Ενέργεια

"Πατάει γκάζι" στην παραγωγή LNG το Ιράν - Τεράστιο εργο στο Asaluyeh (OilPrice)

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν στα τέλη Ιανουαρίου, η χώρα σκοπεύει, στο πλαίσιο αυτής της νέας προσπάθειας για την ανάπτυξη του τομέα LNG να ξεκινήσει την παραγωγή 1,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το υγροποιημένο φυσικό αέριο αναβαθμίστηκε σε παγκόσμια κλίμακα.

Χωρίς να απαιτεί την κατασκευή έργων υποδομής όπως το αέριο και το πετρέλαιο που διοχετεύονται μέσω αγωγών, το LNG μπορεί είτε να εξασφαλισθεί άμεσα μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων είτε να αγοραστεί άμεσα στην spot αγορά, αν χρειαστεί, και να μεταφερθεί οπουδήποτε και γρήγορα. Ως εκ τούτου, είναι ιδανικό για να καλύψει τα τεράστια κενά στον ενεργειακό εφοδιασμό που δημιουργήθηκαν λόγω των κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το OilPrice, παρά την εξαιρετικά αυξημένη γεωπολιτικά σημασία του - ειδικά για την Ευρώπη - οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παγώσουν τις άδειες για τα νέα έργα LNG.

Την ίδια στιγμή αντίθετα, το Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει πλήρως στην ανάπτυξη της δικής του βιομηχανίας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν στα τέλη Ιανουαρίου, η χώρα σκοπεύει, στο πλαίσιο αυτής της νέας προσπάθειας για την ανάπτυξη του τομέα LNG να ξεκινήσει την παραγωγή 1,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως (mtpy) σε ένα μεσαίου μεγέθους εργοστάσιο στο Asaluyeh το 2026, ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με πηγές του OilPrice, η Τεχεράνη σχεδιάζει να καταστεί κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας LNG.

Ο ρόλος του Κατάρ

Από την άλλη, το Κατάρ, με το οποίο το Ιράν μοιράζεται το μεγαλύτερο ταμιευτήρα φυσικού αερίου στον κόσμο έχει αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας με βάση αυτές ακριβώς τις προμήθειες φυσικού αερίου, ενώ με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αραβικό κράτος αξιοποίησε ακόμη πιο ουσιαστικά τη θέση του στην αγορά LNG για να αυξήσει την γεωπολιτική του επιρροή, αποτελώντας βασικό προμηθευτή της Κίνας και όχι μόνο.

Μια ουσιαστική επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου του Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει συν τω χρόνω την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που υπάρχει στο North Field από το Κατάρ, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες για το κοίτασμα.

Παρόλο που το έργο Asaluyeh LNG θα ξεκινήσει με μια μονάδα μόλις 1,5 εκατ. τόνων ετησίως, πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να κατασκευαστεί στην ίδια τοποθεσία, το πολύ μεγαλύτερο έργο «Iran LNG» γύρω από το λιμάνι Tombak, περίπου 30 μίλια βόρεια του ίδιου του Asaluyeh, εστιάζοντας στο φυσικό αέριο από το κοίτασμα φυσικού αερίου North Pars.

Το κοίτασμα North Pars, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της νότιας επαρχίας Bushehr, διαθέτει περίπου 59 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με εκτιμώμενο ανακτήσιμο όγκο φυσικού αερίου περίπου 47 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Θησαυρός το North Pars

Η πρώτη συμφωνία για την εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος είχε εγκριθεί το 1977, αλλά, μετά τη διάνοιξη 17 γεωτρήσεων και την εγκατάσταση 26 υπεράκτιων πλατφορμών, η ανάπτυξη του North Pars ανεστάλη λόγω της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και του επακόλουθου πολέμου με το Ιράκ από το 1980-1988.

Ωστόσο, μια μελέτη για την κατάσταση του North Pars από το Ιράν στα τέλη του 2020 έδειξε ότι το κοίτασμα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε εξαιρετικά λειτουργική κατάσταση για μια γρήγορη ώθηση σε σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί παραγωγή τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά ημέρα (mcm/d) σε λιγότερο από 12 μήνες με όλο το ανακτηθέν αέριο να διοχετεύεται σε παραγωγή LNG τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων mtpy.

Αξίζει να τονιστεί ότι μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2018, η ρωσική Gazprom, υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας με την ιρανική NIOC σχετικά με την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για το φυσικό αέριο της χώρας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης