Ενέργεια

Εκτινάσσει την τιμή του πετρελαίου η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα - Πάνω από 80 δολ. το βαρέλι

Εκτινάσσει την τιμή του πετρελαίου η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα - Πάνω από 80 δολ. το βαρέλι
Η μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών αυτό το τρίμηνο από τους παραγωγούς του OPEC+, με επικεφαλής τους μεγαλύτερους εξαγωγείς από τη Μέση Ανατολή, στηρίζει επίσης τις τιμές του πετρελαίου
Σε πάνω από 80 δολάρια ανά βαρέλι διατηρήθηκαν οι τιμές του brent πετρελαίου για το μεγαλύτερο διάστημα του Φεβρουαρίου, με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι η φυσική αγορά θα στενέψει περαιτέρω, καθώς συνεχίζονται οι περικοπές της παραγωγής του OPEC+ και η ανακατεύθυνση των φορτίων από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με το Oil Price, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια αναζητούν φορτία πετρελαίου από την λεκάνη του Ατλαντικού, καθώς οι αφίξεις από τη Μέση Ανατολή καθυστερούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες λόγω της μεγαλύτερης διαδρομής που διαγράφουν τα τάνκερ μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές για το αργό της Βόρειας Θάλασσας και της Δυτικής Αφρικής αυξήθηκαν αυτόν τον μήνα, στηρίζοντας τις τιμές του αργού τύπου brent crude σε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και βαθαίνοντας την οπισθοδρόμηση στην καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων.

Το backwardation εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους ελλείμματος της αγοράς, για αυτό άλλωστε οι τιμές για τα συμβόλαια του πρώτου μήνα είναι υψηλότερες από εκείνες που βρίσκονται πιο μακριά στο χρόνο.

Η ακόμα βαθύτερη καμπύλη backwardation υποδηλώνει ότι η αγορά σφίγγει, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι οι προμήθειες μπορεί να είναι πιο περιορισμένες από ό,τι μπορεί να δείχνει η διάθεση της αγοράς.

Η μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών αυτό το τρίμηνο από τους παραγωγούς του OPEC+, με επικεφαλής τους μεγαλύτερους εξαγωγείς από τη Μέση Ανατολή, στηρίζει επίσης τις τιμές του πετρελαίου κατά τους μήνες που η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου είναι συνήθως χαμηλότερη.

Οι παραγωγοί του OPEC+ δεν μπορούν να αισθάνονται άσχημα γι' αυτό μιας και οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι αυτόν τον μήνα, αψηφώντας τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών για μειωμένες τιμές και υπερπροσφορά στην αγορά στις αρχές του 2024.

Η στενότερη αγορά δεν είναι μόνο έργο του OPEC

Τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τιμών των αργών πετρελαίου της λεκάνης του Ατλαντικού και στα υψηλότερα περιθώρια διύλισης μέχρι στιγμής.

Τα μέσα περιθώρια για τη διύλιση ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών τον Ιανουάριο, στα 34,30 και 11,60 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.

Επιπλέον, τα μακρύτερα ταξίδια για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τη ζήτηση της Ευρώπης για αργό πετρέλαιο από πιο κοντινούς προορισμούς, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για τις νιγηριανές προμήθειες, με τον κορυφαίο αφρικανικό παραγωγό του OPEC να πωλεί πλέον ταχύτερα τα φορτία αργού του, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Κομβικός ο ρόλος της Ινδίας

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ευρώπης από το Ιράκ κατέρρευσαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές ιρακινού αργού από την Ινδία ανήλθαν σε 1,15 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο που παρατηρείται από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa.

Η Ινδία βρίσκεται κοντά σε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου της, το Ιράκ, ενώ ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο αναζητά επίσης να αντικαταστήσει το χαμένο ρωσικό πετρέλαιο λόγω προβλημάτων πληρωμών με την αυστηρότερη επιβολή των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης