Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σε χαμηλό 28 μηνών τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων λόγω φυσικού αερίου

Σε χαμηλό 28 μηνών τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων λόγω φυσικού αερίου
Ο ζεστός καιρός, η άφθονη προσφορά και η χαμηλή ζήτηση διεύρυναν το χαμηλό οκτώ μηνών
Σχετικά Άρθρα
Το συμβόλαιο EUA της 24ης Δεκεμβρίου διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 54,23 ευρώ/τόνο, μειωμένο κατά 2,94 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο διακανονισμό του.

Νωρίτερα, άγγιξε τα 54,17 ευρώ/τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο για το EUA αναφοράς από τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με το Montel, οι αναλυτές απέδωσαν την πτώση στην αποδυνάμωση της αγοράς φυσικού αερίου, η οποία συνεχίζει να μειώνει το κόστος της μετάβασης από την παραγωγή με καύση άνθρακα στην παραγωγή με καύση φυσικού αερίου.

Ο ζεστός καιρός, η άφθονη προσφορά και η χαμηλή ζήτηση διεύρυναν το χαμηλό οκτώ μηνών για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σήμερα και οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο άνθρακας θα μπορούσε να βυθιστεί περαιτέρω, εάν το τρέχον κλίμα στην αγορά διατηρηθεί.

Είναι νωρίς η αύξηση στα EUAs

«Τα 50 ευρώ/τόνο δεν είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε ο Benjamin Lee της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects. «Υπάρχει αρκετά μεγάλο ανοιχτό ενδιαφέρον για το δικαίωμα πώλησης 50 ευρώ/τόνο για τη λήξη του Μαρτίου», είπε.

«Το θέμα είναι πόσο κοντά είναι διατεθειμένοι οι επενδυτές να πιέσουν τα EUAs- πόσο είναι διατεθειμένοι να κάνουν short και να πουλήσουν αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι θα υπάρξει αντιστροφή κάποια στιγμή, αλλά ίσως απλά όχι ακόμα».

Την ίδια στιγμή, η ανάλυση της σουηδικής τράπεζας SEB έδειξε και αυτή ότι οι καθοδικές εξελίξεις των τιμών των EUA συνδέονται στενά με τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης