Ενέργεια

Ξανά σε λειτουργία η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη - Τέρμα στις διαδηλώσεις της PFG

Ξανά σε λειτουργία η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη - Τέρμα στις διαδηλώσεις της PFG
Ένα από τα βασικά αιτήματα των απεργών ήταν η αύξηση των μισθών
Άρχισαν εκ νέου από τη Δευτέρα (26/2) οι ροές φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ιταλία όπως και η πετρελαϊκή παραγωγή στο λιβυκό κοίτασμα Wafa, οι οποίες είχαν διακοπεί την περασμένη εβδομάδα λόγω διαμαρτυριών των ενόπλων φρουρών της Petroleum Facilities Guard (PFG) για τη μη καταβολή μισθών.

Σύμφωνα με το Oil Price, πριν λίγες μέρες ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης Abdulhamid Dbeibah ενέκρινε απόφαση για αύξηση των μισθών των δυνάμεων της PFG, που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η PFG ανακοίνωσε την παύση της λειτουργίας των πετρελαιοπηγών και των αγωγών σε ολόκληρη τη χώρα, με διάφορες ομάδες της φρουρών να συντονίζουν τις προσπάθειές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία του Dbeibah να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Ένα από τα βασικά αιτήματα των απεργών ήταν η αύξηση των μισθών, με την οργάνωση να δίνει στον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης προθεσμία δέκα ημερών για να ικανοποιήσει τα αιτήματα ή να αντιμετωπίσει το κλείσιμο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Παγωμένη η παραγωγή

Υπενθυμίζεται ότι η PFG είχε σταματήσει την παραγωγή στο διυλιστήριο της Zawiya και στο συγκρότημα Mellitah, μαζί με τα λιμάνια τους, ενώ έκλεισε τον αγωγό Green Stream που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ιταλία.

Επίσης, έκλεισαν και τα κοιτάσματα El-Feel και Al-Wafa, απειλώντας ταυτόχρονα να τερματίσουν σταδιακά τις εργασίες στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της Λιβύης, το Sharara.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοίτασμα της Wafa παράγει έως και 45.000 βαρέλια τη μέρα.

Το προσωρινό κλείσιμο είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του λιβυκού δηναρίου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των λιβυκών μέσων ενημέρωσης.

Το 2017, η Λιβύη δήλωσε ότι είχε ως στόχο την παραγωγή 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το 2023, ενώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος, η λιβυκή παραγωγή ανήλθε σε 1,02 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης