Περιβάλλον

Euractiv: Επενδυτικό κενό 406 δισ. για το κλίμα «απειλεί» την επόμενη ηγεσία της ΕΕ

Euractiv: Επενδυτικό κενό 406 δισ. για το κλίμα «απειλεί» την επόμενη ηγεσία της ΕΕ
Σύμφωνα με την έρευνα, απαιτούνται τουλάχιστον 813 δισ. ευρώ ετησίως σε 22 τομείς της οικονομίας
Προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για το 2030, θα πρέπει να καλυφθεί ένα ετήσιο επενδυτικό κενό ύψους 406 δισ. ευρώ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει το Euractiv, αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της πρώτης έκθεσης «European Climate Investment Deficit report» του Institute for Climate Economics (I4CE), ενός think tank υπό την προεδρία του Jean Pisani-Ferry, πρώην επικεφαλής συμβούλου της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, απαιτούνται τουλάχιστον 813 δισ. ευρώ ετησίως σε 22 τομείς της οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα το 2030.

«Καθώς οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έφτασαν τα 407 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, αυτό αφήνει ένα ευρωπαϊκό έλλειμμα επενδύσεων για το κλίμα ύψους 406 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δηλαδή το 2,6% του ΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις πρέπει να διπλασιαστούν για να επιτύχει η ΕΕ τους κλιματικούς στόχους της.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, ενώ στις συστάσεις της για την κλιματική πολιτική του 2040, που παρουσιάστηκαν στις 6 Φεβρουαρίου, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε ότι θα απαιτηθεί συνολικά 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως την περίοδο 2030-2050 για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα μόνο στους κλάδους της ενέργειας και των μεταφορών.

Ανοιχτό το ζήτημα της χρηματοδότησης

Παρόλα αυτά, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της χρηματοδότησης, λέγοντας μόνο ότι για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα θα χρειαστεί γενικά ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα που θα συνδυάζει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το I4CE, η κάλυψη του κενού των πράσινων επενδύσεων θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα περιλαμβάνει κανονισμούς, πολιτικές τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κάποια πρόσθετη δημόσια χρηματοδότηση της ΕΕ.

Η έκθεση του I4CE παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προετοιμάζονται για την επόμενη πενταετή θητεία (2024-2029) μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ ως επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), έχοντας ήδη περιγράψει το πρόγραμμα της πράσινης πολιτικής της στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, που εκφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης