Ενέργεια

Η Nord Pool ανασυντάσσεται μετά τα -500ευρώ/MWh επί 10 ώρες και την μεγάλη ζημιά (Montel)

Η Nord Pool ανασυντάσσεται μετά τα -500ευρώ/MWh επί 10 ώρες και την μεγάλη ζημιά (Montel)

Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν τα όρια θα γίνουν εθελοντικά ή υποχρεωτικά

 

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool σχεδιάζει να εισαγάγει έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει να τεθούν αυστηρότερα όρια στο πόση ενέργεια μπορούν να υποβάλουν μεμονωμένοι παίκτες της αγοράς στην προσεχή δημοπρασία μετά το λάθος του περασμένου έτους στη Φινλανδία, δήλωσε ο CEO Tom Darell στη Montel.

Το χρηματιστήριο αναμένει να εισαγάγει τον νέο μηχανισμό κατά το δεύτερο τρίμηνο για να αποφευχθεί η επανάληψη του λάθους προσφοράς της 23ης Νοεμβρίου από την Kinect Energy, το οποίο προκάλεσε πτώση των φινλανδικών τιμών spot στο κατώτατο όριο των -500 ευρώ/MWh για 10 συνεχόμενες ώρες.

Τα νέα όρια, για παράδειγμα, δεν θα επιτρέψουν σε μεμονωμένους συμμετέχοντες να προσφέρουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στη δημοπρασία από το χαρτοφυλάκιο παραγωγής που διαχειρίζονται στην αγορά, δήλωσε ο Darell στο περιθώριο της έκθεσης βιομηχανίας ενέργειας E-World στο Έσσεν της Γερμανίας.
Ωστόσο, η Nord Pool δεν είχε αποφασίσει ακόμη εάν τα όρια θα γίνουν εθελοντικά ή υποχρεωτικά, πρόσθεσε.

«Έχουμε ήδη ενισχύσει τις εσωτερικές μας ρουτίνες μετά το σφάλμα υποβολής προσφορών της 23ης Νοεμβρίου. Έχουμε επίσης την εντύπωση ότι οι πελάτες μας συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σημασία της υποβολής σωστών προσφορών», είπε ο Darell.

Πανάκριβο λάθος

Η Kinect με έδρα τη Νορβηγία έχασε 50-55 εκατομμύρια δολάρια λόγω του σφάλματος υποβολής προσφορών και άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά έχασαν επίσης χρήματα σε αυτό που μπορεί να είναι το πιο ακριβό σφάλμα προσφοράς στην ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Nord Pool έχει ενισχύσει τον χειροκίνητο έλεγχο των προσφορών της. Έχει επίσης επισημάνει με μεγαλύτερη σαφήνεια προσφορές που έχουν επισημανθεί ως αποκλίσεις, ακόμη και αν η ανταλλαγή έχει ελέγξει ότι οι προσφορές είναι σωστές, για να διευκολύνει τους συμμετέχοντες να παρακολουθούν τις αποκλίνουσες προσφορές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι το σφάλμα υποβολής προσφορών στη Φινλανδία θα είχε αποφευχθεί εάν η σκανδιναβική αγορά διέθετε διαδικασίες για μια δεύτερη δημοπρασία, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Αλλά δεν ήταν σίγουρος αν η εισαγωγή των δεύτερων δημοπρασιών ήταν η καλύτερη λύση για να αποφευχθούν παρόμοια λάθη στο μέλλον.

«Αν κοιτάξετε τα στατιστικά στοιχεία από τις δεύτερες δημοπρασίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες αγορές, υπάρχει πολύ μικρή αλλαγή ή βελτίωση στα αποτελέσματα. Μερικές φορές πραγματικά χειροτερεύει»,επεσήμανε.

«Εάν η αγορά είναι πολύ μεγάλη, ακόμη και τα μεγάλα σφάλματα υποβολής προσφορών μπορεί να μην είναι αρκετά για να φτάσουμε στα όρια που προκαλούν δεύτερες δημοπρασίες. Υπό αυτή την έννοια, οι δεύτεροι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να είναι επαρκές μέσο για τη διόρθωση σφαλμάτων προσφοράς.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης