Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Bloomberg: «Πόλεμος» Ιταλίας - ArcelorMittal για την ειδική διαχείριση της χαλυβουργίας

Bloomberg: «Πόλεμος» Ιταλίας - ArcelorMittal για την ειδική διαχείριση της χαλυβουργίας

Η εταιρεία χαλυβουργίας κατηγορεί την κυβέρνηση της Μελόνι για αθέτηση συμφωνίας

Μέτωπο… ανοίγει μεταξύ της ArcelorMittal SA (πολυεθνική με έδρα το την πόλη του Λουξεμβούργου, δημιουργήθηκε το 2006 μετά την εξαγορά και τη συγχώνευση της Arcelor από την ινδική Mittal Steel) και της ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα του χάλυβα ενόψει της συνάντησης μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων των συνδικάτων που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας 19/2/2024.

 

Η εταιρεία χαλυβουργίας διαμαρτύρεται για την κίνηση της κυβέρνησης της Ιταλίας να θέσει υπό ειδική διαχείριση το μεγαλύτερο χαλυβουργείο της χώρας, σηματοδοτώντας μια πιθανή παραβίαση της συμφωνίας.

 

Σύμφωνα με επιστολή της ArcelorMittal που αποκαλύπτει το Bloomberg News,  η εταιρεία δεν ενημερώθηκε για την απόφαση της κρατικής επενδυτικής μονάδας Invitalia να υποβάλει αίτημα για ειδική διαχείριση.

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί τις τελευταίες εβδομάδες με την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε συμφωνία για μια τακτική έξοδο από το εργοστάσιο της Acciaierie d'Italia SpA (παλαιότερα γνωστό ως Ilva), αναφέρει η επιστολή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ουδείς εκπρόσωπος της ArcelorMittal και της Acciaierie d'Italia επέλεξε να σχολιάσει το εν λόγω θέμα.


Αποστολή και κοινοποίηση επιστολής σε κρίσιμη χρονική συγκυρία

Η επιστολή υπογραμμίζει μια διαφωνία που σιγοβράζει μεταξύ της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι και της πολυεθνικής η οποία κατέχει το 62% του ιταλικού εργοστασίου. Η Invitalia κρατά το υπόλοιπο.

Η επιστολή έρχεται ενόψει της συνάντησης μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων των συνδικάτων που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας 19/2/2024.

Η Ρώμη έχει υποστηρίξει ότι η Acciaierie d'Italia είναι ένα ζωτικής σημασίας εθνικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θέτει το εργοστάσιο υπό την αρμοδιότητα των κρατικών εξουσιών για να παρακάμψει τους ιδιώτες επενδυτές και να θέσει τις εταιρείες υπό ειδική διαχείριση.

Αυτός ο τύπος αφερεγγυότητας που εφαρμόζεται γενικά σε μεγάλες οντότητες που υπόκεινται σε κάποιο βαθμό κυβερνητικής εποπτείας, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές και να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια της διοικητικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει κάνει όνομα με μια ασυνήθιστα ενεργή προσέγγιση στις εταιρικές υποθέσεις.

Ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο σε συμφωνίες για την αγορά του δικτύου της Telecom Italia SpA και την πώληση μεριδίου στην ITA Airways, καθώς και σε προσπάθειες περιορισμού του ρόλου των Κινέζων ιδιοκτητών στην εταιρεία κατασκευής ελαστικών Pirelli SpA.

Στην επιστολή της προς την κυβέρνηση, η ArcelorMittal σημείωσε ότι η Invitalia υπέβαλε αίτημα στο κράτος αργά την Κυριακή 18/2/2024 για να ξεκινήσει η διαδικασία διαχείρισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης