Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Στη θάλασσα θα καταλήγουν εκπομπές CO2 από τη Βρετανία - Η περίπτωση του Pembroke

Στη θάλασσα θα καταλήγουν εκπομπές CO2 από τη Βρετανία - Η περίπτωση του Pembroke
Το σύστημα θα συνδέει τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Pembroke με έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην άλλη πλευρά των εκβολών του Milford Haven στο Pembrokeshire
Παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την τοποθέτηση νέων υποθαλάσσιων αγωγών που θα μεταφέρουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το BBC, το σύστημα θα συνδέει τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Pembroke με έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην άλλη πλευρά των εκβολών του Milford Haven στο Pembrokeshire.

Οι υποστηρικτές του έργου δήλωσαν ότι αυτό θα εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει ώθηση σε μια νέα βιομηχανία που θα μεταφέρει CO2 από την Ουαλία για να θαφτεί στη θάλασσα.

Από την άλλη πλευρά, η περιβαλλοντική ομάδα «Friends of the Earth» ζήτησε τα χρήματα να δαπανηθούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί να διατηρηθεί σε λειτουργία ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί πως ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Pembroke έχει τη δυνατότητα να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από την καύση φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσει τέσσερα εκατομμύρια σπίτια.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκπέμποντες CO2 της Ουαλίας, έχει ουσιαστικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας σε ένα πιο πράσινο μέλλον, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία RWE.

«Ο σταθμός αυτός λειτουργεί σήμερα σχεδόν όλο το χρόνο όταν δεν υπάρχει επαρκής ανανεώσιμη ενέργεια όπως η αιολική ή η ηλιακή», δήλωσε ο Richard Little, ο οποίος ηγείται του μετασχηματισμού της εγκατάστασης ως διευθυντής του Κέντρου Pembroke Net Zero.

«Πρέπει να κατασκευάσουμε κάτι που να του επιτρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί σε περιόδους που χρειάζεται χωρίς να επηρεάζει το κλίμα», είπε.

Υγροποίηση και τοποθέτηση στα πλοία

Αυτό που χρειάζεται επομένως, είναι η την καθιέρωση ενός τρόπου μεταφοράς αυτού του CO2 στη Βόρεια Θάλασσα, όπου θα μπορεί να θαφτεί.
Οι νέοι αγωγοί

Στην όχθη του Milford Haven βρίσκεται το Dragon LNG, ένας από τους τρεις τερματικούς σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου το φυσικό αέριο σε ψυχρή, υγρή μορφή φτάνει με γιγαντιαία δεξαμενόπλοια από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια θερμαίνεται, μετατρέπεται ξανά σε αέριο και αποστέλλεται στα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Με βάση το σχέδιο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Pembroke θα διοχετεύονται μέσω των εκβολών του ποταμού για να υγροποιηθούν και να τοποθετηθούν σε πλοία στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης