Sefe: Ο γερμανικός γίγαντας φυσικού αερίου επενδύει στις υποδομές υδρογόνου

Sefe: Ο γερμανικός γίγαντας φυσικού αερίου επενδύει στις υποδομές υδρογόνου

Η εταιρεία λειτουργεί 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σπηλαίων αποθήκευσης αερίου στη Γερμανία

 

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία της Γερμανίας Securing Energy for Europe (Sefe) σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και τους αγωγούς φυσικού αερίου της σε υποδομές κατάλληλες για αποθήκευση και μεταφορά πράσινου υδρογόνου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sefe, Egbert Laege σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο Reuters την Τετάρτη.

«Ο ακριβής υπολογισμός της επένδυσης δεν είναι ακόμη διαθέσιμος, αλλά μιλάμε για ποσά της τάξης των μεσαίων τριψήφιων εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή ορισμένων από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου μας σε υδρογόνο», δήλωσε ο Laege στο Reuters.

Η SEFE, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στη γερμανική κυβέρνηση, δημιουργήθηκε το 2022 αφού η Γερμανία έσωσε μια πρώην μονάδα της Gazprom που είχε απαλλοτριώσει τον Απρίλιο του 2022 με δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Gazprom Germania μετονομάστηκε σε Securing Energy for Europe GmbH (Sefe), για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στη Γερμανία και την Ευρώπη, δήλωσε τότε η γερμανική κυβέρνηση.

Επί του παρόντος, η SEFE λειτουργεί 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σπηλαίων αποθήκευσης αερίου στη Γερμανία, ή περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.
Η εταιρεία προμηθεύει φυσικό αέριο σε βιομηχανία και διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Επέκταση δραστηριοτήτων

Η SEFE δημιούργησε ένα νέο τμήμα υδρογόνου καθώς προσπαθεί να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «με στόχο την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του επιχειρηματικού της μοντέλου», δήλωσε η εταιρεία στα τέλη του περασμένου έτους.

Τον Δεκέμβριο, η Sefe και η Equinor υπέγραψαν μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες φυσικού εφοδιασμού για τον ενεργειακό γίγαντα της Νορβηγίας αξίας περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων με την πρόθεση ότι ο Sefe θα γίνει μακροπρόθεσμος προμηθευτής προμηθειών υδρογόνου σε κλίμακα giga, χαμηλών εκπομπών άνθρακα από την Equinor, ξεκινώντας από το 2029 και συνεχίζοντας έως το 2060.

«Η SEFE και η Equinor μοιράζονται φιλόδοξους στόχους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου. Αυτό περιλαμβάνει κοινές επιχειρηματικές ευκαιρίες που σχετίζονται με τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου για το μέλλον», δήλωσε ο Laege τότε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης