Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Λίφτινγκ» στους αγωγούς φυσικού αερίου ετοιμάζει η Gascade - Όλα για το υδρογόνο

«Λίφτινγκ» στους αγωγούς φυσικού αερίου ετοιμάζει η Gascade - Όλα για το υδρογόνο
Ζωτικής σημασίας το έργο για την πράσινη μετάβαση της Γερμανίας και συνολικά της Ευρώπης, στην κατεύθυνση παράλληλα της ανεξαρτητοποίησής τους από το ρωσικό αέριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της SEFE, της πρώην θυγατρικής της Gazprom που κρατικοποιήθηκε από το Βερολίνο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η θυγατρική της εταιρεία, Gascade, θα επενδύσει κάποια δισ. ευρώ για τη μετατροπή των αγωγών φυσικού αερίου σε αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, η Gascade αναπτύσσει επί του παρόντος το έργο «Flow», το οποίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετατροπής του European Gas Pipeline Link (EUGAL) - ενός αγωγού μεταφοράς υψηλής πίεσης 480 χιλιομέτρων στη Γερμανία που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό αέριο από το σημείο εκφόρτωσης του NordStream στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας στα νότια της χώρας - σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου.

Η Ρωσία σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον NordStream το 2022, στο φόντο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, μόλις ένα χρόνο αφότου τον είχε θέσει σε λειτουργία στο 100% της δυναμικότητά του.

Τότε, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει τον EUGAL σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου, ένα έργο το οποίο θέλει να έχει φέρει σε πέρας μέχρι το 2025.

Η Gascade είχε πάρει αυτόν τον μήνα το πράσινο φως από την ΕΕ για κρατική ενίσχυση για το Aquaductus, έναν αγωγό 200 χιλιομέτρων για τη μεταφορά υδρογόνου που παράγεται σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα προς την ηπειρωτική χώρα έως το 2030.

Να σημειωθεί πως ο αγωγός Aquaductus έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI), αποτελώντας ουσιαστικά ένα ζωτικής σημασίας έργο για την πράσινη μετάβαση της Γερμανίας και συνολικά της Ευρώπης, στην κατεύθυνση παράλληλα της ανεξαρτητοποίησής τους από το ρωσικό αέριο.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πάντως την περασμένη εβδομάδα ότι θα καλύψει το 100% των επιδοτήσεων για τον συγκεκριμένο υπεράκτιο αγωγό, σε αντίθεση με άλλους αγωγούς υδρογόνου, την επιδότηση των οποίων θα καλύψει στο 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% της κρατικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω των κυβερνήσεων των κρατιδίων.

Ο CEO της SEFE, Egbert Laege, δήλωσε επίσης στο Reuters ότι η εταιρεία θα μπορούσε να επενδύσει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για την αποθήκευση σημαντικής ποσότητας υδρογόνου.

Σημαντικός ο ρόλος της EWE

«Ο ακριβής υπολογισμός του ύψους της επένδυσης δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά μιλάμε για ποσά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή ορισμένων από τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου σε υδρογόνο», δήλωσε ο Laege.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο «Flow» προσχώρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και η εταιρεία κοινής ωφέλειας EWE, με σκοπό να συνδέσει την αποθήκη αλατούχων σπηλαίων που βρίσκεται στο Rüdersdorf κοντά στο Βερολίνο με το δίκτυο.

Η EWE έχει ήδη αρχίσει από το 2023 να λειτουργεί ένα μικρό δοκιμαστικό σπήλαιο αποθήκευσης υδρογόνου με ξεχωριστό αγωγό για τη μετατροπή των προηγούμενων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Huntorf της βορειοδυτικής Γερμανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης