Ενέργεια

Ρουμανικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης - Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Ciolacu

Ρουμανικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης - Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Ciolacu

Επαφές Κοπελούζου για δεύτερο FSRU

 

Ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου και οι νέες εξαγωγικές δυνατότητες που ανοίγονται για το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου μετά την στήριξή του και από την Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Marcel Ciolacu. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Ρουμανίας να στηρίξει υφιστάμενες αλλά και νέες υποδομές φυσικού αερίου στην Ελλάδα που μπορούν να υποστηρίξουν την μεταφορά αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Βουλγαρία και από εκεί μέσω του Κάθετου Διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι την μεγάλη αγορά της Ουκρανίας.

Η Ρουμανία φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μετοχική συμμετοχή και δέσμευση δυναμικότητας στο FSRU Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας αλλά και να εξετάζει επίσης την συμμετοχής της στο δεύτερο FSRU που σχεδιάζει να αναπτύξει ο ομιλος Κοπελούζου στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για αδειδοτημένο από τη ΡΑΑΕΥ σχέδιο, η ανάπτυξη του οποίου συνδέθηκε από την αρχή με την τροφοδοσία της αγοράς της Ουκρανίας και τον Κάθετο Διάδρομο.

Διερευνητικές επαφές

Στις 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα και στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης CESEC, η ομάδα χωρών υποστήριξης του Κάθετου Διαδρόμου διευρύνθηκε μέσω της υπογραφής μνημονίου με την συμμετοχή της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Μολδαβίας. Η Gastrade (εταιρία συμφερόντων Ομίλου Κοπελούζου και φορέας υλοποίησης του έργου) διαβλέποντας τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω του Κάθετου Διαδρόμου έβγαλε από τον “πάγο” το σχέδιο για δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη και ξεκίνησε τις διερευνητικές επαφές σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο για τη στήριξή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Κοπελούζος στις 26 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε το Βουκουρέστι όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας κ. Sebastian Burduja. Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για συμμετοχή στο υφιστάμενο FSRU Αλεξανρδούπολης , ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες στήριξης του δεύτερου FSRU είτε με μετοχική συμμετοχή είτε με δέσμευση δυναμικότητας.

Οι συμμετοχές στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Η συμμετοχή στο υφιστάμενο FSRU θα προχωρήσει, στο βαθμό που αποφασιστεί οριστικά, με την εξαγορά ενός ποσοστού που διαθέσουν από κοινού οι σημερινοί μέτοχοι. Στο FSRU Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν με ποσοστό 20% έκαστος, η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, η GasLog, η Bulgartransgaz, η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ. Το διαμορφωμένο σε FSRU πλοίο «Αλεξανδρούπολις» αγκυροβόλησε στο Θρακικό Πέλαγος στις 17 Δεκεμβρίου και βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας. Το έργο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία τις 30 Απριλίου. Το 70% των ποσοτήτων αερίου που θα φτάνει στις εγκαταστάσεις του θα καταλήγει στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων στη Σερβία, στη Β. Μακεδονία, στη Ρουμανία μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία και δυτικά μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Η δυναμικότητα του έργου έχει δεσμευτεί σε μακροχρόνια βάση σε ποσοστό σχεδόν 80% από 13 διαφορετικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ελληνικών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για το υπόλοιπο της δυναμικότητας από νέες εταιρείες. Η πλωτή μονάδα, διαθέτει τρεις μονάδες αεριοποίησης, συνολικής δυναμικότητας 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ διαθέτει αποθηκευτική δυναμικότητα 153.000 κ.μ. αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης