Ενέργεια

Διπλασιασμός κερδών για την Origin Energy - Σχεδόν 2 δισ. δολ.

Διπλασιασμός κερδών για την Origin Energy - Σχεδόν 2 δισ. δολ.

Η αυστραλιανή ενεργειακή εταιρεία έχει ως κύρια πηγή εσόδων το LNG και το φυσικό αέριο - Αποσκοπεί σε 4 GW νέων ΑΠΕ έως το 2030 (reneweconomy.com.au)

Η Origin Energy (ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Αυστραλίας), έχει διπλασιάσει τα υποκείμενα κέρδη στα 1,995 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο, εκμεταλλευόμενη τους υψηλότερους λογαριασμούς και το χαμηλότερο κόστος άνθρακα, αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί για το μέλλον της γεννήτριας άνθρακα Earing και το ρυθμό μετάβασής της στην πράσινη ενέργεια.

Ο διπλασιασμός των υποκείμενων κερδών προήλθε εξ ολοκλήρου από την ενεργειακή δραστηριότητα της Origin η οποία αύξησε τα «μεικτά κέρδη» στα 950 εκατομμύρια δολάρια από μόλις 39 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Η άλλη κύρια πηγή εσόδων και κερδών της Origin είναι οι επιχειρήσεις LNG και φυσικό αέριο.

Η αυστραλιανή εταιρεία λέει ότι 507 εκατομμύρια δολάρια από την αύξηση των κερδών προήλθαν από έσοδα από υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από πελάτες και άλλα 245 εκατομμύρια δολάρια από χαμηλότερο κόστος καυσίμων, κυρίως από άνθρακα, κυρίως χάρη στο ανώτατο όριο τιμής που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_8.png
Παραμένει ο στόχος στα 4 GW νέων ΑΠΕ

Η Origin δεν έχει αλλάξει το στόχο της για 4 GW νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030, ένα κλάσμα των 14 GW που υπόσχονται τα επόμενα 10 χρόνια οι μνηστήρες της με επικεφαλής τον καναδικό κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Brookfield.

«Το αξιολογούμε αυτό, αλλά τα 4 GW θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης, όχι τα 14 GW που προτείνει ο Μπρούκφιλντ», είπε ο Frank Calabria (Διευθύνων Σύμβουλος σε αναλυτές) σε μια κλήση επενδυτών την Πέμπτη 15/2/2024.

Ο Calabria γνωστοποίησε αργότερα στην τηλεδιάσκεψη ότι η Origin δεν σκόπευε να έχει αιολικά και ηλιακά πάρκα στον ισολογισμό της, αλλά ενδιαφερόταν να περάσει ορισμένα έργα στο στάδιο ανάπτυξης τουλάχιστον στο σημείο κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατα αγορασμένου αιολικού έργου 500 MW στη ΝΝΟ.

Ο Calabria ήταν επίσης αποθαρρυντικός για τα σχέδια της εταιρείας για την Eraring (μεγαλύτερη γεννήτρια άνθρακα της χώρας στα 2,88 GW), την οποία έχει πει ότι σχεδιάζει να κλείσει τον Αύγουστο του 2025.

Αλλά αυτή η ημερομηνία δεν έχει κλειδωθεί ποτέ και η εταιρεία παραμένει σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της NSW για την ακριβή ημερομηνία κλεισίματος, με μια αυξανόμενη προσδοκία ότι τουλάχιστον ορισμένες μονάδες ενδέχεται να παραμείνουν ανοιχτές για ένα ή δύο καλοκαίρια.

 

Η συνεργασία Origin - Eraring

Η Origin υποστηρίζει ότι η Eraring χρησιμοποιεί ήδη τις μονάδες της με ισχύ 720 MW έως και 210 MW, αλλά δεν θα πέσει κάτω από αυτό.

Οι αναλυτές είπαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη η Eraring να παραμείνει ανοιχτή, δεδομένου του αριθμού των νέων έργων αποθήκευσης ΑΠΕ και μπαταριών υπό κατασκευή.

Η Origin, ωστόσο, συνέβαλε ελάχιστα σε αυτή τη δημιουργία, δεσμεύοντας μόνο για το πρώτο στάδιο της μπαταρίας Earing, μια εγκατάσταση 460 MW, 2 ωρών και μια μπαταρία 300 MW, 2 ωρών στο Mortlake, όπου διαθέτει μια γεννήτρια αερίου.

Ο Calabria λέει επίσης ότι η εταιρεία είναι πιθανό να λάβει επενδυτικές αποφάσεις φέτος για μια πιθανή μπαταρία 250 MW, μπαταρία δύο ωρών στο Darling Downs στο Κουίνσλαντ, όπου διαθέτει επίσης μια γεννήτρια αερίου και μια μπαταρία 200 MW, δύο ώρες στο Templers West στη Νότια Αυστραλία.  

 

Η ισχύς της Origin

Ο Calabria, ωστόσο, λέει ότι η μεγαλύτερη δύναμη της Origin έγκειται στο μέγεθος του θερμικού «στόλου» της, στις γεννήτριες φυσικού αερίου και ντίζελ που μπορεί να ενεργοποιήσει για να συναντήσει και να εξαργυρώσει, τις κορυφές της ζήτησης και τις αυξήσεις των τιμών, κυρίως το βράδυ. Ο στόλος της είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους ανταγωνιστές EnergyAustralia, Snowy Hydro και AGL (βλ. γράφημα παραπάνω).

Σημείωσε ότι η γεννήτρια αερίου Mortlake μπόρεσε να επωφεληθεί από τις αυξήσεις των τιμών στη Βικτώρια αυτή την εβδομάδα, όταν οι καταιγίδες γκρέμισαν πύργους μετάδοσης, αλλά είπε ότι οι μεγάλες μπαταρίες και το αυξανόμενο VPP της εταιρείας θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν με τον ίδιο τρόπο.

Ο Calabria είπε ότι τα κατανεμημένα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την «εικονική μονάδα παραγωγής ενέργειας» της εταιρείας αυξήθηκαν σε 1,17 GW και έχει σχέδια να το αυξήσει στα 2 GW.

Σημείωσε επίσης ότι οι δοκιμές της εταιρείας με τα τιμολόγια είχαν πετύχει να ωθήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ζεστού νερού και της φόρτισης EV μακριά από τις αιχμές ζήτησης, στη διάρκεια της νύχτας ή στη μέση της ημέρας, ανάλογα με τη φύση του τιμολογίου και εάν ο πελάτης έχει ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο.

«Υπάρχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες μετάβασης που προσφέρουν ανάπτυξη, αλλά η ανάγκη για καλές αποδόσεις στους επενδυτές είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε ο Calabria.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης