Διεθνή

Τα ανοιχτά μέτωπα Ουκρανίας και ΗΠΑ για τη νέα θητεία της Von der Leyen (Βloomberg) - Γεωπολιτικά

Τα ανοιχτά μέτωπα Ουκρανίας και ΗΠΑ για τη νέα θητεία της Von der Leyen (Βloomberg) - Γεωπολιτικά

Σενάρια για τα επόμενα σχέδια της Γερμανίδας πολιτικού εφόσον επανεκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Bloomberg)

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο κόμμα της ότι θα επιδιώξει δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η οποία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με τις προκλήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έως την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το έγκριτο Πρακτορείο Ειδήσεων, Bloomberg, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η νέα θητεία της θα είναι δυσκολότερη σε σύγκριση με την πρώτη, επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος μέτωπα όπως τα προαναφερόμενα να συνεχίσουν να υφίστανται και να εξελιχθούν...

Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, η 65χρονη Φον ντερ Λάιεν (γεννημένη στις Βρυξέλλες, κόρη ενός Γερμανού πολιτικού και μακροχρόνια υπουργός Γερμανίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ) έκανε τη σχετική ενημέρωση στην ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματός της CDU σε συνάντηση στο Βερολίνο τη Δευτέρα 19/2/2024.

Η υποψηφιότητά της (ήταν ευρέως αναμενόμενη), έρχεται καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει μια αλλαγή στην ηγεσία με μια πιθανή αύξηση των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου.

Το μπλοκ αντιμετωπίζει επίσης μια πιο σκληρή παγκόσμια προοπτική με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και μια πιθανή νίκη Τραμπ στις αμερικάνικες εκλογές.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο το CDU κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές καθιστώντας τη Φον ντερ Λάιεν κύρια διεκδικήτρια για την εκ νέου ανάληψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άλλα 5 χρόνια.

Πάντως η επιτυχία της δεν είναι καθόλου βέβαιη, διότι θα χρειαστεί την υποστήριξη των ηγετών της ΕΕ σε μια παρασκηνιακή συμφωνία και αρκετές ψήφους σε ένα πιο κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τι πρέπει να αλλάξει

Εάν η Φον ντερ Λάιεν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ τόνισαν ότι πρέπει να διορθώσει την ευρέως επικρινόμενη ώθησή της για συγκέντρωση της εξουσίας, λέγοντας ότι θέλουν να εμπλέξει περισσότερο τους επιτρόπους της.

Όμως, παρά τα ελαττώματά της, η εκπαιδευμένη γιατρός θεωρείται μεταξύ των αξιωματούχων και των διπλωματών της ΕΕ καλή διαχειρίστρια κρίσεων που βοήθησε να προβληθεί μια ισχυρή εικόνα της Ευρώπης στο εξωτερικό.

 

Φήμες για τις κινήσεις της Φον ντερ Λάιεν εάν επανεκλεγεί

Οι νομοθετικές της προτεραιότητες αναμένεται να επικεντρωθούν από την έντονη εστίαση στην Πράσινη Συμφωνία κατά την πρώτη της θητεία στην ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και στη μετανάστευση και τον ανταγωνισμό.

Το μπλοκ επιδιώκει να επανεξοπλιστεί, να γίνει λιγότερο εξαρτημένο από τη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ, να αντιμετωπίσει καλύτερα τον επεκτατικό Βλαντιμίρ Πούτιν και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με την Κίνα.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το Σαββατοκύριακο 17-18/2/2024, ότι θα τοποθετούσε επίτροπο για την άμυνα εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας δήλωσε στο Bloomberg στο περιθώριο της διάσκεψης ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί σε ένα σχέδιο έκδοσης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ευρωομόλογα για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ηπείρου.

Η ομάδα της Φον ντερ Λάιεν έχει εκπονήσει μια στρατηγική οικονομικής ασφάλειας για τον καλύτερο έλεγχο των εξαγωγών αγαθών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς σκοπούς, να εντείνουν τον έλεγχο των επενδύσεων στην Ευρώπη και τη ροή εξερχόμενων κεφαλαίων σε κρίσιμες τεχνολογίες.


Εικασίες για δύσκολη δεύτερη θητεία

Ωστόσο, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη δεύτερη θητεία διασφαλίζοντας ότι τα κράτη μέλη θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξη του ταμείου ανάκαμψης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για μετρητά για μεταρρυθμίσεις και θα προωθήσουν την εμβληματική πράσινη συμφωνία της.

Μια μεγάλη πρόκληση είναι ακόμη μπροστά: εφαρμογή των πρόσφατα συμφωνηθέντων νόμων για αυτή τη δεκαετία και συμφωνία για ένα νέο ενδιάμεσο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2040 ως μέρος του γενικού στόχου για μηδενισμό των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ήδη διαμαρτυρίες από αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλουν στις πράσινες βάρδιες.

 

Σενάρια για πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, η επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια που συνδέονται με τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, ιδιαίτερα για μια νίκη Τραμπ που θα μπορούσε να ωθήσει τους συμμάχους ακόμη περισσότερο.

Αν και έχτισε μια καλή εργασιακή σχέση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά στο εμπορικό μέτωπο, αναγνώρισε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης