Ενέργεια

ΕΕ: Συμφωνία για την αποχώρηση από την συνθήκη για την ενέργεια λόγω των ανησυχιών για το κλίμα

ΕΕ: Συμφωνία για την αποχώρηση από την συνθήκη για την ενέργεια λόγω των ανησυχιών για το κλίμα

Υπουργοί από χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να αποχωρήσουν από τη συνθήκη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της ΕΕ

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να αποχωρήσουν από κοινού από μια διεθνή ενεργειακή συνθήκη λόγω ανησυχιών ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας του 1998, η οποία επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους, έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για να αμφισβητήσει κινήσεις που απαιτούν το κλείσιμο εργοστασίων ορυκτών καυσίμων.
Υπουργοί από χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να αποχωρήσουν από τη συνθήκη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η απόφαση θα πάει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ζητήσει τη συναίνεση των βουλευτών. Αυτό θεωρείται πολύ πιθανό επειδή η συνέλευση της ΕΕ την είχε προτρέψει στο παρελθόν να αποχωρήσει από τη συνθήκη.
Οι Βρυξέλλες πρότειναν για πρώτη φορά μια συντονισμένη αποχώρηση της ΕΕ από τη συνθήκη τον Ιούλιο, αφού κράτη μέλη όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν σχέδια για αποχώρηση, με τα περισσότερα να αναφέρουν ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής μια απόφαση για την έξοδο καθώς ορισμένες, όπως η Κύπρος και η Ουγγαρία, επιθυμούσαν να παραμείνουν, ενώ άλλες ανησυχούσαν ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της συνθήκης θα πήγαιναν χαμένες με την αποχώρησή τους.
Για να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες, η ΕΕ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της ΕΕ πριν αποχωρήσουν θα πρέπει να επιτρέψουν να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Αυτή η πρόταση φαίνεται να έχει ξεκλειδώσει μια συμφωνία.
Οι χώρες της ΕΕ θα εγκρίνουν την πρόταση για αποδοχή των μεταρρυθμίσεων της Συνθήκης τον Μάιο, δήλωσε στο Reuters πηγή της βελγικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία θα οργανώσει τις συνομιλίες.

Περίπου 50 υπογράφοντες τη συνθήκη συμφώνησαν τις μεταρρυθμίσεις πέρυσι, αλλά είχαν λίγες πιθανότητες να τεθούν σε ισχύ χωρίς το πράσινο φως της ΕΕ.
Μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις είναι η μείωση σε 10 χρόνια από 20 της περιόδου που οι ενεργειακές εταιρείες από χώρες που δεν έχουν υπογράψει την ΕΕ, όπως η Ιαπωνία και η Τουρκία, θα απολάμβαναν προστασίας των υφιστάμενων επενδύσεων στο μπλοκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης