Διεθνή

Λαμπρίδης: Η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει να κατασχέσει τα ρωσικά κέρδη - Euractiv

Λαμπρίδης: Η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει να κατασχέσει τα ρωσικά κέρδη - Euractiv

Δήλωση που θα συζητηθεί για το οικονομικό μέρος του ρωσοουκρανικού ζητήματος και το ρόλο της Ελλάδας, έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλληνας ειδικός εθνικός απεσταλμένος για την Ουκρανία

Ενδιαφέρουσα άποψη για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία ως προς το οικονομικό σκέλος, καθώς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα εξέφρασε ο ειδικός εθνικός απεσταλμένος της χώρας μας για την Ουκρανία, Σπύρος Λαμπρίδης με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει να αδράξει τα ρωσικά κέρδη που παράγονται στο μπλοκ, ένα βασικό βήμα για την υποστήριξη της Ουκρανίας που σταματάει τις εκκλήσεις για πλήρη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ ηγήθηκαν εκκλήσεων για την εξαγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά τραπεζικά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, συναντώντας την απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων που φοβούνται ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγήσει άλλες χώρες να φύγουν από τη Δύση.

Ο Σπύρος Λαμπρίδης είπε ότι οι Ευρωπαίοι έρχονται σε συναίνεση για μια πιο «λεπτή» προσέγγιση κατάσχεσης κερδών από ρωσικές επενδύσεις και περιουσιακά στοιχεία (δημόσια ή ιδιωτικά), για τη δημιουργία ενός ταμείου για την Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι θα πουν στη Ρωσία «Δεν πρόκειται να σας επιτρέψω να κάνετε κέρδη από το κεφάλαιο που έχετε συσσωρεύσει στο έδαφός μου, επομένως τα κέρδη από αυτό μπορούν να δημευθούν», είπε ο Λαμπρίδης στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

«Πρόκειται να το κάνουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα μηνών», είπε για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε σύγκριση με εκτιμώμενα 500 δισεκατομμύρια ευρώ ή πιθανότατα πολύ περισσότερα που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εκτίμησε ότι η κίνηση θα αποφέρει 50 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

«Είναι ασήμαντο, αλλά και πάλι, πραγματικά είναι τουλάχιστον μια κίνηση για να τους δείξουμε τι έχουν κάνει», είπε.

«Δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε τις ζωές που έχετε καταστρέψει», είπε για τη Ρωσία, «αλλά τουλάχιστον μπορείτε να συνεισφέρετε στην ανοικοδόμηση αυτού που καταστρέψατε».

Ο Λαμπρίδης είπε ότι η πιο «βίαιη» προσέγγιση της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ήταν «εντελώς παράνομη» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Πρακτικά, καλά, υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία δυτικών εταιρειών ή χωρών στην ίδια τη Ρωσία, οπότε μπορείτε να φανταστείτε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», είπε.

Όσον αφορά την κατάσχεση κερδών, «φυσικά, οι Ρώσοι θα αντιδράσουν και σε αυτό. Αλλά ακόμα κι αν μας οδηγήσουν στα διεθνή δικαστήρια, νομίζω ότι θα κερδίσουμε», είπε.

 

Ο ρόλος της Ελλάδας

Ο Λαμπρίδης είπε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εργαστεί για να επιδιορθώσει την οικονομία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας στη μεταφορά του φυσικού αερίου της και στη μετάβαση στην ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ελλάδα αυτό το μήνα πραγματοποίησε ένα συνέδριο 450 ελληνικών και ουκρανικών εταιρειών και άλλων ιδρυμάτων για να εξετάσει τις ευκαιρίες ανασυγκρότησης.

Είπε ότι η Ελλάδα έχει ένα «πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα», καθώς έχει συνεργαστεί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και των Βαλκανικών χωρών οι οποίες εργάστηκαν για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών τους και την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης