Σε κίνδυνο τα PPAs λόγω πτώσης τιμών χονδρεμπορικής - Πρόβλημα η χρηματοδότηση για τιμές κάτω από 55 ευρώ/ MWh

Σε κίνδυνο τα PPAs λόγω πτώσης τιμών χονδρεμπορικής - Πρόβλημα η χρηματοδότηση για τιμές κάτω από 55 ευρώ/ MWh

Το καλοκαίρι σε λειτουργία η «πλατφόρμα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τα πράσινα PPAs

 

Σχετικά Άρθρα
Πληθαίνουν οι φωνές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι όσο πέφτει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά, οδηγούνται σε πτώση και οι τιμές των PPAs (διμερή συμβόλαια αγοροπωλησίας «πράσινης» ενέργειας). Έτσι η σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας δεν εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ από τις τράπεζες, καθώς, το κόστος κατασκευής του έργου δεν θα αποσβαίνεται.


«Η τράπεζα για να χρηματοδοτήσει θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά της. Έάν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μείνουν σταθερές, τότε τα έργα θα βγαίνουν, όμως εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία όχι», ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ κ. Γιάννης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τιμές στα 50 με 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα έργα είναι μη χρηματοδοτήσιμα από τις τράπεζες, εκτός εάν πέσουν σημαντικά τα κόστη κατασκευής τους.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος, πριν από περίπου έναν χρόνο, έκλεινε εύκολα ένα PPA στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Σήμερα οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά πάρκα πασχίζουν να πουλήσουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας στα 56 και 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά οι πελάτες δεν αγοράζουν», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου τα συμβόλαια που υπογράφονται τηρούνται, στην Ελλάδα μπορεί να επανα-διαπραγματεύονται ακόμη και έναν μήνα μετά την υπογραφή του συμβολαίου.


Ανάσχεση του κύματος για αναστολές συμβάσεων με ΔΑΠΕΕΠ


Διόλου τυχαίο δεν είναι, ότι έχει ανασχεθεί το κύμα των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίοι αρχικά έτρεξαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση για διετή αναστολή της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ προκειμένου να βγουν στην αγορά για τη σύναψη συμβολαίων PPAs. Είναι αξιοσημείωτο ότι ούτε το ένα δέκατο από τους επενδυτές που αρχικά ενδιαφέρθηκαν να «παραιτηθούν» προσωρινά από τις φιξαρισμένες «ταρίφες», ολοκλήρωσαν τελικά τη διαδικασία. Κι αυτό διότι στην πορεία διαπίστωσαν ότι, με δεδομένη την πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο Eνέργειας, το παζάρι με τους υποψήφιους πελάτες τους ήταν σκληρό καθώς ζητούσαν σημαντικά μειωμένες τιμές για τα PPAs.

Σε κάθε περίπτωση, εντός του καλοκαιριού, αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία και η «πλατφόρμα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τα πράσινα PPAs, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ αναμένεται το επόμενο διάστημα να προωθήσει στη Βουλή ως τροπολογία, τη ρύθμιση που έχει ανακοινώσει η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση των φωτοβολταϊκών έργων που έχουν συνάψει PPAs με τη βιομηχανία.

Η ρύθμιση θα προβλέπει την κατά παρέκκλιση και κατά απόλυτη προτεραιότητα έκδοση όρων σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1.300 MW. Eξ αυτών τα 560 MW περίπου αφορούν έργα για τα οποία έχουν υπογραφεί ήδη συμβάσεις προμήθειας μακροχρόνιας διάρκειας (PPAs) με βιομηχανίες και είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο, λόγω ανακατατάξεων στην προτεραιοποίηση της αξιολόγησης των αιτήσεων για όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης