Ενέργεια

Γερμανία: Πιθανή «βουτιά» στις τιμές του ρεύματος μέχρι και 1/3 στα 50 ευρώ/MW

Γερμανία: Πιθανή «βουτιά» στις τιμές του ρεύματος μέχρι και 1/3 στα 50 ευρώ/MW
Τι προβλέπει η BayWa re
Η αξία των συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας θα μπορούσε να υποχωρήσει σχεδόν κατά 1/3 μέχρι το καλοκαίρι σε περίπου 50 ευρώ/MWh εν μέσω των σημερινών πτωτικών θεμελιωδών μεγεθών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος ενεργειακών συναλλαγών της εγχώριας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BayWa Re, Sven Nels.

«Οι κύριοι παράγοντες είναι η διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου, του άνθρακα και οι χαμηλές τιμές της ΕΕΑ και η εξέλιξη της ζήτησης», δήλωσε ο Nels στο Montel στην έκθεση ενεργειακής βιομηχανίας E-World στο Έσσεν, με τη γερμανική ενέργεια Cal 25 να βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη με λίγο κάτω από τα 70 ευρώ/MWh.
 
Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην πτώση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η πορεία της γερμανικής οικονομίας, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Bundesbank νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί σε τεχνική ύφεση, γεγονός που θα μείωνε ακόμα περισσότερο τη ζήτηση.
 
Επίσης, σύμφωνα πάλι με τον CEO της BayWaRe, οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην βουτιά των τιμών του ρεύματος στη Γερμανία, δήλωσε ο Nels, με τη στήριξη της αγοράς ενέργειας να προέρχεται πρόσφατα από τις ανησυχίες για την προσφορά γύρω από τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου.
 
Παρ' όλα αυτά, το front-year συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας του από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ το front-month φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF - το πιο ρευστό στην Ευρώπη - μειώθηκε επίσης κατά 50% και το συμβόλαιο άνθρακα EUA της 24ης Δεκεμβρίου κατέγραψε απώλειες της τάξης του 34%.
 
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, με τη γερμανική πρωτογενή ηλεκτρική ενέργεια να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο λίγο κάτω από τα 300 ευρώ/MWh το 2022, όταν οι τιμές αναζωπυρώθηκαν από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με τον μέσο όρο της στα 81 ευρώ/MWh κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα.
 
Στροφή στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές

Στον απόηχο της κρίσης, εν τω μεταξύ, οι συναλλαγές της BayWa Re είχαν μετατοπιστεί περισσότερο στις εξωχρηματιστηριακές, δεδομένου ότι τα χρηματιστήρια είχαν αυξήσει τα όρια των εξασφαλίσεων, δήλωσε ο Nels.

Η πτώση των τιμών μετά την άμβλυνση των ανησυχιών για την ασφάλεια του εφοδιασμού που προκλήθηκε αρχικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε καταστήσει τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο ελκυστικές, δήλωσε ο Nels.
 
«Οι χαμηλότερες τιμές έχουν σίγουρα αντίκτυπο στη ζήτηση των πελατών», δήλωσε.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης