραία κύματα καύσωνα, ξηρασίες, καταιγίδες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

chart.jpg

Αύξηση και στις εκπομπές μεθανίου

Η BP ανέφερε επίσης αύξηση των εκπομπών μεθανίου κατά 10% σε 31.000 τόνους το 2023 από 28.000 τόνους το 2022, η οποία οφείλεται κυρίως στην αυξημένη καύση στην περιοχή Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας-Τουρκίας και στις δραστηριότητες της Tangguh.

Το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου που είναι τουλάχιστον 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα, αλλά η διάρκεια ζωής του είναι πολύ μικρότερη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης