Διεθνή

Bloomberg: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την ανατολική πτέρυγα του Συμφώνου

Bloomberg: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την ανατολική πτέρυγα του Συμφώνου

Ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του Βορειοανταλαντικού Συμφώνου - Θα προσθέσει στρατιωτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το τελευταίο κομμάτι του παζλ θα μπει στη θέση του σήμερα όταν το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας, γεγονός που φαίνεται να αφήνει αδιάφορο (προς το παρόν) τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θέλει να επανεκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το έγκριτο Πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg,  μπαίνοντας η Σουηδία στο Βορειοανταλαντικό Σύμφωνο θα προσθέσει ναυτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα και σύγχρονα μαχητικά που μπορούν να βοηθήσουν στην περιπολία στην Αρκτική.

Θα διευκολύνει επίσης τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.

 

Εκτείνοντας περίπου 1.600 χιλιόμετρα (994 μίλια) από βορρά προς νότο, η Σουηδία θα ήταν μια κρίσιμη χώρα διέλευσης για ενισχύσεις προς τα έθνη της Βαλτικής και τη Φινλανδία εάν η Ρωσία επιτεθεί.

Η οριστικοποίηση της ένταξης θα είναι επίσης μια ανακούφιση για τους ίδιους τους Σουηδούς.

Υποστήριξαν ως επί το πλείστον την απόφαση να εγκαταλείψει μια μακροχρόνια πολιτική στρατιωτικής μη ευθυγράμμισης μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η Σουηδία δεν έχει κάνει πόλεμο για περισσότερα από 200 χρόνια, πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες εξέδωσαν πρόσφατα προειδοποιήσεις ότι οι πολίτες πρέπει να είναι διανοητικά προετοιμασμένοι για σύγκρουση.

 

Σουηδία και Τραμπ

Η εγχώρια υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει υψηλή, παρότι η μειοψηφία που αντιτίθεται σε αυτήν, έχει ενεργοποιηθεί από την προοπτική αναταραχής από τη δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, η Σουηδία δεν βρίσκεται άμεσα στο στόχαστρο της κριτικής του Τραμπ προς τους συμμάχους ότι δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα, καθώς θα φτάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ φέτος.

Η στρατιωτική επέκταση πρόκειται να συνεχιστεί, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της υποδομής που θα επιτρέψει στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να διασχίσουν το σουηδικό έδαφος.

Προς το παρόν, ο 32ος ιστός σημαίας που έχει υψωθεί έξω από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παραμένει άδειος.

Αλλά μόλις οι Ούγγροι νομοθέτες ψηφίσουν και υποβληθούν τα απαραίτητα έγγραφα στην Ουάσιγκτον, η μπλε και η κίτρινη σημαία της Σουηδίας θα κυματίσει σύντομα δίπλα σε αυτήν της Τουρκίας η οποία όπως και η Ουγγαρία χρειαζόταν μια υπόσχεση μαχητικών αεροσκαφών προτού συμφωνήσει με τη Σουηδική ένταξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης