Εκτός διαγωνισμών τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Κυκλάδες και Πελοπόννησο – Υποχρεωτική η ταρίφα μέσω διαγωνισμών για τα υπόλοιπα έργα.

Εκτός διαγωνισμών τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Κυκλάδες και Πελοπόννησο – Υποχρεωτική η ταρίφα μέσω διαγωνισμών για τα υπόλοιπα έργα.
Ποιές είναι οι προϋποθέσεις και ποιές οι εξαιρέσεις - Τι θα ισχύσει από το 2025

Εκτός διαγωνισμών για εξασφάλιση «ταρίφας» μένουν τα έργα στα κορεσμένα δίκτυα Κυκλάδων, Κρήτης και Πελοποννήσου, τα οποία είχαν προκριθεί στους …πολύπαθους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ, βάσει προτεραιότητας στην υποβολή των αιτήσεων. Ειδικότερα, στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου – σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι όλα τα μικρά έργα θα υποχρεούνται στο εξής να εξασφαλίζουν λειτουργική ενίσχυση μέσω διαγωνισμών, εκτός από τα 400άρια των κορεσμένων δικτύων τα οποία θα εξαιρεθούν έως τα τέλη του έτους.

Οι προϋποθέσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του νομοσχεδίου, τα φωτοβολταϊκά των 400 kW που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ θα πάρουν λειτουργική ενίσχυση, χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχουν εκ νέου σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. Προϋπόθεση να εξασφαλίσουν όρους σύνδεσης και να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους. Από το 2025 κι έπειτα κανένα έργο δεν θα εξαιρείται από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την εξασφάλιση «ταρίφας».

Η εξαίρεση για τα 400άρια φωτοβολταϊκά δόθηκε καθώς δεν υπήρξε υπαιτιότητα των επενδυτών, αλλά τα έργα δεν προχώρησαν λόγω εμπλοκών στους διαγωνισμούς και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση όρων σύνδεσης στη συνέχεια, παρότι το «τοπίο» για το μέλλον των διαγωνισμών ξεκαθάρισε. Μόλις το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε η χορήγηση όρων σύνδεσης σε έργα των Κυκλάδων.

Εκτός διαγωνισμών στις ίδιες περιοχές, δηλαδή Κυκλάδων, Κρήτης και Πελοποννήσου θα μπορούν να εξασφαλίσουν «ταρίφα» έως τα τέλη του 2024 και τα φωτοβολταϊκά έως 1 MW των ενεργειακών κοινοτήτων και των αγροτών.
Για όλα τα υπόλοιπα μικρά έργα, τα οποία σήμερα μπορούν να υπογράφουν σύμβαση για λειτουργική ενίσχυση με τον ΔΑΠΕΕΠ εκτός διαγωνισμών (65,74 ευρώ/MWh για συστήματα έως 500 kW και 68,87 ευρώ/MWh για συστήματα έως 1 MW) θα πρέπει στο εξής να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. Ακόμη και εκείνα που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση με τον Διαχειριστή, αλλά δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα τους έως τον ερχόμενο Αύγουστο.

Οι εξαιρέσεις

Έτσι, από τον επόμενο μήνα όλα τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα θα πρέπει να μπουν στη …βάσανο των διαγωνισμών για την εξασφάλιση ταρίφας, με μοναδικές εξαιρέσεις τα 400άρια σε Κυκλάδες, Πελοπόννησο και Κρήτη αλλά και τα φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Εξαίρεση επίσης θα προβλέπουν οι προωθούμενες από το ΥΠΕΝ ρυθμίσεις και για αιολικούς σταθμούς έως 6 MW, οι οποίοι που πληρούν τα κριτήρια της παρ. 3α του νόμου 4414/2016 (π.χ. ένα από τα κριτήρια είναι να μην έχει ο ίδιος επενδυτής περισσότερα από δύο έργα εκτός διαγωνισμών), οι οποίοι θα συνεχίσουν όπως σήμερα να συνάπτουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, έως το τέλος του έτους.

Για αιολικούς σταθμούς μέγιστης ισχύος παραγωγής, μικρότερης ή ίσης των 6 MW, οι οποίοι κατά την 29.3.2023 είχαν συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης μετά από συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά δεν έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας τους (εφόσον πληρούν το κριτήριο της παρ. 3α), θα μπορούν να αιτηθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ τροποποίηση της σχετική τους σύμβασης τους, ώστε να ενταχθούν στον τρόπο αποζημίωσης χωρίς συμμετοχή σε διαγωνισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης