Οι ιθαγενείς μπορούν να έχουν μερίδιο σε έργα αποθήκευσης ενέργειας μέσω του δανείου της CIB

Οι ιθαγενείς μπορούν να έχουν μερίδιο σε έργα αποθήκευσης ενέργειας μέσω του δανείου της CIB

Επένδυση σε έργο ΑΠΕ στη Νέα Σκωτία (energy-storage)

Για πρώτη φορά η Canada Infrastructure Bank (CIB) παρέχει τη δυνατότητα σε ιθαγενείς να έχουν μερίδιο σε σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS), το οποίο στην κατηγορία του είναι το μεγαλύτερο έργο του Καναδά.

Ειδικότερα η CIB μέσω δανείου θα επιτρέψει τη συμμετοχή στην ιδιοκτησία BESS σε κοινότητες τέτοιου είδους, γεγονός που έχει ενθουσιάσει την Energy Storage Canada (ESC).

Ο Justin Wahid Rangooni (εκτελεστικός διευθυντής της εθνικής εμπορικής ένωσης ESC), σχολίασε το όχημα της Crown Corporation για επένδυση σε δέσμευση 138,2 εκατομμυρίων δολαρίων CA (101,82 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) της υποδομής σε 3 έργα στην επαρχία της Νέας Σκωτίας στον Ατλαντικό Καναδά.

 

Οι κοινότητες ιθαγενών και ο ενθουσιασμός της ESC

Η CIB ανακοίνωσε την επένδυση στα μέσα Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη δέσμευση μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της Indigenous Equity Initiative της τράπεζας.

Το πρόγραμμα σκοπεύει να επιτρέψει στις κοινότητες First Nation, Métis και Inuit να κατέχουν μερίδια ιδιοκτησίας σε έργα στα οποία η CIB επενδύει.

«Η ESC είναι ενθουσιασμένη ότι το πρώτο δάνειο Indigenous Equity Initiative της CIB είναι μέρος της μεγαλύτερης επένδυσης αποθήκευσης μπαταριών στον Ατλαντικό Καναδά μέχρι σήμερα.

Οι δίκαιες συνεργασίες με τις αυτόχθονες κοινότητες και η διασφάλιση της ενεργού συμμετοχής τους στον εκσυγχρονισμό των δικτύων του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης της αποθήκευσης ενέργειας, θα είναι το κλειδί για την επίτευξη των μηδενικών στόχων του Καναδά και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους Καναδούς», δήλωσε ο Rangooni χθες στο Energy-Storage.news.

 

Επένδυση στη Νέα Σκωτία - 130 εκατ. CA$ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Τα έργα θα κατασκευαστούν στις κοινότητες White Rock, Bridgewater και Waverley.

Το καθένα θα είναι 50MW και διάρκειας 4 ωρών (200MWh).

Θα κατασκευαστούν από τη Nova Scotia Power (NS Power), τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία. Η NS Power είναι υπό κρατική ρύθμιση και όχι κρατική, καθώς είναι θυγατρική της μετοχικής εταιρείας Emera.

Η NS Power θα λάβει δάνειο έως και 120,2 εκατομμυρίων CA$ από τη CIB και μια συνεργασία μεταξύ 13 κοινοτήτων First Nation Mi'kmaw που ονομάζεται Wskijinu'k Mtmo'taqnuow Agency (WMA), η οποία συνεργάζεται με τον πάροχο ενέργειας, θα λάβει ένα μετοχικό δάνειο αξίας έως 18 εκατομμύρια CA$.

Η CIB γνωστοποίησε ότι ο δανεισμός Indigenous Equity Initiative θα χρηματοδοτήσει το 90% της συμμετοχής των ιθαγενών στα έργα χαρτοφυλακίου, συμβάλλοντας στον στόχο της τράπεζας να χρηματοδοτήσει έργα αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων CA που θα ωφελήσουν τις αυτόχθονες κοινότητες της χώρας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και προσφέρει δάνεια μεταξύ 5 και 100 εκατομμυρίων CA$ ανά έργο.

Αν και μπορεί να είναι το πρώτο δάνειο της CIB που θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ιθαγενών στην ιδιοκτησία του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS), το μεγαλύτερο έργο BESS του Καναδά σε ανάπτυξη μέχρι στιγμής (έργο Oneida 250MW/1.000MWh στο Οντάριο), αναπτύσσεται από κοινού από τα Έξι Έθνη του την κοινότητα Grand River First Nations, στη γη της οποίας θα χτιστεί.

Η NS Power έχει επίσης εξασφαλίσει επιπλέον 130 εκατομμύρια CA για το προτεινόμενο έργο μέσω της Natural Resources Canada, του ομοσπονδιακού κυβερνητικού τμήματος που έχει αρμοδιότητα που περιλαμβάνει ενέργεια, ορυκτά και φυσικούς πόρους.

Οι εξελίξεις στην αποθήκευση ενέργειας στον Καναδά έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις 2 μεγαλύτερες επαρχίες του (Οντάριο και Αλμπέρτα), μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι οι νομοθέτες της Nova Scotia αποφάσισαν ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι βασικός πυλώνας της μετάβασης της επαρχίας από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

 

Κατάλληλο το σχέδιο NS Power BESS σύμφωνα με την CESTF

Μεταξύ των περιοχών του Καναδά που εξαρτώνται περισσότερο από τον άνθρακα, οι εθνικές στατιστικές έδειξαν ότι το 2019 το 51% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Σκωτίας προερχόταν από τη μη φιλική προς το περιβάλλον πηγή καυσίμου.

Ο επαρχιακός νόμος περί περιβαλλοντικών στόχων και μείωσης της κλιματικής αλλαγής (θεσπίστηκε το 2021), απαιτεί τη διακοπή της χρήσης έως το 2030.

Τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση της Νέας Σκωτίας δήλωσε ότι θα αναπτύξει μεταξύ 300MW και 400MW αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών έως το 2030, σύμφωνα με την καθαρή της ενεργειακό σχέδιο.

Η κυβέρνηση είπε ότι αυτό θα τη βοηθήσει να αξιοποιήσει τους άφθονους αιολικούς πόρους της περιοχής.

Ο Patrick Bateman (ανεξάρτητος σύμβουλος που συνδέεται με την Energy Storage Canada), είπε στο Energy-Storage.news ότι «η Task Force Clean Electricity Solutions (CESTF) της Nova Scotia, που έχει συσταθεί για να υλοποιήσει στόχους, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και την επίτευξη της επαρχίας στο 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, συνέστησε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος ενέργειας (IESO)».


Καταμερισμός αρμοδιοτήτων

Η Nova Scotia IESO (NSIESO) θα έχει καθήκοντα που περιλαμβάνουν την άρση οποιασδήποτε μεροληψίας στο σχεδιασμό του συστήματος, μελέτες διασύνδεσης ή μεροληψία προς τα εμπορικά συμφέροντα της NS Power και της Emera και την εφαρμογή καλύτερων και πιο αποτελεσματικών διαδικασιών διασύνδεσης.

Το IESO θα αναλάβει ρόλους όπως ο σχεδιασμός του ολοκληρωμένου ενεργειακού συστήματος, η λειτουργία του δικτύου και η διαχείριση των αγορών, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο οι αντίστοιχοι οργανισμοί στο Οντάριο και την Αλμπέρτα φροντίζουν το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις επαρχίες.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, το NSIESO θα επιβλέπει την εφαρμογή της τεχνολογίας αποθήκευσης μπαταριών. Η Task Force είπε ότι τα σχέδια για την ανάπτυξη αποθήκευσης έως και 400 MW απολάμβαναν «ευρείας υποστήριξης».

«Η διασύνδεση αυτών των έργων θα προσφέρει οφέλη σε όλο το σύστημα, όπως: γρήγορη απόκριση σε περίπτωση διαταραχής του συστήματος. βραχυπρόθεσμα αποθεματικά μια ενεργειακή μετατόπιση χρόνου και συνεχής υποστήριξη της εξισορρόπησης του συστήματος», ανέφερε η Task Force.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης