Ενέργεια

Στόχος ο τριπλασιασμός ρυθμού των εκπομπών ρύπων μετά τις Ευρωεκλογές

Στόχος ο τριπλασιασμός ρυθμού των εκπομπών ρύπων μετά τις Ευρωεκλογές
Τι δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Euractiv
Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα συγκροτηθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των πράσινων κανόνων που εγκρίθηκαν από την τωρινή, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030.

Σύμφωνα με το Euractiv, ο Kurt Vandenberghe, γενικός διευθυντής στο τμήμα δράσης για το κλίμα της Κομισιόν, έκανε τις άνωθι παρατηρήσεις την Τετάρτη (21/2) στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης του Ινστιτούτου Οικονομικών του Κλίματος (I4CE), η οποία διερεύνησε το επενδυτικό έλλειμμα για το κλίμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ένα ετήσιο επενδυτικό κενό ύψους 406 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για το κλίμα το 2030, δηλαδή η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Ο Vandenberghe δεν αμφισβήτησε το χρηματικό ποσό που πρέπει να βρεθεί, ωστόσο αυτό που τόνισε είναι πως η διασφάλιση και επίτευξη των κλιματικών στόχων του μπλοκ των 27 εναπόκειται στο επόμενο εκτελεστικό όργανο που θα συγκληθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Θα πρέπει ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών ρύπων να γίνει ο τριπλάσιος σε σχέση με αυτόν που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια. Και αυτό απαιτεί τεράστιες επενδύσεις», υπογράμμισε ο Vandenberghe, ενώ συμπλήρωσε πως «η επόμενη Επιτροπή κατά την άποψή μου θα πρέπει να είναι μια Επιτροπή επενδύσεων».

«Ο τρόπος με τον οποίο θα ήθελα να το θέσω είναι ότι χρειαζόμαστε ένα είδος σχεδίου Γιούνκερ σε στεροειδή για την επόμενη Επιτροπή».

Το σχέδιο Γιούνκερ

Το λεγόμενο σχέδιο Γιούνκερ δρομολογήθηκε το 2015 με στόχο να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στα τέλη του 2008 και η επακόλουθη κρίση χρέους που σάρωσε την Ευρωζώνη.

Ο στόχος του εν λόγω σχεδίου ήταν να εξασφαλιστούν τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις έως το 2018, στόχος που ξεπεράστηκε και άγγιξε μέχρι και τα 335 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία και συνέβαλε με ίδια κεφάλαια καθώς και με εγγυήσεις δανείων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Vandenberghe, η επόμενη Κομισιόν μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα αυτή τη φορά στην εξεύρεση χρημάτων, χάρη και στην εμπειρία που αποκτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Πίσω στο 2015, υπήρχαν λίγα έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήσεις για χρηματοδότηση, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς τα έργα που περιμένουν χρηματοδότηση είναι αναρίθμητα, ενώ αν και υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός τελικών επενδυτικών αποφάσεων που είναι έτοιμες, εντούτοις αυτές δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη είναι το παράδειγμα του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ, για το οποίο ο Vandenberghe δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για έργα καθαρής ενέργειας είναι ισχυρότερο από ποτέ, αλλά πολλές αιτήσεις ακόμα εκκρεμούν, επομένως το ζήτημα είναι να ξεκολλήσει η διαδικασία της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, την τελευταία δεκαετία επενδύθηκαν 900 δισ. ευρώ ετησίως σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αυτή τη δεκαετία πρέπει να οι επενδύσεις να ανέβουν στα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ και την επόμενη δεκαετία 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε είναι μεγάλες, δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε αυτό, ωστόσο είναι εφικτές, ειδικά αν τις κάνουμε με αποδοτικό κόστος», δήλωσε ο Vandenberghe.

Ένα από τα κλειδιά, εξήγησε, είναι να κατανοήσουμε ότι πολλές από αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως, για παράδειγμα, για την επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πονοκέφαλος» η δημοσιονομική σταθερότητα

Η έκθεση του I4CE «European Climate Investment Deficit report» έρχεται σε μια εποχή που η δημοσιονομική σταθερότητα των κρατών-μελών της Ευρώπης δέχεται σημαντικές πιέσεις, με τον κίνδυνο της ύφεσης να βρίσκεται προ των πυλών.

Για τον Vandenberghe, το αναθεωρημένο δημοσιονομικό σύμφωνο θα καταστήσει επιτακτική την ανάγκη να δαπανηθεί κάθε διαθέσιμο ευρώ με τον πιο έξυπνο δυνατό τρόπο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Pascal Canfin, Γάλλος πολιτικός που προεδρεύει της Επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμφώνησε και επισήμανε τις νέες πτυχές του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα δώσουν νέα ώθηση στις πράσινες επενδύσεις.

«Για πρώτη φορά, θα υπάρξει υποχρεωτική συνοχή μεταξύ των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και των πολιτικών μείωσης του χρέους των κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο Canfin, ο οποίος προσέθεσε πως «μέχρι τώρα, ήταν εντελώς ασύνδετο - είχαμε οικονομική διακυβέρνηση από τη μία πλευρά και κλιματική διακυβέρνηση από την άλλη».

Ο Vandenberghe γνωμοδότησε, λέγοντας ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν πλέον στις κυβερνήσεις να συγχρηματοδοτούν πράσινα έργα που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ανώτατα όρια των δημόσιων δαπανών «είναι πράγματι πολύ αυστηρά, αλλά δεν ισχύουν στον ίδιο βαθμό όταν υπάρχει συγχρηματοδότηση με προγράμματα της ΕΕ», τόνισε ο Vandenberghe, ισχυριζόμενος πως αυτό προσφέρει πολλές δυνατότητες για μεγαλύτερο συντονισμό των εθνικών χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ.

Παίρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, ο Vandenberghe δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck συμφώνησε να διαθέσει 350 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση γερμανικών έργων για την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με τον Vandenberghe, παρόμοιες δυνατότητες συγχρηματοδότησης - με απαλλαγή από τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις - είναι πλέον δυνατές και με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης