Διεθνή

Το Ισραήλ δίνει προθεσμία ως το ραμαζάνι προτού εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ δίνει προθεσμία ως το ραμαζάνι προτού εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα
Σβήνουν οι ελπίδες για ανακωχή
Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο στρατός του θα εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα αν δεν έχουν απελευθερωθεί οι ισραηλινοί όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να ξεκινήσει το ραμαζάνι, συνεχίζοντας να αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να μην προχωρήσει ώστε να προστατευθούν οι περίπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι που έχουν καταφύγει σε αυτή.


Ενώ οι όποιες ελπίδες απέμεναν πως θα συναφθεί ανακωχή σβήνουν, μέρος της διεθνούς κοινότητας εκφράζει έντονη ανησυχία για τις συνέπειες που θα είχε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό εκτοπισμένων, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

«Αν ως το ραμαζάνι οι όμηροι δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ράφας», διεμήνυσε ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοτε αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.

«Η Χαμάς έχει επιλογή. (Τα μέλη της) μπορούν να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους και οι άμαχοι στη Γάζα θα μπορέσουν έτσι να γιορτάσουν το ραμαζάνι», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διάσκεψη των προέδρων των κυριότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, που διεξάγεται στην Ιερουσαλήμ.

Το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, αναμένεται να ξεκινήσει περί την Κυριακή 10η Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ από μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα την 7η Οκτωβρίου, απήχθησαν περίπου 250 άνθρωποι και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια τους 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι -ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πρόσφατα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, κατά πλειονότητα άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης