Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

H βουτιά 30% στις πωλήσεις αλουμινίου της Κίνας στην ΕΕ και το deal της Alcoa

H βουτιά 30% στις πωλήσεις αλουμινίου της Κίνας στην ΕΕ και το deal της Alcoa

Η βιομηχανία αλουμινίου συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και προσαρμογές, παρά την έντονη ζήτηση από ηλεκτρικά οχήματα και κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

 

Ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) της ΕΕ οδήγησε σε σημαντική μείωση των εξαγωγών αλουμινίου της Κίνας προς τις χώρες της ΕΕ, με αναφερόμενη πτώση του όγκου κατά 30%.Την ίδια ώρα η αμερικανική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Alcoa έκανε μια προσφορά 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση της αυστραλιανής κοινοπραξίας της Alumina Ltd. προκειμένου να εδραιώσει την ιδιοκτησία βασικών περιουσιακών στοιχείων  με τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για την πρόβλεψη μετάλλου να αυξάνεται.

Το διοικητικό συμβούλιο της αυστραλιανής εταιρείας σχεδιάζει να υποστηρίξει τη συμφωνία, βάσει της οποίας οι μέτοχοι της Alumina θα λάβουν μετοχές της Alcoa, εάν οι πλευρές καταλήξουν σε οριστική συμφωνία μετά από περαιτέρω συζητήσεις, ανέφερε σε μια κατάθεση ανταλλαγής.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η China Nonferrous Metals Industry Association ανακοίνωσε μείωση 30% στον όγκο των προϊόντων αλουμινίου που εξάγονται από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αναλυτές κατασκευής αλουμινίου επεσήμαναν γρήγορα ότι αυτό πιθανότατα προέκυψε από τους δασμούς στα σύνορα άνθρακα του μπλοκ το 2023.

Ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) της ΕΕ αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο για τη δημιουργία δίκαιου κόστους για τις εκπομπές άνθρακα που προκύπτουν από την κατασκευή αγαθών έντασης άνθρακα που εισάγονται στην ΕΕ. Τούτου λεχθέντος, ο στόχος είναι η προώθηση καθαρότερων βιομηχανικών πρακτικών παγκοσμίως, όχι μόνο για την κινεζική κατασκευή αλουμινίου. Η σταδιακή εφαρμογή του CBAM συμπίπτει επίσης με τα μειωμένα δωρεάν δικαιώματα που κατανέμονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, βοηθώντας έτσι τη μετάβαση προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες της ΕΕ.

Η καθυστέρηση στις χρεώσεις άνθρακα προκαλεί διαμάχη

Η πρώτη φάση του CBAM ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023. Ωστόσο, οι διαχειριστές δεν θα εισπράξουν χρεώσεις που σχετίζονται με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2026. Ό σοι εισάγουν εμπορεύματα στην ΕΕ πρέπει να αναφέρουν όλες τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή προϊόντων.

Η Κίνα εξάγει σήμερα εμπορεύματα όπως χάλυβας και αλουμίνιο στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, οι εισαγωγές προϊόντων αλουμινίου από την Κίνα στην ΕΕ που παρακολουθούνται στο πλαίσιο του CBAM ήταν 689.000 τόνοι το 2023. Αυτό αντιπροσωπεύει πτώση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ένωση Βιομηχανίας Μη σιδηρούχων μετάλλων της Κίνας αναφέρει ότι στα εν λόγω προϊόντα περιελαμβάνονταν κατασκευές αλουμινίου και πλάκες, φύλλα και λωρίδες αλουμινίου και αντιπροσώπευαν περίπου το 9% των συνολικών εξαγωγών αυτών των προϊόντων της Κίνας. Η έκθεση αποκάλυψε περαιτέρω ότι η συνολική εμπορική αξία για αυτά τα προϊόντα μειώθηκε κατά 26% σε περίπου 3,16 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 22,76 δισεκατομμύρια γιουάν.

Το Τρίγωνο Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Κίνα εξαρτώνται όλο και περισσότερο η μία από την άλλη όσον αφορά το αλουμίνιο. Σύμφωνα με το Reuters, οι εισαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου της Κίνας το 2023 ήταν διπλάσιες από το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο σύνολο από τις αρχές αυτού του αιώνα. Επιπλέον, η εισαγωγή του πρωτογενούς μετάλλου ανήλθε στους 1,54 εκατ. μετρικούς τόνους από 668.000 τόνους το 2022, χάνοντας ελάχιστα το ρεκόρ των 1,58 εκατομμυρίων τόνων που σημειώθηκε το 2021.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αξιοσημείωτη διάκριση μεταξύ των κορυφών του 2021 και του 2023 έγκειται στη σύνθεση των εισερχόμενων αποστολών. Ενώ το ρωσικό μέταλλο αντιπροσώπευε μόνο το 18% των όγκων το 2021, ο λόγος αυτός εκτινάχθηκε στο 76% το επόμενο έτος. Οι αναλυτές το αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στους τιμωρητικούς εισαγωγικούς δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και στα μέτρα αυτοκυρώσεων που ελήφθησαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές, τα οποία διατάραξαν τα προηγούμενα εμπορικά πρότυπα που αφορούσαν τη Ρωσία.

Εισαγωγές αλουμίνας από την Ινδία

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις κυρώσεις, η Ρωσία αύξησε επίσης τις εισαγωγές αλουμίνας από την Ινδία, αν και το ινδικό αλουμίνιο αντιπροσώπευε ήδη ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών προφυλακτήρα της Ρωσίας το 2021. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πρώτη ύλη αλουμινίου για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της στη Σιβηρία. Σύμφωνα με αναφορές, αυτές οι εισαγωγές συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από την Κίνα, ενώ παράλληλα μειώνουν τις τιμές.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, έχασε την πρόσβαση σε πολλές πηγές αλουμίνας. Το πρώτο ήταν στην ίδια την Ουκρανία. Η άλλη σημαντική πηγή ήταν η Αυστραλία, η οποία απαγόρευσε την προμήθεια αυτής της κρίσιμης πρώτης ύλης στη Ρωσία. Ωστόσο, οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία καλύπτουν τώρα αυτό το κενό.

Το πράσινο είναι καλό για την κινεζική κατασκευή αλουμινίου

Παρά την παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας με ένταση μετάλλων, οι αναφορές δείχνουν ότι η ισχυρή ζήτηση από τους κλάδους των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να ενισχύει τη ζήτηση αλουμινίου. Και παρά το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή έφτασε σε νέα υψηλά, οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η παραγωγή αλουμινίου της Κίνας έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, τροφοδοτούμενη από τα μεταλλουργεία στο Γιουνάν, την τέταρτη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής αλουμινίου της χώρας. Επί του παρόντος, αυτά τα μεταλλουργεία συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, επωφελούμενοι από τη βελτίωση της παροχής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Τα σχέδια της Alcoa

Η αγορά του μικρότερου συνεργάτη της θα έδινε στην Alcoa τον πλήρη έλεγχο της Alcoa World Alumina and Chemicals, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο της ημιεπεξεργασμένης μορφής του μετάλλου. Η προσφορά έρχεται περίπου πέντε μήνες αφότου η Alcoa ανατάραξε τη διοίκησή της εν μέσω αγώνων με λειτουργικές και επιτρεπόμενες οπισθοδρομήσεις στην Αυστραλία για την εξόρυξη βωξίτη της. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια τον Ιανουάριο να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο αλουμίνας Kwinana στη Δυτική Αυστραλία για να μειώσει το κόστος.

«Παγκοσμίως, η ανάπτυξη των ηλεκτρικών ηλεκτρικών οχημάτων έντασης αλουμινίου και των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη θετική τάση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alcoa, William F. Oplinger, σε μια κλήση κερδών τον περασμένο μήνα.
Η Alcoa πρόσφερε 0,02854 μετοχές της για καθεμία από τις υπόλοιπες μετοχές της Alumina, η οποία κατέχει το 40% της AWAC. Η αμερικανική εταιρεία συμφώνησε επίσης να αγοράσει το μερίδιο 19,9% της Allan Grey Australia στην Alumina. Ο αυστραλιανός κλάδος πόρων της Citic Group Corp. κατέχει το 9,6% του αυστραλιανού παραγωγού.

Η AWAC διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο διυλιστηρίων αλουμίνας στην Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Ισπανία και είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμίνας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Alumina.

Η Alcoa τον περασμένο μήνα προειδοποίησε τους επενδυτές ότι τώρα σχεδιάζει να εξορύξει χαμηλότερες ποιότητες βωξίτη, μια βασική πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου, στη Δυτική Αυστραλία μέχρι να φτάσει στην επόμενη φάση εξόρυξης, που θα μπορούσε να είναι περίπου το 2027. Το εργοστάσιο ήταν το πρώτο από τα τρία διυλιστήρια αλουμίνας της εταιρείας στην πολιτεία που λειτουργούν εδώ και περίπου 60 χρόνια.

Εάν εγκριθεί, η εξαγορά θα αυξήσει την έκθεσή της σε επιχειρήσεις βωξίτη και αλουμίνας «tier-1» και θα ενισχύσει την παγκόσμια θέση της ως παραγωγός αλουμινίου καθαρού παιχνιδιού, ανέφερε η αμερικανική εταιρεία σε ξεχωριστή δήλωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης