Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Μυτιληναίος: Η στενότητα του βωξίτη μετατρέπεται σε πλεονέκτημα - Οφέλη από την συγχώνευση της Imerys με το Αλουμίνιο

Μυτιληναίος: Η στενότητα του βωξίτη μετατρέπεται σε πλεονέκτημα - Οφέλη από την συγχώνευση της Imerys με το Αλουμίνιο
Τι ανέφερε ο πρόεδρος κατά την παρουσίαση στους αναλυτές
Χθες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Mytilineos με τους αναλυτές με την παρουσία του ίδιου του προέδρου. Στο γεύμα με εκπροσώπους των τραπεζών και τους αναλυτές, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος αποκάλυψε πολλά για τη στρατηγική και τα σχέδια του ομίλου . Βέβαια όπως ανέφερε συμμετέχων στη συζήτηση, ο κ. Μυτιληναίος σε επίπεδο διαχείρισης της ενέργειας έχει φτάσει σε επίπεδο διδακτορικού.Στην προκειμένη περίπτωση το "PHD" ανήκει στο energy management team της εταιρείας, που κατάφερε να κρατήσει το Αλουμίνιο της Ελλάδος απολύτως ανταγωνιστικό σε μια χρονιά με μεγάλες διακυμάνσεις.

Αυτό όμως που είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν όσα αποκάλυψε συνολικά για το Αλουμίνιο της Ελλάδος και τον κλάδο της μεταλλουργίας. Όπως περιέγραψε εν συντομία για τον κλάδο, οι ποσότητες του βωξίτη πλέον πιέζονται από την πλευρά της προσφοράς, η εποχή της αφθονίας τελείωσε και το κόστος του value chain, δηλαδή της εφοδιαστικής αλυσίδας γίνεται όλο και πιο ακριβό. Έτσι ο κάθε παίκτης παγκοσμίως πλέον προσπαθεί να πάρει την καλύτερη θέση σε σχέση με την προμήθειες της πρώτης ύλης.
Κατά συνέπεια η εταιρεία με τις πρόσφατες κινήσεις της φαίνεται να έχει "κλειδώσει" τον ανταγωνισμό. Από την μία πλευρά, με την εξαγορά που έκανε πρόσφατα με την την Imerys, όπου εξασφαλίζεται η τροφοδοσία της παραγωγικής μονάδας του Αλουμινίου.

Συγχώνευση και οικονομίες κλίμακος

Μάλιστα με την συγχώνευση που επίκειται με το υφιστάμενο ορυχείο του ομίλου πρόκειται να έχει σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
Παράλληλα, με την συμφωνία στη Γκάνα,  όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος, οι ενδείξεις που έχει η εταιρεία είναι εξαιρετικές για εκμετάλλευση. Αξίζει να σημειώσουμε κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος, ότι ο βωξίτης της Γκάνα είναι από τους καλύτερους στον κόσμο και είναι απολύτως αναγκαίος στη διαδικασία παραγωγής μέσα από το sweetening που κάνει το τελικό αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Όπως έχει καταγραφεί κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης του έργου, που εκτιμάται σε 18 μήνες, η εταιρεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτης σκοπιμότητας του έργου.
Η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως NinayhinBlock C εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους βωξίτη και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους $500 εκατομμυρίων.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Κατά συνέπεια η Mytilineos αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα στην προμήθεια πρώτης ύλης και συγκεκριμένα του βωξίτη για το συγκρότημα του Αλουμινίου, ενώ με δεδομένο, ότι η Γκάνα θα αποδώσει τα μέγιστα, αυτό το πλεονέκτημα θα μεγεθυνθεί τόσο σε κόστος, όσο και σε ποιότητα αλλά με πρόσθετους τρόπους.Είτε με την αύξηση της πρόσβασης και την δυνατότητα δημιουργίας νέας μονάδας είτε με εναλλακτική καλύτερη δυνατή εκμετάλλευσή του ορυκτού υψηλής ποιότητας και διαθεσή του στην αγορά, την ώρα που η προσφορά του παγκοσμίως μειώνεται.

Δεν είναι τυχάιο ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στην Washington κορυφαίος εκπρόσωπος της αμερικανικής πλευράς εξέφρασε προς τον πρόεδρο την επιθυμία του να επισκεφθεί την εταιρία, την οποία γνώστες επί τεχνικών θεμάτων την κατέταξαν στην πλέον καθετοποιημένη μονάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από φέτος εξάλλου θα αυξηθεί και ο βαθμός της καθαρής ενέργειας με την οποία θα προμηθεύεται η εταιρία, καθώς η πράσινη θα αυξηθεί στο μείγμα, ενώ και η τιμή της  θα είναι ανταγωνιστικότερη.

Οι θεσμικοί ρώτησαν επίσης ποιά θα είναι η επιρροή των χαμηλότερων τιμών ενέργειας στα αποτελέσματα, καθώς και αν η πτώση των αποτιμήσεων στις ΑΠΕ θα επηρεάσουν. Οι απαντήσεις σε γενικές γραμμές είναι, ότι οι επιμέρους τομείς δραστηριότητας λειτουργούν σαν αντιστάθμισμα και η κερδοφορία της εταιρίας, όπως και σε άλλες χρονιές θα φτάσει στο ενδεικνυόμενο αποτέλεσμα.

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης