Χρηματιστήριο & Αγορές

Τέλος οι ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες

Τέλος οι ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες
Με βάση την περίοδο 2023 με 2025 οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη 12 δισεκ. ευρώ και θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 7 με 8 δισεκ. ευρώ
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήταν υποχρεωτικές πριν λίγα χρόνια στις ελληνικές τράπεζες λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων.
Ωστόσο μετά την πραγματική θεραπεία – εξυγίανση των ισολογισμών μέσω του Ηρακλή και της συνολικής στήριξης του κράτους στις τράπεζες αλλά και της μεγάλης βοήθειας που προσφέρει η ΕΚΤ με την νομισματική πολιτική – βλέπε euribor 3 μηνών – οι τράπεζες έχουν καταφέρει να επιτυγχάνουν κέρδη 4,2 δισεκ. με βάση την χρήση 2023 και να αυξάνουν τα κεφάλαια σχεδόν 3 δισεκ. σε ετήσια βάση.

Με βάση την περίοδο 2023 με 2025 οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη 12 δισεκ. ευρώ και θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 7 με 8 δισεκ. ευρώ.
Ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες με τα κέρδη τους δημιουργούν κεφαλαιακά αποθέματα τα οποία επιτρέπουν την κάλυψη μελλοντικών ζημιών ενώ μειώνεται και το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα φθάσει P/BV στο 1... 28 με 30 δισεκ. από 22,8 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου…

Με βάση αυτή την νέα παραδοχή οι ελληνικές τράπεζες αξίζει να αποτιμώνται 1 φορά τα κεφάλαια τους στο χρηματιστήριο P/BV στο 1 οπότε θα δούμε προσεχώς όσα είναι τα κεφάλαια τους τόση να είναι και η χρηματιστηριακή τους αξία.
Όταν λέμε κεφάλαια δεν αναφερόμαστε στα συνολικά που δεν είναι αντιπροσωπευτικά αλλά στα ενσώματα ίδια κεφάλαια ή tangible book που θα φθάσουν τα 30 δισεκ. σε διάστημα 12 με 18 μήνες.
Οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα μπορούσε να φθάσει τα 28 με 30 δισεκ. από 22,8 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου…

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης