Ενέργεια

Aliyev: Mεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν - Simson: Καλώδιο κάτω από την Μαύρη Θάλασσα  

Aliyev: Mεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν - Simson: Καλώδιο κάτω από την Μαύρη Θάλασσα   

Τι συζητήθηκε στη 10η Υπουργικής Σύνοδος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

 

 Η επέκταση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και οι δυνατότητες που έχει το Αζερμπαϊτζάν  να αναδειχθεί ως βασικός εταίρος της ΕΕ όχι μόνο για το φυσικό αέριο αλλά και για τις μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ τέθηκαν στο επίκεντρο της 10ης Υπουργικής Σύνοδος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και της 2η Υπουργικής Συνόδου του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Πράσινης Ενέργειας πραγματοποιήθηκαν στο Gulustan Palace στο Μπακού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, η Επίτροπος της ΕΕ  Kardi Simson  και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama σύμφωνα με το το Trend.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev απευθυνόμενος στον  Πρωθυπουργό της Αλαβνίας Edi Rama εξήρε την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας. 

¨Η Αλβανία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μέλος της ομάδας TAP. Τώρα συζητάμε διάφορες πτυχές της ενεργειακής μας συνεργασίας” . 

Απευθυνόμενος στην Επίτροπο Simson αναφέρθηκε στη συνεργασία Αζερμπαϊτζάν-ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια  που δημιούργησε την εντελώς νέα γεωγραφία των προμηθειών.

 

Ilham Aliyev: Διαφοροποίηση πηγών

 

“Σε πολλές συνεδριάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου τα προηγούμενα χρόνια, αντιμετωπίζαμε πάντα το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Η θέση του Αζερμπαϊτζάν ήταν πολύ συνεπής - το θεωρήσαμε σημαντικό παράγοντα εθνικής ασφάλειας κάθε χώρας. Όταν μιλούσαμε για διαφοροποίηση, η θέση μας ήταν πάντα και είναι ότι πρέπει να είναι διαφοροποίηση όχι μόνο των οδών εφοδιασμού αλλά και των πηγών.

Η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρασία αποδεικνύει ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι απολύτως μια νέα διαδρομή, με πολλές επεκτάσεις και διασυνδέσεις. Το αέριο του Αζερμπαϊτζάν είναι μια νέα πηγή. Εδώ λοιπόν, σε αυτή τη μορφή, και στο έργο που ξεκινήσαμε, βλέπουμε την πλήρη εφαρμογή των θεμάτων ενεργειακής διαφοροποίησης. Ένα από τα σημαντικά γεγονότα την περασμένη περίοδο ήταν η έναρξη της εμπορικής παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων Absheron στον τομέα του Αζερμπαϊτζάν της Κασπίας Θάλασσας. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μετά το Shahdeniz. Στην πραγματικότητα, το κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνώματος Absheron θα αποτελέσει επίσης βάση πόρων για τα μελλοντικά μας έργα ενεργειακής διαφοροποίησης. Η πρώτη φάση του έργου Absheron έχει εγκριθεί. Αναμένουμε ετήσια παραγωγή στα επίπεδα του 1,5 δισ. κυβικά μέτρα. Όταν συμφωνήσουμε για τη δεύτερη φάση, θα προσθέσει επιπλέον 4-5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία θα διοχετεύονται και στις διεθνείς αγορές.

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα, είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο σε δύο ακόμη χώρες πέρυσι, δηλαδή την Ουγγαρία και τη Σερβία. Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύει φυσικό αέριο σε οκτώ χώρες, με έξι από αυτές να είναι ευρωπαϊκές. Τα έργα διασύνδεσης εγκαινιάστηκαν πέρυσι στην Ευρώπη. 

Η ζήτηση για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν είναι εδώ. Έχουμε τους πόρους και υπάρχουν διαδρομές μεταφοράς. Με την Τουρκία συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθεί το Διαβαλκανικό σύστημα αγωγών φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. 

Επίσης η ADNOC έγινε μέτοχος του έργου Absheron η οποία θα φέρειι πρόσθετη χρηματοδότηση και επίσης εμπειρογνωμοσύνη και θα διευρύνει τη διεθνή συνεργασία.

Αναμένουμε την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους από το έργο βαθέων αερίου Azeri-Chirag-Gunashli. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη δομή με πολύ μεγάλη κατάθεση. Για πολλά χρόνια, το Azeri-Chirag-Gunashli ήταν η κύρια πηγή των εξαγωγών μας πετρελαίου. Και τώρα, με αυτά τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία ήδη συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας να εξερευνήσουμε, θα είναι μια επιπλέον συνεισφορά. Στην αρχή, η παραγωγή σχεδιάζεται σε περίπου μισό δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, αλλά θα αυξηθεί ίσως τρεις-τέσσερις, ίσως, πέντε φορές μέσα σε αρκετά χρόνια, αποτελώντας μια πρόσθετη πηγή για την παροχή αερίου μαζί με το Shahdeniz και το Absheron.

Έχουμε επίσης σχέδια για την ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος συμπυκνώματος αερίου Umid, το οποίο δυνητικά μπορεί να αποφέρει επιπλέον 2-3 bcm μέσα σε 3-4 χρόνια.

Κάποια από τα έργα θα υλοποιηθούν μαζί με επενδυτές αλλά μερικά από την ίδια τη SOCAR. 

Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης μέρος της διαδικασίας πράσινης μετάβασης.Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος μεγάλο σταθμό ηλιακής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο Οκτώβριο, ισχύος 230 μεγαβάτ, που κατασκευάστηκε από τη Masdar, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τα υπογεγραμμένα συμβόλαια και τα μνημόνια συμφωνίας, σχεδιάζουμε να παράγουμε έως και 5000 μεγαβάτ ή 5 γιγαβάτ ηλιακής και αιολικής ενέργειας έως το 2030.

 Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Ευρώπη για αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Μας έχουν προσεγγίσει πολλές χώρες. Όπως είπα, έξι είναι ήδη αποδέκτες του φυσικού μας αερίου.Υπάρχουν πολλά άλλα με τα οποία έχουμε διαπραγματεύσεις. Το φυσικό αέριο χρειάζεται και έχουμε τους πόρους και τις υποδομές. Νομίζω ότι τουλάχιστον η χρηματοδότηση αυτού του έργου από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να γίνει με βάση μια ρεαλιστική προσέγγιση και δεν θα πρέπει να επισκιάζεται από γενικές τάσεις κατά των ορυκτών καυσίμων.

Το Αζερμπαϊτζάν, όπως είπα, βρίσκεται σε μια ενεργό φάση πράσινης μετάβασης, αλλά την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι χωρίς ορυκτά καύσιμα, ο κόσμος δεν μπορεί να αναπτυχθεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον”.


Mpakoy_2.png

 

Kadri Simson: Διάδρομος πράσινης ενέργειας μεταξύ Νοτίου Καυκάσου και ΕΕ

 

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, συμπρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, Kadri Simson στην ομιλία της ανέφερε ότι “πάντα βλέπαμε στο Αζερμπαϊτζάν έναν αξιόπιστο εταίρο και στη συνεργασία μας μια ισχυρή δυνατότητα επέκτασης.

Σήμερα, οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου είναι 46% υψηλότερες από ό,τι το 2021. Το 2023, η ΕΕ έλαβε σχεδόν 11 bcm σταθερών και ασφαλών προμηθειών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών της ΕΕ και χωρών της διεύρυνσης ενδιαφέρονται να λαμβάνουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Όπως είπα πέρυσι, γίνεστε πανευρωπαϊκός προμηθευτής. Γι' αυτό εργαζόμαστε για την περαιτέρω επέκταση. Αναμένουμε ότι το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μας μετάβασης. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η δέσμευση της ΕΕ στο Αζερμπαϊτζάν είναι μακροπρόθεσμη. Γι' αυτό εργαζόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν για την επέκταση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και τον διπλασιασμό του εμπορίου φυσικού αερίου έως το 2027. Το πιο σημαντικό, η στρατηγική ενεργειακή συνεργασία ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν έχει δείξει όλη την ευελιξία και τον δυναμισμό της.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου έχει εξελιχθεί για να γίνει ένα φόρουμ συνεργασίας επίσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροδότηση. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και είναι απόδειξη του πώς αυτό το έργο είναι μπροστά και ανοιχτό στο μέλλον. Έχουμε καταστήσει την καθαρή ενέργεια βασικό μέρος των διμερών σχέσεων ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν εντάχθηκε στην ΕΕ και άλλους διεθνείς εταίρους στο COP28 για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Δέσμευσης για τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. 

 

Και αυτή η διεθνής δέσμευση συνοδεύεται από μια σαφή δέσμευση στο εσωτερικό για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις και την επιτάχυνση της εθνική ενεργειακή μετάβαση. Βλέπουμε τώρα ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ να συνεργαστούν με το Αζερμπαϊτζάν. Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης με τις αιολικές εταιρείες της ΕΕ στο περιθώριο αυτής της Υπουργικής Συνόδου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Και αυτή η δέσμευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοίγει επίσης το δρόμο για νέα έργα διασύνδεσης με την Ευρώπη.

Θα συζητήσουμε αργότερα σήμερα το έργο ενός διαδρόμου πράσινης ενέργειας μεταξύ του Νοτίου Καυκάσου και της ΕΕ. Η πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή. 

Επίσης, τοποθετεί το Αζερμπαϊτζάν ως βασικό εταίρο για τις μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Αυτό είναι κρίσιμο δεδομένου ότι αναμένουμε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 16% έως το 2030 και στη συνέχεια πάλι κατά σχεδόν 80% έως το 2040. Και δεν είναι τυχαίο ότι το Αζερμπαϊτζάν επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την επόμενη ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή τον Νοεμβριο.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας και άλλους ενδιαφερόμενους εταίρους για μια σαφή στρατηγική για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Είμαστε επίσης έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μαζί τις εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου – τόσο διμερώς όσο και μέσω της Παγκόσμιας Δέσμευσης για το Μεθάνιο. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να διερευνηθούν καινοτόμες προσεγγίσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης στον τομέα της ενέργειας για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα”.

www.worldenergynews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης