Ενέργεια

ΕΕ: Τα 97,4 δισ. κυβικά μέτρα έφθασαν οι προσφορές για τις κοινές προμήθειες αερίου   

ΕΕ: Τα 97,4 δισ. κυβικά μέτρα έφθασαν οι προσφορές για τις κοινές προμήθειες αερίου    

Οι προμηθευτές και οι αγοραστές έχουν πλέον αντιστοιχιστεί μέσω της πλατφόρμας AggregateEU και οι εταιρείες μπορούν να ξεκινήσουν τις διμερείς  συμβατικές διαπραγματεύσεις

 

Η μεγάλη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές που κρατάει τις τιμές του TTF μεταξύ 23 και 25 ευρώ/MWh αποτυπώθηκε και στον πρώτο διαγωνισμό που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο μακροπρόθεσμο προϊόν  προμήθειας φυσικού αερίου, μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας AggregateEU. 

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα κοινών αγορών φυσικού αερίου από εταιρίες της ΕΕ ήταν σχεδόν τριπλάσιες της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι προσφορές στον διαγωνισμό για την  προμήθεια 34 δισ. κυβικών μέτρων, έφθασαν στα 97,4 δισ. κυβικά μέτρα, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Μεγάλοι διεθνείς όμιλοι έδωσαν  το παρών, προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα για αγορά ποσοτήτων  αερίου που υπέβαλαν 19 ευρωπαϊκές εταιρίες. Η ζήτηση αφορούσε στην προμήθεια περίπου 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου (LNG) και 18 δισ. κυβικών μέτρων αερίου αγωγού.

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω διαγωνισμού είναι ότι για πρώτη φορά οι αγοραστές μπορούν να κλείσουν συμφωνίες για μακροπρόθεσμες παραδόσεις αερίου που εκτείνονται ως τον Οκτώβριο του 2029.  Τα προϊόντα του διαγωνισμού ήταν δομημένα κατά τρόπο που να καλύπτουν  πολλαπλές περιόδους 6 μηνών έως 5 έτη κατ' ανώτατο όριο, αρχής γενομένης από  τον Απρίλιο του 2024

Οι προμηθευτές και οι αγοραστές έχουν πλέον αντιστοιχιστεί μέσω της πλατφόρμας AggregateEU και οι εταιρείες μπορούν να ξεκινήσουν τις διμερείς  συμβατικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε η Κομισιόν.


Πως λειτουργεί η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα AggregateEU είναι μηχανισμός που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2023, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί αέριο για την Ευρώπη σε ανταγωνιστικές τιμές. 

Αν και αρχικά, η αγορά υποδέχθηκε με επιφύλαξη το μέτρο, τελικώς η ΕΕ κατάφερε το 2023 μέσω της πλατφόρμας να αντιστοιχίσει αγοραστές και προμηθευτές για  42 δισ.κμ. αερίου, ενώ αρχικός στόχος για τις κοινές προμήθειες αερίου ήταν μόλις 13,5 δισ. κμ. 

Ωστόσο, η αντιστοίχιση των προμηθευτών με τους αγοραστές δεν μεταφράζεται υποχρεωτικά στο κλείσιμο δεσμευτικών συμφωνιών, καθώς ο ρόλος της ΕΕ περιορίζεται στην αντιστοίχιση των δύο πλευρών. Η ΕΕ δεν εμπλέκεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών για το κλείσιμο μίας συμφωνίας, ούτε οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιήσουν σχετικά στοιχεία. 

Το νέο αυτό προϊόν στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας των προμηθειών για τις συμμετέχουσες εταιρείες τα επόμενα χρόνια, και βασίζεται  στα θεμέλια του μηχανισμού που τέθηκε σε εφαρμογή το 2023 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαγωνισμοί για κοινές προμήθειες αερίου με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προϊόντα θα ακολουθήσουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. 

Άνοδος τιμών

Χθες η τιμή του συμβολαίου Μαρτίου TTF έκλεισε με άνοδο 4,2% στα 25,4 ευρώ/MWh ενώ όλες τις τελευταίες ημέρες παραμένει πάνω από το χαμηλό 34 μηνών των 22,32 EUR/MWh που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Οι traders αποδίδουν την πτώση των τιμών στην προοπτική τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξηθούν ξανά τον Μάρτιο, έναν μήνα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σήμερα η πληρότητα των αποθηκών είναι στο 64% δηλαδή 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται τόσο στις ήπιες καιρικές συνθήκες όσο και στη χαμηλή βιομηχανική ζήτηση. 

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη και στα 15 ευρώ/MWh στις αρχές του καλοκαιριού, ειδικά εάν οι αποθήκες γεμίσουν γρηγορότερα από το αναμενόμενο. 

www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης