Fast track για πλωτά Υπεράκτια - SPE για τα δεδομένα των επενδυτών - Αλλαγές για την Κρήτη

Fast track για πλωτά Υπεράκτια - SPE για τα δεδομένα των επενδυτών - Αλλαγές για την Κρήτη
Μέσω νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την πολεοδομία θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να αναλάβει η ίδια ή να αναθέσει σε εταιρία ειδικού σκοπού (SPE) τις μετρήσεις για τη συλλογή δεδομένων
Τις καταλληλότερες περιοχές για να τρέξουν με διαδικασίες fast track τα πρώτα υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα αναζητούν ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ με βασικά κριτήρια τον περιορισμό της οπτικής όχλησης, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο. Το ΥΠΕΝ έχει συνδέσει την ανάπτυξη του Εθνικού Προγράμματος Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με την παράλληλη ανάπτυξης βιομηχανικής εφοδιαστικής αλυσίδας (ναυπηγεία, βιομηχανίες καλωδίων, μετάλλων κλπ) και στο πλαίσιο αυτό θέτει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη έργων 600 MW ως πιλοτικά που θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση με χρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών.

Βασική επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι τα έργα να τρέξουν γρήγορα και παράλληλα να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο για τους επενδυτές στο στάδιο των αδειοδοτικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό μέσω νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να καταθέσει στο νομοσχέδιο για την πολεοδομία θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να αναλάβει η ίδια ή να αναθέσει σε εταιρία ειδικού σκοπού τις μετρήσεις για τη συλλογή δεδομένων που είναι αναγκαίες για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και λειτουργία έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τα δεδομένα αυτά θα διατίθενται στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατόπιν υποβολής ανταλλάγματος, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Το ύψος του ανταλλάγματος, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, μπορεί να συναρτάται με τυχόν δέσμευση συμμετοχής στο κόστος συλλογής των δεδομένων και τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους του ενδιαφερόμενου τρίτου καθώς και την επιλογή του στην ανταγωνιστική διαδικασία προσφορών. Η διενέργεια έρευνας και εκπόνησης τεχνικών μελετών και μετρήσεων επιτρέπεται πάντως και σε όσους έχει χορηγηθεί άδεια έρευνας ΥΑΠ.

Το αντικείμενο της σύσκεψης υπό Σκυλακάκη

Το ζήτημα της επιλογής των καταλληλότερων περιοχών για την ανάπτυξη πιλοτικών έργων απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ υπό τον υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι αντιδράσεις φορέων στην Κρήτη και τα Διαπόντια νησιά, όπως εκφράστηκαν κατά την διαβούλευση του Εθνικού Προγράμματος. ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ φέρονται να έχουν αποφασίσει την μετακίνηση κάποιων θαλάσσιων οικοπέδων σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές ανταποκρινόμενοι στις αντιδράσεις περί οπτικής όχλησης.

Επίσης φέρονται να εξετάζουν τον περιορισμό της προβλεπόμενης ισχύος των 800 MW στην περιοχή της Κρήτης που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα (600 MW στο βορειoανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τους ξενοδόχους και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας, κάθετα αντίθετη εμφανίζεται και η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η περιοχή αυτή, όπως τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή θα πρέπει να εξαιρεθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα "για λόγους που άπτονται της προστασίας του τουριστικού προϊόντος αλλά και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη πως η εξαίρεση αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης