Περιβάλλον

Με έργα 53 εκατ. ευρώ αναβαθμίζεται η Ελλάδα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Με έργα 53 εκατ. ευρώ αναβαθμίζεται η Ελλάδα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Προκηρύχθηκαν 2 διαγωνισμοί για θερμικούς μικροδορυφόρους και ραντάρ - Στόχος είναι η αποφυγή καιρικών φαινομένων τύπου Daniel

Την αναβάθμιση της χώρας μας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω 2 διαγωνισμών ύψους 53 εκατ. ευρώ που προκήρυξε για θερμικούς μικροδορυφόρους και ραντάρ.

Μετά τα drones που θα περιπολούν δάση και δρόμους της Ελλάδας, σειρά παίρνουν οι θερμικοί δορυφόροι οι οποίοι εντάσσονται στο έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων.

Στόχος είναι να μην ξαναβιώσει η χώρα μας φαινόμενα ανάλογα με εκείνα του περασμένου φθινοπώρου (κακοκαιρία Daniel).

Η καταληκτική ημερομηνία και για τους 2 διαγωνισμούς είναι η 01/04/2024 και ώρα 14:00 και δεν θα δοθεί χρονική παράταση για υποβολή προτάσεων.


Χρησιμότητα και λειτουργία θερμικών δορυφόρων

Οι θερμικοί δορυφόροι μετρούν τις θερμικές εκπομπές οποιασδήποτε δομής στον πλανήτη.

Εντοπίζουν κάθε αλλαγή θερμοκρασίας από όπου και αν προέρχεται π.χ. ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην παρακολούθηση και στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων

Πρόκειται για 2ο σημαντικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φορέα υλοποίησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις δυνατότητες της χώρας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ενισχύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της ανάπτυξης θερμικών μικροδορυφόρων και ραντάρ μικροδορυφόρων.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων, με στόχο να ενδυναμώσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές. Προς την κατεύθυνση αυτή, προκηρύχθηκαν δύο Ανοιχτοί Δημόσιοι Διεθνείς Διαγωνισμοί για την ανάπτυξη Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ.


Πρόκειται για 2 σημαντικά έργα, τα οποία υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
(European Space Agency - ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φορέα υλοποίησης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Οι θερμικοί μικροδορυφόροι και οι ραντάρ μικροδορυφόροι θα συμβάλουν καθοριστικά τόσο στην παρακολούθηση όσο και στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων
, καθώς θα παρέχουν πολλαπλές δορυφορικές λήψεις όλο το 24ωρο.
Μέσω της κατάλληλης χωρικής ανάλυσης και της δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης της ελληνικής επικράτειας, θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρμόδιων φορέων να σχεδιάζουν και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων προετοιμασίας, διάσωσης και ανάκαμψης.


Πιο συγκεκριμένα, ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.1 THERMAL SPACE SEGMENT» για τους εξειδικευμένους Θερμικούς Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ προβλέπει τόσο την προμήθεια ημερήσιων θερμικών δεδομένων όσο και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι μικροδορυφόροι, εξοπλισμένοι με τεχνολογία προηγμένης θερμικής απεικόνισης για την ανίχνευση και την παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αντίδρασης και παρέμβασης σε φυσικές καταστροφές.


Ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.2 SAR SPACE SEGMENT» για τους Ραντάρ Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ
έχει ως αντικείμενο την παράλληλη προμήθεια ημερήσιων δεδομένων ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι μικροδορυφόροι θα ενισχύσουν τις δυνατότητες παρατήρησης της Ελλάδας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψουν την ακριβή παρακολούθηση και αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία και για τους 2 διαγωνισμούς είναι η 01/04/2024 και ώρα 14:00 και δεν θα δοθεί χρονική παράταση για υποβολή προτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης