Σε «εμφύλιο» η ΕΕ για το ρωσικό αλουμίνιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα το Oil Price.com

Σε «εμφύλιο» η ΕΕ για το ρωσικό αλουμίνιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα το Oil Price.com
Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να εισάγει το αλουμίνιο από τη Ρωσία δαπανώντας 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ψήφισε το τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Oil Price, τα μέτρα που θεσπίστηκαν ήταν αδύναμα, προβλέποντας σε μεγάλο βαθμό πρόσθετες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις έκδοσης θεωρήσεων.

Η μάλλον αδύναμη δέσμη μέτρων προκάλεσε επίσης εσωτερική κριτική εντός των Βρυξελλών, ιδίως από τα πιο γερακίστικα κράτη μέλη της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο επιθετική στις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου στο μέλλον.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, η Κομισιόν υποσχέθηκε να ξεκινήσει τις εργασίες για ένα νέο πακέτο κυρώσεων με άμεση ισχύ και αυτή τη φορά θα προσπαθήσει να συμπεριλάβει κυρώσεις που θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σε τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Ένας από αυτούς τους τομείς είναι το αλουμίνιο, με την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία να πιέζουν εδώ και καιρό για την απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών του μετάλλου.

Αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών σημείωσαν σε ένα έγγραφο συζήτησης, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, ότι οι εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου από την Ευρώπη όχι μόνο χρηματοδοτούν την πολεμική οικονομία της Ρωσίας, αλλά ωφελούν επίσης τους υποστηριζόμενους από το Κρεμλίνο ολιγάρχες και τις κρατικές εταιρείες.

Αποκαλυπτικά τα μεγέθη

Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να εισάγει το αλουμίνιο από τη Ρωσία δαπανώντας 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

Το μπλοκ εξάγει επίσης διάφορα προϊόντα αλουμινίου στη Ρωσία, αξίας περίπου 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μόνη κύρωση που έχει θεσπίσει το μπλοκ σε αυτόν τον τομέα ήταν μια πολύ συγκεκριμένη και στοχευμένη απαγόρευση εισαγωγών σε σύρμα, φύλλο αλουμινίου, σωλήνες και σωλήνες που παράγονται στη Ρωσία.

Αυτό εξακολουθεί να αφήνει ανέγγιχτο μέχρι στιγμής το 85% των επιχειρήσεων αλουμινίου --συμπεριλαμβανομένων των προσοδοφόρων κατασκευαστικών και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς η βιομηχανία αλουμινίου στην Ευρώπη ζητά τώρα περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου στις Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι για ηθικούς λόγους δεν μπορεί να συνεχιστεί η εμπορική σχέση με τη Ρωσία όπως παλιά.

Οι αντιδράσεις και η περίπτωση της Ελλάδας

Υπάρχουν βέβαια ορισμένα ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να προχωρήσει η ΕΕ στις κυρώσεις αυτές.

Ενώ η εξάρτηση από το ρωσικό αλουμίνιο γενικά έχει μειωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, μερικά κράτη μέλη της ΕΕ - κυρίως η Ελλάδα - εξακολουθούν να βασίζονται στη Μόσχα για το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών του μετάλλου.

Και όπως πάντα με τις κυρώσεις, έτσι και τώρα θα πρέπει να τις υπογράψουν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Επομένως εάν εισαχθούν σαρωτικές κυρώσεις για το αλουμίνιο, ορισμένα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ζητήσουν εξαιρέσεις και η Ελλάδα θα ήταν ένα από αυτά.

Αυτό συνέβη όταν η ΕΕ εισήγαγε κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού χάλυβα το 2023.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν να εξαιρεθούν και πράγματι το αίτημά τους έγινε δεκτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης