Η RWE μπαίνει στις ΗΠΑ για την Αποθήκευση με 3 έργα 360 MWh

Η RWE μπαίνει στις ΗΠΑ για την Αποθήκευση με 3 έργα 360 MWh

Η RWE κατασκεύασε 3 έργα 360 MWh σε Τέξας και Αριζόνα (energy-storage)

Η RWE (πολυεθνική εταιρεία κοινής ωφέλειας) και η IPP RWE ολοκλήρωσαν 3 έργα συστεγαζόμενων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) στις ΗΠΑ συνολικού εμβαδού 190 MW/360 MWh, με άλλες 2 GWh επιπλέον υπό κατασκευή, δείχνοντας ότι η εν λόγω βιομηχανία διανύει περίοδο ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 2024, η εταιρεία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 2 έργων στο Τέξας και ενός στην Αριζόνα, καθώς και έναν υπό κατασκευή αγωγό 770MW/2.280MWh πρόσθετων έργων στις ΗΠΑ.

 

Τι είναι το κάθε έργο

Τα 3 έργα συστεγάζονται με ηλιακά φωτοβολταϊκά.

Το Bright Arrow είναι ένα φωτοβολταϊκό έργο BESS 100MW/200MWh και 300MWac στο Sulphur Springs.

Το Big Star είναι ένα σύστημα 80MW/120MWh σε συνδυασμό με ένα φωτοβολταϊκό έργο 200MW στην κομητεία Bastrop, αμφότερα στο Τέξας.

Στην Αριζόνα, έφερε στο δίκτυο το έργο BESS 10/40 MWh, 52,5 MWac PV Mesquite 4.

Τα έργα Texas BESS θα συμμετάσχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Πολιτείας, που διαχειρίζεται ο ERCOT, ενώ η παραγωγή φωτοβολταϊκών θα παρέχεται σε συγκεκριμένες εταιρείες (η εταιρεία κοινής ωφέλειας NRG Energy για το Bright Arrow και μια άγνωστη εταιρεία για το Big Star).

Για το Mesquite 4, τόσο το BESS όσο και η ηλιακή έξοδος θα παρασχεθούν στην κοινή επιχείρηση Modesto Irrigation District (MID). Το έργο είναι μέρος ενός μεγαλύτερου που ονομάζεται Mesquite Complex, το οποίο τώρα έχει ηλιακή χωρητικότητα 530 MWac.

 

Τέξας: Μια από τις πιο ενεργές Πολιτείες των ΗΠΑ για BESS

Το Τέξας είναι μαζί με την Καλιφόρνια οι πιο ενεργές Πολιτείες των ΗΠΑ για τις αναπτύξεις BESS, αν και θα μπορούσε να ξεπεράσει τα περίπου 7 GW BESS κλίμακας δικτύου της τελευταίας όταν φτάσει τα 9,5 GW τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους (πρόβλεψη του ERCOT).

Ο ERCOT (Electric Reliability Council of Texas, Inc.) είναι ένας αμερικάνικος  οργανισμός που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο του Τέξας (Texas Interconnection) το οποίο παρέχει ρεύμα σε περισσότερους από 25 εκατομμύρια πελάτες του Τέξας και αντιπροσωπεύει το 90% του ηλεκτρικού φορτίου της πολιτείας.

 

Τα έργα αξιοποιούν μια σημαντική αγορά βοηθητικών υπηρεσιών καθώς και ευκαιρίες χονδρικής εμπορίας ενέργειας.

Στην Αριζόνα, η αγορά καθοδηγείται από μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ή «συμφωνίες διοδίων», όπου όλη η απορρόφηση ενός έργου BESS θα διασφαλίζεται από μια κοινή επιχείρηση σε 10 ή 15 χρόνια βάση.

Αυτό σημαίνει ότι τα έργα εκεί είναι κυρίως σε μεγαλύτερη κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος 1 GWh στο οποίο η Strata Clean Energy ξεκίνησε την κατασκευή τον περασμένο μήνα.

«Η αποθήκευση μπαταριών γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη για να επιτρέψει την ταχεία ανάπτυξη έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και να διασφαλίσει καλύτερα ότι υπάρχει αρκετός ηλεκτρικός εφοδιασμός για την κάλυψη της ζήτησης», δήλωσε ο Andrew Flanagan (Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Clean Energy).


Ανάκαμψη βιομηχανίας
BESS λόγω πτώσης τιμών και όχι μόνο

Γράφοντας ένα άρθρο για την 38η και επερχόμενη έκδοση του PV Tech Power (του τριμηνιαίου περιοδικού της Solar Media για τις μεταγενέστερες βιομηχανίες ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης), η Swetha Sundaram (Διευθύντρια σχεδίασης έργων BESS της RWE Clean Energy), εξήγησε ότι η βιομηχανία ανέκαμψε μετά τις προκλήσεις του 2022.

Σε βραχυπρόθεσμη βάση, αυτό οφείλεται στην πτώση των τιμών BESS στις αναμενόμενες τροχιές, ενώ σε μακροοικονομικό επίπεδο ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και η αυξανόμενη εξοικείωση με τις διατάξεις του ήταν ο κύριος παράγοντας.

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας σχετικά με τον εξοπλισμό ισορροπίας εγκαταστάσεων (BOP) εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση, την οποία η Sundaram εξήγησε στο άρθρο, καθώς και τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για τους χρόνους αναμονής διασύνδεσης δικτύου.

«Το τοπίο της αγοράς BESS είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ. Για την οικονομική κατασκευή έργων και την επίτευξη του στόχου COD, οι κατασκευαστές πρέπει να σχεδιάσουν να προμηθευτούν εξοπλισμό έξυπνα, να δημιουργήσουν στρατηγικές συνεργασίες για να εξασφαλίσουν όγκους παραγωγής για συστήματα μπαταριών και να λάβουν υπόψη την εγχώρια κατασκευή, αν και μένει να δούμε πώς», έγραψε η Sundaram.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης